Een andere gemakkelijke oplossing voor het geluidsdicht maken van een kamer is het neerleggen van tapijt of een kleed. Dit vooral aan te raden aan mensen die in een appartement wonen. Op deze manier wordt het geluid van de onderburen gedempt en hebben zij ook minder last van jou.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Je maakt de wandplaten geluidsisolerend door isolatiemateriaal tussen de wandplaat en de muur te bevestigen. Het isolatiemateriaal houdt geluidstrillingen tegen die normaal gesproken wel door de wand heen komen. Het aanbrengen van geluidsisolatie is een kleine aanpassen met een groot effect.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
De meest effectieve oplossing om geluidsoverlast via de muur te verhelpen is door een geluidsisolerende voorzetwand te plaatsen. Dit is tevens de duurste en lastigste optie. Een voorzetwand is een wand die los staat van de muur. Niet als een kast, maar door een houten frame.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Een goed aangebrachte kurkplaat van 1cm dik tegen de muur, kan het geluid met 40 decibel verminderen.
Om een compleet geluiddichte ruimte te creëren zou je een volledige isolatieschil moeten maken op de wanden, de vloer en het plafond. Dit is haast onmogelijk. Het contactgeluid kan je gelukkig gedeeltelijk dempen door de aanliggende muur, vloer of het plafond beter te isoleren.
Heb je last van contactgeluid dan heb je trillingsisolatie nodig. Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorg je ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen niet worden doorgezet aan een constructie. Dit wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Gasvulling in de spouw
Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf. U slaapt rustiger en de energielasten worden minder: twee vliegen in één klap.
De kosten zullen afhankelijk zijn van het type glas dat gekozen wordt. Afhankelijk van hoeveel geluid er buiten gehouden moet worden liggen de prijzen bij de minst werende ruiten rond de €50,- per m2 tot een prijs van €150,- om extremen geluiden te weren.
Een geluidslek is qua principe eigenlijk hetzelfde als een koudebrug, maar het doet zich voor bij akoestische of geluidsisolatie. We spreken van een geluidslek als er een onderbreking is in de akoestische isolatie of wanneer de isolatie niet goed is aangebracht.
Door het plaatsen van gipsplaten die zorgen voor geluidsisolatie los je dit probleem eenvoudig op. Met geluidsisolerende gipsplaten verminder je de geluidsoverlast tussen de verschillende ruimtes van een gebouw.
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Gebruik dikkere stof
Dikkere stoffen absorberen geluidsgolven beter. Overgordijnen doen het beter dan inbetweens. Dikke stoffen zijn beter dan dunne. Gevoerde gordijnen doen het beter dan ongevoerde.
Geluid wordt gemeten in Decibel (Db). Naast een drilboor ervaar je 100 Db. Een groot orkest produceert 90 Db en fluisteren is 20 Db. Modern geluidwerend dubbel glas houdt geluid ruim 70% beter buiten dan standaard dubbel glas.