Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt. Daarnaast is de waterdruk afhankelijk van de afstand tussen uw huis en het pompstation. Hoe groter de afstand, hoe lager de druk.
Hou dus een oude handdoek bij de hand en houd de slang goed vast. Draai de vulkraan voorzichtig open en het water begint te stromen. Wanneer de druk in de cv-ketel weer onder de 2 bar is dan kunt u de vulkraan weer dicht draaien.
Waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages, voldoende water beschikbaar is. Het waterleidingbedrijf zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. De minimale waterdruk die je thuis nodig hebt voor de werking van een cv-installatie of een wasmachine is 1,5 bar.
De minimale druk die volgens de wet aangehouden moet worden bedraagt 150 kPa. De wettelijke druk (drukgarantie) op de watermeter moet dus minimaal 150 kPa zijn. Daarmee kan het water door alle leidingen in huis gepompt worden.
De druk op de watermeter moet minimaal 1,5 bar oftewel 150 kPa zijn. Daarmee kan het water door alle leidingen in huis gepompt worden.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf" of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.
Beste antwoord (via Akemi op 13-03-2017 10:01)
Dezelfde hoeveelheid water door kleinere gaatjes betekent dat je een hardere straal krijgt. Vergelijk het met een tuinslang grotendeels afsluiten met je vinger, dan spuit het water er ook uit.
"Als het probleem zich enkel voordoet bij de warmwaterkranen, is waarschijnlijk kalk in de warmtewisselaar of boiler, of een verstopping aan de veiligheidsgroep de oorzaak." "Stelt het probleem zich ook bij de koudwaterkranen, dan kan een slecht werkende drukverminderaar of een verstopte filter de boosdoener zijn.
Problemen met een lage waterdruk kunnen worden opgelost met de Wassa Hogedruk Douchekop. Dit apparaat beschikt over 45 jets om een grote waterdruk met een stevige stroom te leveren. Het is eenvoudig te installeren en gemakkelijk te onderhouden, met een filter en jets die kalk- en hardwaterafzettingen tegengaan.
Waterdruk verhogen, je wilt nooit weer anders!
Het duurt lang voordat je waterkoker gevuld is en douchen is ook niet echt comfortabel. Sommige waterontharders (vaak stroomloze modellen) zorgen ook nog eens voor een extra drukverlies. Het is daarom belangrijk om te weten dat je een lage druk eenvoudig kunt verhogen.
Dit probleem is op te lossen door tussen de (buiten)kraan en de tuinslang een besproeiingspomp te plaatsen. Deze verhoogt de druk zodat het water goed uit de tuinslangen stroomt. De besproeiingspomp kun je ook gebruiken voor andere werkzaamheden zoals het wegpompen van water uit een ondergelopen kruipruimte of kelder.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.
Expansievat lekt water
Het kan echter ook gebeuren dat uw cv door een kapot expansievat water lekt. Doordat het expansievat de druk niet meer kan opvangen, wordt de druk te hoog en treedt het overstortventiel in werking. Wanneer uw cv-ketel lekt, kan dit dus een teken zijn dat uw drukvat aan vervanging toe is.
Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam tussen de compartimenten lek, waardoor beide delen uit water bestaan. Door met een hard voorwerp aan de boven- en onderkant op het vat te tikken kunt u dit horen. Water geeft een dof geluid, stikstof een hol geluid.
Een expansievat moet nooit worden ontlucht. Wel moet het minstens één keer per jaar worden onderhouden. Daarbij moet de luchtdruk van het vat worden gecontroleerd (net als bij een autoband is bijpompen soms nodig). Daarvoor moet het water eerst uit het vat worden gehaald.
Lage waterdruk melden
Op de website www.waterstoring.nl staat een actueel overzicht van storingen en (onderhouds)werkzaamheden. Hier kan je ook zelf een storing melden. Als jouw storing er nog niet tussen staat, kun je deze ook via waterstoring.nl doorgeven.
Een Cv-lekkage opsporen kan bijvoorbeeld door een ultrasoon meting. Bij deze techniek wordt het geluid van de leidingen gemeten. Een grote lekkage heeft een lagere toon en een kleine lekkage en hoge toon. Om deze tonen te horen heb je professionele apparatuur nodig.
Uitgaande van een gemiddelde kraan sproeit u met ongeveer 10 liter in de minuut ofwel zo'n 600 liter per uur.
Douche zonder spaarknop: 10 tot 13 liter per minuut. Douche met spaarknop: 4,5 tot 7 liter per minuut. Normale kraan (keuken of badkamer): 12 tot 16 liter per minuut. Waterbesparende kraan (keuken of badkamer): 4 tot 8 liter per minuut.