Tot 1969 was de Lauwerszee onderdeel van de Waddenzee waar eb en vloed vrij spel hadden. Uit angst voor overstromingen na de Watersnoodramp in 1953, werd deze zeearm in 1969 van de Waddenzee afgesloten.
Op de meeste plaatsen heeft het Lauwersmeer een diepte van meer dan vijf meter, dus ook kieljachten kunnen hier terecht. En anders ligt de Noordzee binnen handbereik.
Het dorp telt ongeveer 155 inwoners. Het dorp is na 1969 ontstaan, na de indijking van de Lauwerzee tot het Lauwersmeer. Lauwersoog is vooral bekend als vertrekplaats van de veerdienst naar Schiermonnikoog. Tot het dorp behoort ook de wijk Robbenoort, genoemd naar de zandplaten Robbenplaat en de Oort.
On 23 May 1969, Lauwersoog was officially established.
Op het voormalige werkeiland zijn de haven en het dorp Lauwersoog ontwikkeld. De naam is een combinatie van het riviertje de Lauwers en oog, dat eiland betekent.
Aan de oevers van het Lauwersmeer kun je op verschillende plaatsen terecht om in het meer te zwemmen. Op warme zomerdagen is het rond het Lauwersmeer soms een drukte van belang. Rond Lauwersoog (Nieuw Robbengat), in het noordoosten van het Lauwersmeergebied, ligt een aantal recreatiestranden.
Het noordelijke deel van het Lauwersmeer kan zout worden, daar zijn de betrokkenen het over eens geworden. 'Belangrijk is wel dat het zuidelijke deel zoet blijft en dat er goed gemonitord gaat worden hoe het zoute water zich gedraagt', aldus van der Heij.
Algemeen. Dagelijks gaat de boot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog en v.v. Deze overtocht wordt uitgevoerd door Wagenborg Passagiersdiensten. In ongeveer 45 minuten worden de gasten en eilanders met de boten Rottum en/of Monnik van en naar Schiermonnikoog gebracht.
Er wordt voor het eerst gesproken over Soltcampum in een akte uit de vijftiende eeuw, 1418 om precies te zijn. Het dorp ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de zoutwinning in de streek én het omheinde stuk land of veld, een kamp genoemd.
Veerdienst. De veerboot vaart in ongeveer 45 minuten van Lauwersoog naar het autoluwe Schiermonnikoog en visa versa. Op de veerboot is het mogelijk om een fiets of kar mee te nemen. Als u een ander voertuig mee wilt nemen heeft u ontheffing nodig van de gemeente Schiermonnikoog.
Schiermonnikoog is deel van Friesland maar ligt grotendeels boven Groningen. Het Waddeneiland schuift op naar het oosten, waardoor af en toe een grenscorrectie moet worden doorgevoerd.
Visserij. Vooral brasem en blankvoorn komen in het Lauwersmeer voor, maar ook snoekbaars en baars. Forse brasemvangsten zijn met name van augustus tot half oktober mogelijk. Ook de winde komt de laatste tijd veel voor.
Reitdiep. Het Reitdiep (vroeger Groninger Diep geheten) is een kanaal dat van de stad Groningen langs Camping Reitdiep naar het Lauwersmeer loopt. Huur een sup board of een van onze bootjes om het water te verkennen of koel lekker af met een duik in de vaart.
Van zeearenden tot rietzangers
Letterlijk, want deze vogel is enorm. Bij de N361 richting Lauwersoog en bij de Ezumakeeg staan uitsnedes van een zeearend die je een idee geeft wat een spanwijdte van twee meter eigenlijk betekent. Maar er vliegt en broedt hier veel meer.
Het Nationaal Park Lauwersmeer is een ca.60 km² groot nationaal park in het noorden van Nederland.
Gelegen in het noord-westelijkste puntje van de provincie Groningen, in gemeente De Marne ligt Zoutkamp. Het dorp telt ongeveer 1300 inwoners.
Pieterburen (Gronings: Paiderboeren) is een plaats in de gemeente Het Hogeland in het noorden van de Nederlandse provincie Groningen. De plaats telde in 2021 volgens het CBS 440 inwoners. Pieterburen wordt voor het eerst in 1371 genoemd.
Je reserveert vooraf een dag en tijdstip voor de boot naar Schiermonnikoog, dus er zijn geen wachttijden. Er kunnen alleen mensen en fietsen op de boot, dus er is altijd wel plek. Het is dus handig om vooraf online een ticket te kopen, zodat je zelf de datum en het tijdstip kunt kiezen.
Vanaf Schiermonnikoog vaart de veerboot van 7.30 t/m 19.30 uur. De vaartijd is ongeveer 45 minuten.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater.
Het grootste meer ter wereld is de Kaspische Zee, in het Engels Caspian Sea. Het zoutmeer ligt op de grens tussen Europa en Azië. De landen die aan het meer grenzen zijn Azerbeidzjan, Iran, Rusland, Kazachstan en Turkmenistan.
Nederland is een delta, waar rivieren uiteindelijk de zee instromen. Als de rivierafvoeren laag zijn, kan het dagelijks getij ervoor zorgen dat zout zeewater verder landinwaarts komt. Voor ons waterschap, niet ver van zee, is dat erg vervelend. Als het zout stroomopwaarts komt, wordt de Nieuwe Maas zouter.
In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is: bij vaarroutes en bij bewegende bruggen en dergelijke. De grotere meren en plassen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In kleinere sloten kun je beter niet zwemmen.