Beslistermijn is afhankelijk van gevraagd besluit Wat redelijk is, hangt af van de soort beslissing en hoe ingewikkeld de aanvraag of het bezwaar is. Een redelijke termijn kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.
Een redelijke termijn is een redelijke termijn, niet standaard 14 dagen of 30 dagen wat vaak wordt gedacht. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs enkele maanden beslaan of slechts een paar uur. Daarnaast moet ook vermeld worden wat er gebeurt als uw wederpartij niet binnen de gestelde termijn alsnog presteert.
5.2.
De beslistermijn loopt vanaf de dag na de laatste dag waarop de bezwaartermijn verstreek. De termijn om te beslissen op een bezwaarschrift is zes weken. Indien een bezwaaradviescommissie is ingesteld, bedraagt de termijn twaalf weken. Bij administratief beroep moet het beroepsorgaan binnen zestien weken beslissen.
Als u een aanvraag of bezwaar hebt ingediend en de gemeente beslist niet op tijd, kunt u de gemeente in gebreke stellen. Dit betekent dat u de gemeente vraagt binnen 2 weken alsnog te beslissen. Doet de gemeente dit niet, dan moet zij een bedrag aan u betalen.
Binnen welke termijn stuurt de overheid een antwoord op mijn brief of e-mail? Als u een brief naar een overheidsorganisatie stuurt, krijgt u binnen 2 tot 3 weken een reactie. Kan uw brief niet binnen 3 weken worden afgehandeld? Dan krijgt u binnen die 3 weken een behandelingsbericht.
U kunt de gemeente dan in gebreke stellen, bijvoorbeeld door het speciale Formulier ingebrekestelling in te vullen. Hierin vraagt u de gemeente binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen. Beslist de gemeente daarna nog niet, dan hebt u recht op een vergoeding (dwangsom). Ook kunt u beroep instellen bij de rechter.
Als blijkt dat de gemeente niet tijdig reageert (dus niet binnen twee weken na een ingebrekestelling), moet de gemeente soms een vergoeding (dwangsom) betalen voor iedere dag dat het besluit te lang uitblijft. Dit voor hoogstens 42 dagen.
Je kunt de gemeente in gebreke stellen. Je stuurt een brief naar de gemeente waarin je meldt dat de beslistermijn overschreden is. Hierin vermeld je dat de overheid nog twee weken heeft om een besluit te nemen. Reageert de overheid niet binnen deze twee weken dan verbeurt de overheid zelf dwangsommen.
Bij de meeste bezwaarschriften geldt een beslistermijn van 6 weken, gerekend vanaf het einde van de bezwaartermijn.
Als u een probleem heeft met een overheidsinstantie, dan kunt u een klacht indienen bij de overheidsorganisatie of de gemeente waarover u de klacht heeft. Bent u niet tevreden over de afhandeling van uw klacht? Dan kunt u de Nationale ombudsman inschakelen.
Beslistermijn voor bezwaren is vaak 6 weken
Er is een wettelijke termijn waarin de overheid op uw bezwaar moet reageren. In de meeste gevallen is dit 6 weken.
Als u een aanvraag of bezwaar heeft ingediend bij de overheid, moet de overheid tijdig een beslissing nemen. Bijvoorbeeld als u een uitkering heeft aangevraagd. Of een bezwaar heeft ingediend tegen een bouwvergunning van uw buurman. Als de overheid niet op tijd beslist, heeft u vaak recht op een dwangsom.
Soms verlengen we de beslistermijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat u een beslissing krijgt van de IND. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de IND meer informatie van u nodig heeft.Of wanneer de IND zelf extra onderzoek moet doen.
Je kunt een ingebrekestelling per post of per e-mail sturen.
Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling waarin u aangeeft dat de andere partij tekortschiet in de nakoming van een afspraak (in gebreke stellen). In de ingebrekestelling geeft u een tweede (en vaak laatste kans) om alsnog de afspraken na te komen voordat u andere stappen onderneemt.
In beroep gaan: vaak binnen 6 weken, soms 2 binnen weken
Deze termijn geldt bij beroep en bij hoger beroep. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in ziektewetzaken, is deze termijn maar 2 weken. Op de beslissing op uw bezwaar staat hoe lang u de tijd heeft op in beroep te gaan.
Het bestuursorgaan neemt het besluit uiterlijk zes maanden na ontvangst van de aanvraag. (Zie artikel 3:18, lid 1, Awb.) Het bestuursorgaan kan deze termijn verlengen.
Als uw bezwaarschrift is afgewezen en het bezwaar ongegrond is verklaard kunt u beroep instellen bij de rechtbank. Dit betekent dat een onafhankelijke rechter opnieuw gaat beoordelen of de overheidsinstantie wel de juiste beslissing genomen heeft.
In een zienswijze beschrijft u met welke punten hiervan u het wel of niet eens bent en waarom. Deze punten kan de gemeente eventueel meenemen in het definitieve besluit. Een zienswijze is niet bedoeld om bezwaar te maken tegen de gemeentelijke belastingen. U dient daarvoor een ander formulier te gebruiken.
Standaard krijgt u 2 weken bedenktijd voor het indienen van uw zienswijze. Hebt u meer bedenktijd nodig? Dan kunt u dat aangeven bij uw persoonlijk zaakbehandelaar. De periode dat u uw reactie kunt geven wordt dan verlengd tot maximaal 6 weken na de datum van de vooraankondiging.
Een zienswijze is geen bezwaar
Een zienswijze is dus niet hetzelfde als een bezwaar of een klacht en het indienen kan alleen onder bepaalde voorwaarden.
Een ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning waarbij de schuldenaar een redelijke termijn wordt gesteld om alsnog zijn verplichtingen na te komen. Die redelijke termijn wordt vaak op twee weken gesteld.
Als de andere partij niet reageert op de ingebrekestelling of de tekortkomingen niet binnen de afgesproken termijn herstelt, kan de benadeelde partij verdere stappen ondernemen, denk hierbij aan het ontbinden van het contract, het eisen van schadevergoeding of het starten van een juridische procedure.
Het basisprincipe is dat u als schuldeiser steeds verplicht bent om uw debiteur voorafgaandelijk in gebreke te stellen, wanneer u vaststelt dat uw schuldenaar zijn verbintenissen niet naleeft. In sommige gevallen zal een voorafgaandelijke ingebrekestelling toch niet verplicht zijn.