De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten, en voor ongeveer 11,6% uit verzadigde vetten. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteïne. Midden in de vrucht bevindt zich een grote houtige pit, die voor consumptie verwijderd wordt.
Avocado kweken tot plant
Je kunt hem ook al eerder in de grond zetten. Het is aan te raden om de pit op een gegeven moment te planten, zo ondersteun je de groei het beste en krijg je uiteindelijk een echte avocado boom. Echte avocado's zullen er in Nederland helaas niet aan groeien.
Een avocadopit bevat zo'n 70 procent van de voedingswaarde van een avocado. Hij zit bomvol antioxidanten en aminozuren. Die helpen je immuunsysteem verbeteren, je cholesterol verlagen en celveroudering tegen te gaan.
Je eigen avocado plant laten groeien
Prik drie cocktailprikkers in de pit. Vul een glas met water en leg de avocadopit zo op de rand, dat de onderkant onder water staat. Na 3-10 weken heeft de pit wortels gekweekt en kun je hem overplanten in een pot met potgrond.
De afwisseling tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtsrijpheid van de bloemen draagt er wel toe bij dat uit slechts 0,1 procent van de bloemen een avocado groeit. Maar geen nood: dat levert nog steeds 100 tot 500 vruchten per boom, per jaar op.
Goed voor de gezondheid en weerstand. Mensen die iedere dag avocado eten, krijgen meer voedingsstoffen binnen [10]. Niet alleen omdat avocado van zichzelf behoorlijk wat vitamines en mineralen bevat. Het vet in avocado helpt namelijk om vet oplosbare vitamines als vitamine A, D, E en K op te nemen.
Zeg maar dag tegen je avo-toast, want die voedingsmiddelen blijken ook niet veganistisch. Hoe zit dat? Om avocado's te kweken zijn bijen nodig. Die vliegen gewoon rond, maar in grote avocado-plantages kunnen de wilde bijen het bestuiven van al die avocado-planten helemaal niet aan.
Er is weinig fantasie voor nodig om te realiseren dat de pit (het zaad) in de avocado gevaarlijk kan zijn bij inslikken, bijvoorbeeld door de hond of de kat. In dit geval gaat het niet direct om de giftigheid van de vrucht, maar om de kans op verstopping van de darmen of blokkade in de keel.
Ververs het water van de avocadopit iedere week met lauwwarm water. Wacht 4 tot 12 weken tot de avocadopit ontkiemt is. Dit kun je zien doordat er een worteltje uitkomt.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen.Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Op basis van zijn samenstelling kunnen we wel stellen dat de avocado past in een gezond voedingspatroon. Een avocado kan helpen bij afslanken omdat hij goed verzadigd en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Als richtlijn kun je hanteren om maximaal een halve avocado per dag te nemen vanwege het hoge vetgehalte.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Avocado's bevatten veel vitamines en andere stofjes
Een avocado zit werkelijk boordevol belangrijke vitamines, zoals o.a. B, K en E. Maar ook luteïne en foliumzuur. De vitamine B zorgt voor een goede stofwisseling en heeft ook een goede invloed op de huid.
's Zomers kan de avocadoplant naar buiten. Zet hem wel op een zonnige, beschutte plek. Zorg ervoor dat je hem weer op tijd naar binnen haalt, want de plant kan niet tegen temperaturen lager dan 10°C.
Mediterraan Avocado kopen en bestellen - Vanaf € 18.99 in pot! - Fruitbomen.net.
Als de avocado keihard is, dan weet je zeker dat hij nog niet rijp is, dus dan moet je hem nog even laten rijpen op de fruitschaal. Is de holte van het pitje helder, dan weet je zeker dat je avocado goed is. Hij is precies goed en zal niet bruin zijn.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten.Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Houd hem in je hand en knijp er zachtjes in met je vingers. Geeft de schil gelijk mee en kun je de avocado makkelijk indeuken, tien tegen één dat 'ie dan al overrijp is en veel te zacht en bruin van binnen. Een perfect rijpe avocado is niet te hard en niet te zacht, en geeft een beetje mee als je de schil indrukt.
De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
De avocado weegt 180 gram, maar zonder de pit en de schil weegt hij maar 100 gram.
Er wordt vaak gezegd dat je guacamole groen blijft wanneer je de pit van de avocado in je potje legt. De dip die onder de pit zit, zal inderdaad langer groen blijven, omdat die minder aan de lucht wordt blootgesteld.
Eén van de grootste kritiekpunten rondom avocado's is dat ze excessief veel water nodig hebben om in de hitte te kunnen groeien. Omdat ze in veelal droge gebieden groeien, gaat dit ten koste van de watervoorraad in deze landen. Zo zou een avocadoboom zo'n 500 tot 1500 liter water verbruiken voor 1 kilo opbrengst.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
technisch gezien kun je zeggen dat avocado's, maar ook amandelen, komkommers, sla en broccoli niet veganistisch zijn.