Het plaatsen van een bijenhotel kan interessant zijn om de bijen die de tuin bezoeken ook daar te houden, maar het lokt alleszins geen bijen naar de tuin. Via drachtplanten (planten die nectar of stuifmeel bevatten) kan u bijen aantrekken. Wel op voorwaarde dat ze gemakkelijk aan de nectar of het stuifmeel geraken.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.
Zet in je moestuin zeker wat kruiden. Kruiden lokken met hun heerlijke geur en vaak schitterende bloemen heel veel blije bijen. Vooral salie is een kruid dat ze erg aantrekkelijk vinden. Ook houden bijen van vruchthagen van kleinfruit of fruitboompjes.
Bijen worden erg blij van bloemen zoals het gevlekte longkruid, smeerwortel en sleutelbloem. In maart en april komen ook de verschillende Prunus bomen in bloei, waarmee je veel bijen naar je tuin trekt.
Maar na een klein literatuuronderzoek blijken er veel meer soorten gebruik te maken van bijenhotels. Zo heb je de wormkruidbij, de lathyrusbij, verschillende soorten maskerbijen, behangersbijen, verschillende klokjes- en tronkenbijen en natuurlijk de metselbijen.
Hang een insectenhotel bij voorkeur op een zonnige en vooral windvrije plek in de tuin. Een insectenhotel kan tot 2 meter hoog worden opgehangen, maar laag bij de grond op circa een halve meter is ook prima. Plaats het insectenhotel bij voorkeur op een bloemrijke plek.
Vervang een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) te zien is. Na een jaar of twee, drie worden veel bijenhotels minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en dergelijke. Zet het oude een jaar op een schaduwplek in de tuin, zodat eventuele laatste bewoners het kunnen verlaten.
Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk. De kleur van de bloem is niet willekeurig.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
Bloemborders. Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Het voeren van suikerwater kan zelfs schadelijk zijn voor de beestjes, omdat de bijen het best uit natuurlijke nectarbronnen kunnen drinken volgens James C. Nieh, professor ecology, behavior and evolution aan UC San Diego. Je kunt de bijen het beste trakteren op vers water en inheemse bloemen.
Gebruik bittere amandelolie. Bittere amandelolie, of het hoofdbestanddeel benzaldehyde, kan gebruikt worden om bijen mee te weren. Giet een kleine hoeveelheid op een doek en bewaar deze op een warme, winderige plek buitenshuis waar het snel zal verdampen.
Deze planten zijn wél geschikt:
komkommerkruid: éénjarige plant, maar als je hem in zaad laat komen kan hij zichzelf uitzaaien of je verzamelt het zaad voor het jaar erna. Een goede plant wat betreft nectar en stuifmeel. lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
De gangen mogen tussen de 3 en 20 centimeter diep zijn. geen raffels of splinters ontstaan. Dit gaat in de praktijk toch vaak fout. Belangrijk is om ook niet teveel gaatjes in één houtblokje te boren, anders ontstaan er scheuren dwars door de holletjes heen en zijn de gescheurde holletjes ook niet meer bruikbaar.
Kleine commerciële bijenhotels behoeven geen onderhoud vanwege het vaak inferieur gebruikte materiaal. Plaats verweerde/uitgewoonde nest compartimenten, cassettes of onderdelen in het vroege voorjaar naar een schaduwrijke plaats.
Bij een insectenhotel denk je misschien vooral aan (wilde) bijen. Maar er zijn nog veel meer kleine dieren die graag wegkruipen in zo'n prefab onderkomen. Vlinders, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen, pissebedden, oorwurmen…
Het is mogelijk – niet wenselijk – om de bijen te voederen met droge suiker. De bijen 'verspillen veel kristallen en moeten over water beschikken om de suiker te kunnen oplossen. Als de weeromstandigheden slecht zijn, is dat niet het geval.
' Wat volgens hem helemaal geen goed idee is: bijen honing geven. 'Daar kunnen ze ziek van worden. Er kan in de honing iets zitten waar mensen niet gevoelig voor zijn, maar hommels wel', aldus de bijendeskundige.
Bijen zoemen, dat weet iedereen. Maar niet alle bijen zoemen wanneer ze pollen verzamelen. Iets meer dan de helft van alle bijensoorten, 58 procent om precies te zijn, zoemt wanneer ze in een bloem kruipen om pollen te zoeken.
Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis).
Het zichtbare kleurenspectrum is ook anders bij de bij, zo kan de bij geen rood zien maar kan ze wel ultraviolet licht zien (net zoals sommige vogels). Bovendien kan ze gepolariseerd licht waarnemen, dit heeft geen belang bij haar beeldvorming maar wel bij haar navigatie.
Re: Kleur vliegplank
De vier kleuren die de honingbij goed kan zien is geel, blauw, wit en ultraviolet. De laatste kleur kunnen wij niet zien!
Bamboe, riet, vlier, en andere holle stengels
De basis van een goed bijenhotel bestaat dus uit blokken hout met gangen. Maar je kunt dat ook aanvullen met holle stengels. Denk aan bamboe, riet, vlier enz. Sommige soorten knabbelen de merg zelf uit de stengel.
-Plaats (in de volle grond of in potten) zoveel mogelijk bloemen om het insectenhotel heen, om de insecten te lokken. -Als het insectenhotel eenmaal hangt, verplaats deze dan niet meer! Ook in de winter op dezelfde plek laten hangen (zodat de insecten niet 'in de war' kunnen raken en het niet overleven).
Vrouwtjes zijn vaak druk met nestbouw en het verzamelen van stuifmeel. Nesten worden in allerlei holle stengels en gaten in dood hout aangelegd. De nestwanden maakt het vrouwtje van lemige modder, die zij tussen haar kaken klemt terwijl zij naar het nest vliegt. Stuifmeel verzamelt ze in haar 'buikschuier'.