In die fase worden melkzuurbacteriën aan de kaas toegevoegd en die bacteriën zorgen dus voor die sterke geur. Bij gorgonzola en andere blauwe kaas is dat natuurlijk nóg erger: bij deze kazen worden ook echte schimmels aan de kaas toegevoegd. En dat kan mensen nog wel eens afschrikken.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten.Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
David Gremmels, president van Rogue Creamery, zegt dat de pikantheid overweldigend kan zijn. "Ik merk ook dat de meeste mensen worden afgeschrikt door de zuurgraad, metaalachtige tonen en afstotelijke textuur die worden gecreëerd door homogenisatie en standaardisatie in gangbare blauwe kazen ," zegt Gremmels, die het bedrijf sinds 2002 heeft helpen besturen.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Kaas kan deel uitmaken van een gezond dieet, maar het bevat nog steeds veel zout en verzadigd vet, dus eet het met mate . Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn of migraine, kunnen beter blauwe kaas beperken of vermijden. Oude kazen, zoals blauwe kaas, zijn een veelvoorkomende trigger voor hoofdpijn.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Een kaas die simpelweg als 'blauw' wordt bestempeld, is doorgaans intenser van smaak, zouter en minder romig dan Gorgonzola . In de meeste recepten kunt u echter de ene kaas vervangen door de andere. Bovendien doen ze het allebei uitstekend op een kaasplank.
Over gezond kan je bij gorgonzola niet persé spreken. Er zitten in deze kaas wel eiwitten, mineralen en vitamine B12, maar gorgonzola is ook rijk aan verzadigd vet en bevat veel zout. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten en het natrium in zout zorgt voor een grotere kans op een hoge bloeddruk.
Zo komt het dat er meerdere soorten blauwe kazen zijn. Ze kunnen met verschillende soorten melk gemaakt worden, zoals koemelk of schapenmelk en wel of niet gepasteuriseerd zijn. Wat inhoudt dat ze wel of niet verhit zijn. Ongepasteuriseerde melk wordt ook wel rauwe melk genoemd.
Het voegt veel smaak toe en is een van de meest veelzijdige kazen die je kunt vinden - eet het op een kaasplank, verkruimeld, uitgesmeerd of gesmolten . 2. Maak een dip: Een andere gemakkelijke manier om blauwe kaas te gebruiken is om er een kaasdip van te maken!
De geschiedenis van blauwe kaas gaat terug tot de 7e eeuw, naar een grot buiten het dorp Roquefort in Frankrijk. De legende gaat dat een afgeleide herder zijn lunch met brood en kaas in de grot vergat.
Waarom houden sommige gasten niet van kaas? Het is soms ook niet te begrijpen dat men zo'n heerlijk iets niet lekker kan vinden. De zogenaamde stank is één van de hoofdredenen waarom mensen een hekel hebben aan kaas. Die rotte geur, zoals velen het noemen, ontstaat door de fermentatie tijdens het productieproces.
De gezondste kaassoort hangt af van wat jij nodig hebt en wat je doelen zijn. Wil je een kaas met weinig vet en calorieën? Dan zijn cottage cheese en mozzarella perfecte keuzes.
Deze kaas is perfect voor het toevoegen van een krachtige, pittige toets aan salades, pasta's, en sauzen. Of je het nu verkruimelt over een biefstuk, mengt in een dressing, of simpelweg serveert op een kaasplankje, blauwe kaas brengt karakter en diepte in je gerechten.
Blauwe kaas bevat twee zeer allergene stoffen: melk en schimmel. De meeste symptomen die worden veroorzaakt door een allergische reactie zijn het resultaat van ontstekingen in zacht weefsel in verschillende delen van het lichaam . Uw arts kan allergietesten aanbevelen om de oorzaak van de ontsteking te bepalen.
Gezondheidsrisico's
Kans op symptomen van lactose-intolerantie, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming of diarree bij personen die gevoelig zijn voor zuivelproducten .
Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar. Deze kazen hebben een korst die tijdens de rijping wordt gewassen om schimmelvorming te voorkoming. Deze laag is leerachtig en weinig smakelijk.
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven.
Romige textuur : Een van de kenmerken van Gorgonzola is de romige textuur, die varieert van zacht en smeerbaar in de jongere "Dolce"-variëteit tot kruimelig en stevig in de oude "Piccante"-variëteit. Deze romigheid maakt het een veelzijdig ingrediënt in zowel hartige als zoete gerechten.
Gorgonzola AOP zit boordevol mineralen en vitamines. Het is dan ook een volwaardig en goed verteerbaar voedingsmiddel dat van nature geen gluten en lactose bevat. De kaas bevordert de vertering van vetten en proteïnen doordat hij met zijn unieke smaak en aroma's de afscheiding van gal en alvleessap in de hand werkt.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.