Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
𥧠ð ð Van rauw beslag kun je buikpijn van krijgen of zelfs ziek worden. In het beslag zit namelijk rauw ei, waar schadelijke bacteriën als salmonella in kunnen voorkomen. ð Vooral kwetsbare groepen (zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand) moeten voorzichtig zijn.
Het eten van ongekookt deeg of beslag kan je ernstig ziek maken . Het grootste risico komt van bloem. Dat klopt... bloem. Dat luchtige poeder ziet er misschien onschuldig uit, maar het moet worden gezien als een potentieel gevaarlijk 'rauw' voedsel.
U kunt ziek worden als u ongebakken deeg of beslag eet dat gemaakt is van bloem met bacteriën . Bacteriën worden alleen gedood als bloem gebakken of gekookt wordt. CDC onderzocht uitbraken die gelinkt waren aan rauwe bloem of cake mix in 2016, 2019, 2021 en 2023. Sommige van deze onderzoeken leidden tot terugroepacties.
De meeste bloem die je in de supermarkt koopt, is rauw, wat betekent dat het niet is behandeld om ziektekiemen te doden die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, zoals salmonella en E. coli (de poepbacterie). Daarom raadt ook het Voedingscentrum het af om rauw koekbeslag te eten.
De makkelijkste manier om dit te doen is om de cake mix gelijkmatig te verspreiden op een bakplaat en te bakken in een oven van 350 graden F gedurende ongeveer 5 minuten . Dat is alles: de cake mix zal net zo smaakvol en veelzijdig zijn, maar nu veilig om te eten.
Bij een cake is het belangrijk dat het beslag glad en luchtig is. Let er wel op dat je niet te lang het beslag door mixt, want dat kan cake juist droog worden in plaats van luchtig.
Rauw koekjesdeeg is niet veilig om te eten omdat het rauwe eieren en bloem bevat, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken als het besmet is met schadelijke bacteriën . Zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem mogen geen rauw koekjesdeeg eten vanwege deze risico's.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
En hoewel wij er ook dol op zijn, raden wij u af om ongebakken cakebeslag of koekjesdeeg te eten, tenzij op de verpakking staat dat het veilig is om het rauw te eten .
Proef of eet geen rauw deeg of beslag . Dit omvat deeg of beslag voor koekjes, brownies, cakes, taartbodems, tortilla's, pizza, biscuits, pannenkoeken of knutselwerkjes gemaakt met rauw meel, zoals zelfgemaakte klei of kerstversieringen.
We weten allemaal dat gebak over het algemeen geen gezonde keus is. Het bevat aardig wat calorieën en daarnaast ook vaak veel verzadigde vetten en suiker. Het staat niet in de Schijf van Vijf en valt onder de producten die je 'niet te veel en te vaak' mag eten.
Ik begrijp uw bezorgdheid en zolang het vers is, zult u niet ziek worden. Maar omdat het ingrediënten als ei en andere bederfelijke stoffen bevat, kunt u er misselijk van worden en diarree krijgen als het oud is .
Zowel marsepein als fondant bestaan voor ongeveer 98 procent uit suiker.En dat is pas echt ongezond.
Salmonella in eieren
Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.
Gebruik bijvoorbeeld eens een snuifje zout… … in gebak: behalve dat het het zoet beter laat uitkomen, brengt smaken in balans en maakt het deeg en beslag ook elastischer doordat de gluten uit de bloem minder actief worden.
Hoewel veel mensen het niet kunnen laten, blijkt het snoepen van rauw beslag toch aardig wat risico's met zich mee te brengen. “Cakebeslag bevat onder meer rauwe eieren, wat een risico op salmonellabesmetting met zich meebrengt”, aldus Zwietering.
Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.'' De tip is om de juiste verhoudingen te handhaven.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.
Ja, er zijn mensen gestorven door het eten van rauw koekjesdeeg . Je zult moeite hebben om iemand in de westerse wereld te vinden die het risico op een pijnlijke bacteriële infectie niet heeft weggelachen ten gunste van een lepel (of spatel) rauw koekjesdeeg of cakebeslag.
Betere smaken
Tijdens het rusten van het deeg kunnen de smaken beter in het deeg trekken, waardoor het eindresultaat nog lekkerder wordt. Je zult merken dat hoe langer je het deeg laat rusten, hoe meer smaak het krijgt.
Het eten van besmette eieren kan voedselvergiftiging veroorzaken . Symptomen van Salmonella-voedselvergiftiging zijn maagkrampen, diarree, braken en koorts. Deze symptomen verschijnen meestal 6 uur tot 6 dagen na het oplopen van een infectie en kunnen 4 tot 7 dagen aanhouden na het eten van voedsel dat besmet is met de bacterie ( 1 ).
Je weet misschien wel wat je krijgt als je cakebeslag te lang mixt: een dichte cake met een taaie textuur (en misschien ook wat onaantrekkelijke lijmstrepen). Maar veel minder bakkers weten dat te weinig mixen van beslag dezelfde of vergelijkbare resultaten kan opleveren.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
De boosdoener kan zijn: te veel droge ingrediënten die vocht absorberen zoals bloem, maizena, baking soda of cacao. Een ander probleem kan zijn dat de cake te lang in de oven heeft gezeten.