Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzame energie. Maar liefst 18,8% van de woningen heeft zonnepanelen op het dak. Dat is ruim 2,5 zo veel als 5 jaar geleden. Inmiddels wekken bijna 3 miljoen (2,76 miljoen) Nederlandse woningen zonne-energie op.
In 2020 kwam een kwart van het stroomverbruik uit groene Nederlandse bronnen, zoals zonne- en windenergie en biomassa. Het jaar daarvoor was dat nog 18 procent. De grootste stijger is elektriciteit opgewekt met zonnepanelen. Dat nam met meer dan 50 procent toe.
1,5 miljoen huishoudens hebben zonnepanelen, waarvan 250.000 huurwoningen en 1,25 miljoen koopwoningen waarvan de daken van zonnepanelen zijn voorzien. Een jaar geleden waren dit er nog 1 miljoen, 10 jaar geleden nog maar 1.500.
Het verbruik uit zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2021 ten opzichte van het jaar daarvoor met 28 procent naar 42 PJ. Hiermee wordt 2,1 procent van het totale verbruik van Nederland gedekt.
De harde cijfers: Nederland heeft in Europa meeste zonnepanelen per inwoner. Nederland is nu ook officieel koploper in Europa en heeft per hoofd van de bevolking het meeste zonnepanelen.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
LET OP: Energie en stroom verschillen
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.
Het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik in 2020 was 11,1 procent. In 2019 was dit 8,8 procent. In Europees verband is afgesproken dat Nederland in 2020 uit moest komen op 14 procent hernieuwbare energie.
Is het nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen? MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen.
De groei van het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak zet onverminderd door. Vandaag werd het 1,5 miljoenste huis in Nederland van panelen voorzien. Een jaar geleden stond de teller op 1 miljoen, aldus onderzoek van Dutch New Energy Research. Ook op de daken van huurwoningen komen steeds vaker zonnepanelen.
Bij een set van 6 zonnepanelen is de prijs per paneel € 620 (inclusief installatie), bij een set van 18 panelen is dat € 450. Sommige verkopers geven een prijs per paneel, anderen geven een totaalprijs voor het hele systeem (de zonnepanelen zelf plus alle materialen en uren die nodig zijn om ze te installeren).
Horace-Bénédict de Saussure De Zwitserse wetenschapper Horace-Bénédict de Saussure (1740-1799) wordt vaak genoemd als de eerste die in 1767 een soort zonnepaneel bouwde, waarmee hij via de opgewekte energie kon koken; de 'zonneoven'.
Uit het Trendrapport blijkt dat er in 2021 voor 1287 MWp aan residentieel zonvermogen werd geïnstalleerd. De onderzoekers rekenen met een gemiddeld vermogen van 368 Wattpiek per paneel, wat neerkomt op bijna 3,5 miljoen nieuw geïnstalleerde zonnepanelen.
De stroomopbrengst is per kW / per jaar ca 900 kWh. Dat betekent in ons rekenvoorbeeld een stroomopbrengst van 9.000.000 kWh. Per hectare (dus 100 x 100 m) is dat goed voor 900.000 kWh/jaar, oftewel stroom voor 300 huishoudens.
We maken in Nederland gebruik van gas uit eigen bodem en daarnaast nemen we gas af uit Noorwegen, Rusland en Qatar. Omdat we niet van één gasbron afhankelijk willen zijn, zijn we in de energiemarkt altijd op zoek naar meer flexibiliteit.
Onze groene stroom is écht groen
Onze groene stroom is geen standaard stroom met een certificaat. Onze groene stroom wordt namelijk 100% opgewekt uit Nederlandse duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water. Kijk maar op ons stroometiket.
Een andere factor waarom het voor Nederland lastiger is over te stappen op duurzame energie dan voor sommige andere Europese landen, heeft te maken met de ligging. Nederland heeft relatief weinig zonuren (zonne-energie), nauwelijks hoogteverschillen (waterkracht) en minder ruimte voor windmolens (windenergie).
Meer elektriciteit uit zon, wind en biomassa
De totale elektriciteitsproductie bestond in 2021 voor 33 procent uit hernieuwbare bronnen. In 2020 was dit aandeel hernieuwbare elektriciteit nog 27 procent.
Nederland produceert 25 procent meer stroom met zonnepanelen, ruim 33 procent stroom is duurzaam. Nederland heeft afgelopen kalenderjaar door het toegenomen aantal zonnepanelen 25 procent meer zonne-energie geproduceerd. Het aandeel duurzame stroom is daarbij gegroeid van 26,3 naar 33,4 procent.
Het grootschalig opwekken van energie gebeurt in Nederland voornamelijk in elektriciteitscentrales. Die stroom komt uit fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardgas. Nederland wekt ook groene stroom op. Die komt uit duurzame bronnen zoals biomassa, water, zon en wind.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed.
Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Ja, het is mogelijk om uw zonnepanelen schoon te maken met kraanwater, echter geeft dit niet het optimale effect. Door uw zonnepanelen enkel te reinigen met kraanwater blijft hardnekkig vuil vaak achter.
Rond de zonnepanelen wordt de lucht warmer. Dat vergroot het contrast tussen de Sahara en de oceaan, waardoor een lagedrukgebied ontstaat. Het gevolg: vochtige lucht, regendruppels en meer moessonregen in de woestijn.