Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade.Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht; Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Maakt chocola je dik? Uiteindelijk is er niet één voedingsmiddel dat zorgt voor overgewicht, maar gaat het om je totale voedingspatroon. Eet je meer calorieën dan dat je verbruikt, dan kom je aan. Wel is het zo dat chocolade veel calorieën bevat.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Het andere om te onthouden is dat alle chocolade - wit, melk of puur - veel calorieën bevat vanwege het vet- en suikergehalte . Dus als je er te veel van eet, kun je aankomen, wat natuurlijk niet goed is voor je hart.
De meeste chocolade die wij consumeren is helaas zodanig bewerkt dat ze maar weinig cacao en veel meer suiker en vet bevat. Veel chocolade eten werkt dan ook gezondheidsproblemen in de hand, zoals overgewicht, tandbederf en een verhoogd risico op diabetes en hartziekten.
Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt. Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen.
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade, rijk aan polyfenolen, een gunstig effect heeft op de vet- en koolhydraatstofwisseling en op het verzadigingsgevoel. Ook is de hypothese geopperd dat een kleine, zoete snack de trek in eten vermindert en daardoor kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Deskundigen zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën . Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën. Ter vergelijking: als u een middelgrote rauwe appel eet, krijgt u slechts 95 calorieën binnen.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang kan chocolade de kans op obstipatie vergroten. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen dit snoepgoed ook beter laten staan. Hoewel cacao weinig histamine bevat kunnen andere stoffen in chocolade zorgen dat er meer histamine wordt vrijgemaakt.
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Hoewel frequentere consumptie van chocolade en snoep in alle leeftijdsgroepen in verband werd gebracht met een grotere gewichtstoename , werd een frequentere inname in verband gebracht met een grotere gewichtstoename in elk van de volgende drie BMI-groepen: normaal gewicht (BMI 18,5–<25 kg/m 2 ), overgewicht (25–<30) en obesitas (≥30); waarbij de gewichtstoename ...
Chocolade kan er dik uitzien als het oververhit is geweest . Verwarm je chocolade langzaam zodat het niet te dik wordt. Ik heb teveel olie toegevoegd; wat moet ik doen? Als je teveel olie aan de chocolade hebt toegevoegd, kun je dit het beste oplossen door meer gesmolten chocolade toe te voegen om het in balans te brengen.
Als je dunnere chocolade wilt, is het verdunnen met vet heel logisch. Ik zou persoonlijk voor boter gaan, vanwege de smaak, maar olie zou ook prima zijn. Zorg er alleen voor dat je olie gebruikt die geen smaak heeft of een smaak die bij je baksel past.
Candy melts, ook wel bekend als smeltsnoep, zijn een fantastische uitvinding op het gebied van bakken en decoreren. Deze veelzijdige snoepjes, die geen cacao bevatten, zijn de perfecte vervanger voor traditionele chocolade. Met een regenboog aan kleuren en een scala aan smaken zijn de mogelijkheden eindeloos.
Hoeveel pure chocolade mag u per dag eten? Het antwoord kan u verrassen. Hoewel de meeste mensen denken dat chocolade slecht is voor de gezondheid, kan pure chocolade juist heel heilzaam zijn. In feite kan het eten van ongeveer 10 gram pure chocolade per dag bijdragen aan uw algehele gezondheid.
Onjuiste smelttechnieken, zoals oververhitting, kunnen ertoe leiden dat cacaobestanddelen samenklonteren, waardoor een dikker mengsel ontstaat . Vochtabsorptie is een andere belangrijke factor; zelfs sporen van vocht kunnen de dikte beïnvloeden, met name bij het bereiden van een ganache, omdat dit de uiteindelijke textuur van het mengsel kan beïnvloeden.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Elke dag chocolade eten is prima, zolang je maar een variant kiest met veel cacao en weinig toegevoegde suiker . What Really Happens to Your Body When onderzoekt de effecten van top tot teen van veelvoorkomende gedragingen, acties en gewoontes in je dagelijkse leven.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Hoewel een af en toe een reep snoep deel kan uitmaken van een overigens gezond dieet, kan het regelmatig eten van snoep een negatieve invloed hebben op uw gezondheid . Te veel snoep kan u grote hoeveelheden ongezonde stoffen leveren, zoals suikers en vetten.