Kaneel zorgt voor de warme, zoete basis van chai latte. Het is een essentieel ingrediënt dat zowel smaak als geur toevoegt, en het heeft ook antioxidante eigenschappen. Met zijn bloemige, licht pittige smaak geeft kardemom chai latte een exotische toets.
Chai latte is een kruidige drank die veel gedronken wordt in Zuid Azië, waar het letterlijk 'gemengde kruiden thee' betekent. Hoewel er geen vaste chai blend bestaat, bevat een recept voor een chai latte een sterke theesoort, melk, verse kruiden en specerijen. Ook heeft het vaak een zoete smaak.
Die zoete smaak komt echter ook van een of twee theelepels suiker of honing die aan elke portie worden toegevoegd , meestal samen met een paar eetlepels melk. Chai latté zoals geserveerd in koffiebars bevat gestoomde melk en toegevoegde suiker.
Maar heb je je ooit afgevraagd waarom de meeste commercieel gemaakte chai lattes zo suikerrijk zijn? De waarheid is dat suiker een belangrijke rol speelt bij het versterken van de smaken van chai, vooral als het gaat om die gemaakt van inferieure ingrediënten .
Chai thee is gezond, maar niet gezonder dan andere soorten zwarte thee. Wat een chai latte anders maakt dan andere soorten thee is de toevoeging van melk. Het voedingscentrum adviseert maximaal 500 ml melk per dag te drinken, waar je met 2 koppen chai latte al aan kan zitten. Drink het dus wel met mate.
Chai bevat doorgaans melk en suiker, wat calorieën kan toevoegen en de mogelijke voordelen van de thee zelf op het gebied van gewichtsverlies teniet kan doen . Bovendien kan het consumeren van grote hoeveelheden thee negatieve effecten hebben op de slaapkwaliteit en hydratatieniveaus, wat de algehele gezondheid kan beïnvloeden. Zoals bij alles is het belangrijk om met mate te drinken.
Traditioneel wordt chai-thee gebrouwen uit een mix van specerijen zoals kardemom, kaneel, gember, kruidnagel en zwarte peper, en wordt meestal zwart of met een scheutje melk geserveerd. Chai lattes worden daarentegen gemaakt door melk te stomen en er een gearomatiseerde siroop of poeder aan toe te voegen, die vaak suiker en andere zoetstoffen bevat.
Zoetmakende Chai Lattes
Je kunt kristalsuiker gebruiken om te zoeten, maar ik raad bruine suiker of zelfs ahornsiroop aan , omdat hun karameltonen de kruiden van chai accentueren in plaats van ze te verbergen. Voeg je zoetstof toe aan de warme theebasis na het trekken, maar voor het zeven.
Als je een gezonder alternatief voor koffie wilt, wint chai met gemak . Het is nog steeds troostend, lekker en heet, kan met of zonder suiker worden gedronken en kan worden gemaakt zonder melk of met magere room, als je minder wilt drinken. Als je echt niet kunt kiezen tussen chai latte en koffie, is een dirty chai iets voor jou.
Onjuiste voorstelling van kruiden en ingrediënten
Door het gebruik van een geconcentreerde chai-mix en gestandaardiseerde ingrediënten wordt de complexiteit van de oorspronkelijke drank vereenvoudigd, waardoor de culturele essentie en nuances ervan worden verwaterd.
Speciaal voor de koffieliefhebbers onder ons hebben we dit drankje gemaakt. Een lepeltje Chai Latte poeder, scheutje melk, espresso en een likje honing, boem; een Dirty Chai Latte staat voor u klaar! Het likje honing kan je natuurlijk ook vervangen voor ahornsiroop, of helemaal weglaten als je op je suikers wil letten.
Je kunt zelf bepalen hoe zoet je het maakt . Echte Chai is ongezoet en je kunt er honing naar smaak aan toevoegen. Ik raad honing aan boven suiker, omdat het een nog lekkerder brouwsel geeft. Persoonlijk ben ik een zoetekauw, dus ik voeg graag een grote theelepel honing per kopje toe.
In Nederland wordt deze term echter gebruikt voor een drank met pittige kruiden. Chai tea is water met die pittige kruiden en Chai latte is melk met dezelfde kruiden. Chaimengsels kunnen verschillen in smaak, doordat verschillende kruiden gebruikt kunnen worden.
Matcha wordt traditioneel ongezoet gedronken, maar in een koffietentje krijg je de drank vaak gezoet geserveerd. Wil je een zoete matcha latte? Voeg dan wat suiker, kokosbloesemsuiker, honing, ahornsiroop of zoetstof toe en roer goed door.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 1542 kJ / 364 kcal. Vetten 0.7 g waarvan verzadigde vetzuren 0.6 g.
Je kunt chaipoedermixen vooral danken voor deze suikerpiek. Ze zitten boordevol suiker, zodat een enkele kleine "chai latte" 20 gram of vier theelepels suiker kan bevatten . Voeg daar extra siropen aan toe die beroemd zijn in sommige koffiewinkels en je kunt zien hoe je jezelf in een zoete puinhoop kunt krijgen.
Om Chai Tea basis te maken, meng je in een middelgrote pan honing, water, thee, vanille, gember, kaneel en piment . Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 5 minuten sudderen. Haal van het vuur, dek af en laat 30 minuten trekken.
Caffè latte, soms ook gewoon latte genoemd, wordt gemaakt van espresso, gestoomde melk en een lichte laag schuim. Hoewel veel mensen ervoor kiezen om zoetstoffen toe te voegen aan hun latte, is de drank zelf vrij van toegevoegde suiker . Toch bevat het 18 gram melksuiker in elke portie van 16-ounce (473 ml).
De kruiden in chai thee, zoals kaneel, gember en kruidnagel, staan bekend om hun ontstekingsremmende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Chai thee gezond noemen is dus geen overdrijving.
Recepten voor chai variëren per continent, cultuur, stad en familie. Maar de traditionele ingrediënten van een kruidentheemengsel bevatten meestal zwarte thee gemengd met sterke kruiden, zoals kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en zwarte peperkorrels .
In chai latte is melk het hoofdingrediënt in plaats van zwarte thee. Ons chai latte poeder is 100% natuurlijk en is samengesteld uit kaneel, gember, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, paprika, citroenschil en zwarte peper. Een perfecte mix, vol van smaak.
Uit onderzoek blijkt ook dat de stoffen die in het type zwarte thee zitten dat wordt gebruikt om chai te maken, de vetafbraak kunnen bevorderen en kunnen helpen het aantal calorieën dat uw lichaam uit voedsel opneemt, te verminderen (30).
Het wordt aanbevolen om chai-thee minstens een paar uur voor het slapengaan te drinken, zodat je lichaam de cafeïne kan verwerken . Over het algemeen is het drinken van chai-thee in de avond geweldig om te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag, zolang je rekening houdt met het cafeïnegehalte en de timing van consumptie.
Als u wilt genieten van een gezondere chai latte, zijn hier enkele tips om te overwegen. Kies eerst voor magere of niet-zuivel melkalternatieven zoals amandelmelk of havermelk in plaats van volle melk. Deze alternatieven kunnen het calorie- en vetgehalte van uw chai latte aanzienlijk verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak .