Want het één met het ander vervangen kan prima als het om warme of gegaarde bereidingen gaat. Onthou dan het volgende: 1 kleine ui = 3 kleine sjalotten. Als je eigenlijk een ui zou fruiten kan je dus drie sjalotten gebruiken, en als je een sjalotje zou bakken neem je een derde van een ui.
De lente-ui, prei en bieslook zijn hele goede low FODMAP vervangers voor ui. Normale ui voeg je meestal aan het begin van een gerecht toe, lente-ui en bieslook kun je het beste pas op het einde toevoegen om er de meeste smaak uit te halen. Asafoetida wordt ook vaak genoemd als een goede vervanger voor ui.
Pijpajuin, lente-ui of bosui, het is eigenlijk allemaal hetzelfde: het zijn kleine bolvormige uitjes die in bosjes groenen en met het eetbare, groene loof verkocht worden. Het enige kleine verschil tussen een lente-ui en een bosui is dat een lente-ui iets vroeger geoogst wordt en een iets mildere smaak heeft.
Uienpoeder kun je gebruiken in sauzen, marinades, jus, kruidenmixen, worstjes, pasta en hamburgers. Je kunt het ook gebruiken in plaats van bouillonblokjes. En je kunt er uiteraard uiensoep mee maken. 1 theelepel uienpoeder komt ongeveer overeen met 1 kleine ui.
Uienpoeder biologisch heeft net als verse ui een uitgesproken smaak en geur. Echter is het gebruik ervan een stuk gemakkelijker. Je hoeft de uien niet meer te snijden, maar geeft je gerecht in een handomdraai toch dezelfde smaak. Een theelepel van het poeder staat gelijk aan een verse ui.
Gedroogde ui is gezond
Door het drogen zijn de vitamines en mineralen niet opeens verdwenen. Zo werkt gedroogde ui goed voor griep, verkoudheid en ontstekingen. Maar ui is ook gezond voor de hart- en bloedvaten. Je kunt eigenlijk niet genoeg uienpoeder eten dus!
Gemiddeld genomen staat 1 teen knoflook gelijk aan een ½ theelepel knoflookpoeder. Voeg het altijd naar smaak toe en blijf proeven.
Zo maak je zelf uienpoeder
Pel 2 tot 4 middelgrote gele uien. Stop ze in de keukenmachine en maal ze met de puls stand fijn. Probeer de stukjes enigszins op gelijke grootte te krijgen. Als je geen keukenmachine hebt: natte handdoek voor en hakken maar, met je mes.
Uien en knoflook, en de andere alliac-planten worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid vergroten. Ze veroorzaken overlast en zelfs pijn en ziekte bij degenen die ze eten.
Want het één met het ander vervangen kan prima als het om warme of gegaarde bereidingen gaat. Onthou dan het volgende: 1 kleine ui = 3 kleine sjalotten. Als je eigenlijk een ui zou fruiten kan je dus drie sjalotten gebruiken, en als je een sjalotje zou bakken neem je een derde van een ui.
Deze zijn lekker knapperig en lichtzoet, met een beetje bittere nasmaak. Daarnaast veroorzaken ze minder tranen tijdens het snijden en geven ze een minder heftige geur na het eten. Rode uien zijn de beste uien om rauw te eten, en ze zijn dus ook heerlijk door je guacamole, salade of om in te maken.
De sjalot Allium ascalonicum is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae) die geteeld wordt als kruiderij en als groente. Sjalot is waarschijnlijk afkomstig uit Palestina. Hij is familie van de gewone ui.
Dus gemiddeld genomen: 1 teen knoflook = iets meer dan 1/2 theelepel knoflookpoeder. Natuurlijk verschilt het ook hoe groot de teen is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor. Zo kun je jouw perfecte hoeveelheid uitkiezen.
Deze PDS courgettesoep is geschikt bij het prikkelbare darm syndroom, waarbij je gevoelige darmen hebt. Er zitten namelijk geen toevoegingen als kleur-, geur- of smaakstoffen in. Daarbij is deze vegetarische soep glutenvrij en lactosevrij en ook geschikt bij een spastische darm.
Knoflookpoeder is wat milder van smaak dan verse knoflook maar wel vreselijk geconcentreerd, gebruik het met mate. Het poeder is beperkt houdbaar en trekt makkelijk vocht aan (en wordt dan bikkelhard. Tip: Houd ook het (strooi) potje waar het in zit niet boven een dampende pan!).
Dit is bij knoflookpoeder wel anders. Dit is veel sterker van geur, omdat het veel geconcentreerder is. De gedroogde variant bevat ook niet de actieve verbinding zoals de verse knoflook. Knoflookpoeder is natuurlijk wel gemakkelijk te gebruiken, toch is verse knoflook gezonder.
Knoflookpoeder is gemalen gedroogde knoflook. Je voegt een of meerdere theelepels toe aan je gerecht als vervanging voor knoflookteentjes. De smaak is net wat muffer van smaak dan verse knoflook.
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Goed voor je bloeddruk
Uit een Australische meta-analyse uit 2019 blijkt dat rauwe knoflook ook goed is voor je bloeddruk: het werkt bloeddrukverlagend. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Vooral bij mensen met hypertensie, dus een hoge bloeddruk, kan rauwe knoflook dus mogelijk een uitkomst bieden.
Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Eveneens tot het geslacht look (Allium) behoren onder andere de soorten ui, prei en bieslook.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.
Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op. Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en goudgele broeders.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.