Van de Loo: 'Onderzoek heeft al aangetoond dat bij mensen met reumatoïde artritis het immuunsysteem vaker reageert op stoffen in koemelk. Melk is eerder in verband gebracht met aandoeningen. Bijvoorbeeld met bepaalde maag-darmziekten, maar ook met diabetes type 1, dat ook een auto-immuunziekte is.
Niettemin concludeerde een geneste case-controlstudie uitgevoerd door Pattison et al. dat het risico op RA niet geassocieerd was met de consumptie van melkproducten [17]. Bovendien wees een meta-analyse van vijf studies op een gebrek aan een significante link tussen de consumptie van melkproducten en RA [18].
Antwoord: Het onderzoek waar het nieuwsbericht aan refereert, is slechts een eerste aanwijzing dat melk mogelijk een positief effect heeft op artrose in de knie. Baat het niet, het schaadt ook niet. Het effect is het grootst bij één glas melk per dag.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Uit een prospectief onderzoek onder 2481 Amerikanen die deelnamen aan het Osteoarthritis Initiative [18] bleek dat de melkconsumptie bij vrouwen verband hield met een verminderde progressie van knieartrose op vier jaar , d.w.z. een vermindering van 24-32% van de afname van de radiologisch beoordeelde breedte van de gewrichtsruimte (P- trend = 0,014), terwijl een toegenomen progressie ...
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Amandelmelk
Het is van nature rijk aan calcium en is er ook mee verrijkt. Dit maakt amandelmelk een veel betere bron van calcium dan koemelk.
Overgewicht, alcohol drinken, een te hoog cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk zijn risicofactoren die voorkomen kunnen worden door gezond(er)e leefstijl.
Het is veilig en goed om te bewegen, ook als een gewricht dik, warm of rood is. Bewegen kan helpen om pijn en stijfheid te voorkomen of te verminderen. Ga bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of bewegen in water. De spieren worden sterker en geven steun aan de gewrichten.
Thee is een van de meest bestudeerde dranken als het gaat om de voordelen voor artritispatiënten. Groene, zwarte en witte thee zijn allemaal rijk aan polyfenolen – verbindingen uit planten die een sterke ontstekingsremmende werking hebben. De hoogste polyfenolgehaltes vind je in groene en witte thee.
Uit een systematische review die onlangs in het Journal of the American College of Nutrition is gepubliceerd, blijkt dat de consumptie van zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, mogelijk een neutraal tot gunstig effect heeft op ontstekingsbiomarkers.
Reuma en vlees en vis. Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Papaya bevat een natuurlijk voorkomende, ontstekingsremmende verbinding genaamd papaïne. Papaïne is bewezen effectief in het verminderen van gewrichtspijn, stijfheid en is als zodanig een uitstekend supplement voor iedereen die lijdt aan artritis.
Uit een onderzoek naar het effect van het drinken van melk op de progressie van knieartrose blijkt dat wanneer vrouwen regelmatig melk drinken, het de voortgang van artrose in de knie vertraagt. In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat geitenmelkeiwitten ontstekingsremmende effecten hebben, wat gunstig kan zijn voor mensen die lijden aan chronische ontstekingsziekten zoals artritis, astma en allergieën .
Wat je eet heeft geen invloed
Er zijn geen aanwijzingen dat bepaalde voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren.
Hoewel je wel wat goede vetten nodig hebt, zoals avocado's, olijfolie en noten, kan een dieet met veel omega-6-vetzuren, verzadigd vet en transvetten juist ontstekingen en je algehele gezondheid verergeren . Deze "slechte" vetten vind je vaak in boter, kaas, vlees, gefrituurd voedsel en bewerkt voedsel.
Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zijn essentiële bronnen van calcium en vitamine D, beide cruciaal voor het versterken van botten en mogelijk het verminderen van pijnlijke symptomen bij artrose.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.