Mosterd Dille mini Zo smaakt de mosterd dille saus heerlijk bij een blokje kaas of op een boterham met kaas. Ook combineert hij erg goed met verschillende soorten vis, zoals zalm en tonijn. Daarnaast ook te gebruiken als basis voor een heerlijke dressing!
Ook honing, mosterd, pickles, augurken en zilveruitjes geven een kaastafel extra schwung. Zout en zoet zijn twee vrienden op een bord. Harde oude kazen zijn bijvoorbeeld zot van chutneys. Maar ook confituren doen het verrassend goed bij kaas.
Vijgendip. Lust je graag oude kaas, dan mag een vijgendip zeker niet ontbreken op een plankje. Vijgen zijn van nature lekker zoet en zacht en vormen, samen met rode port en mosterdzaad, een smaaksensatie die perfect past bij een stukje oude kaas.
Fruit, groente en noten
Frisse stukjes fruit geven een kaasplank niet enkel kleur, maar kunnen de smaak van de kazen nog eens extra verdiepen. Beperk je niet tot druiven en halve kiwi's: er zijn heel wat andere fruitsoorten die je kaasplank kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels.
Gedroogd of vers fruit en noten zijn klassieke kaasbegeleidingen. De zoetheid van fruit biedt een tegenwicht aan de zoute smaak van veel kazen. Met name zachte kazen zoals Brie passen goed bij fruit zoals gedroogde abrikozen.
Harde kazen zijn het lekkerst met smeerbare voedingsmiddelen zoals jam, terwijl zachte kazen goed samengaan met knapperige noten en crackers . De consistentie van de kaas is een andere belangrijke factor. Crackerstukken zijn makkelijk te pakken en makkelijker voor gasten dan zachte, smeerbare kazen.
Welke bijgerechten kun je bij een kaasplankje serveren? Bijgerechten kunnen de smaak van de kaas versterken en variatie toevoegen aan het bord. Enkele klassieke bijgerechten zijn crackers, brood, noten, vers of gedroogd fruit, honing, jam en smeersels zoals mosterd of chutney .
Dit is lekker bij je kaasschotel
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Speel de kenmerken van de kaas uit en probeer smaken te matchen: mild gaat bij mild en sterk gaat bij sterk . Gebruik ook hier je reukzin en combineer nootachtige smaken met elkaar, of fruitigere kazen met fruit en jam. Contrasterende smaken. Tegenpolen trekken elkaar aan, net als overeenkomsten.
Honingmosterd is een uitstekende balans van kruiden en zoetheid en is waarschijnlijk de meest veelzijdige van de opties. Combineer met alles van boterachtige Brie tot robuuste Gruyere tot scherpe Pecorino. Beierse mosterd is robuuster en complexer dan honingmosterd en kan de zachte kaas gemakkelijk overweldigen.
Een van de klassieke combinaties is vis met mosterd-dillesaus. Van zalm tot kabeljauw en van zeebaars tot schol: deze bijzondere saus maakt je visgerecht echt speciaal. Maar ook vlees matcht geweldig met mosterd-dillesaus. Serveer het eens bij een gegrilde biefstuk of een varkenshaasje uit de oven.
Noten: Geroosterde noten zoals walnoten, amandelen en hazelnoten bieden een precieze textuur en een rijke, nootachtige smaak die goed samengaat met de intense smaak van oude kaas. Appel: De frisse, zoete smaak van appel vormt een mooi contrast met de pittige en zoute smaak van oude kaas.
Met oude cheddars in combinatie met druiven, je favoriete crackers en een mix van gedroogd fruit en noten zit je altijd goed. 1 Year Select is de perfecte match voor Three Sheeps Brewing Company's zeer drinkbare Stay Golden lager. Onze 5 Year Grand Reserve Aged Cheddar is dol op cranberries!
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Taleggio is een klassiek voorbeeld en combineert prachtig met vleeswaren zoals prosciutto of coppa. Een andere "like with like"-combinatie die ik erg lekker vind, is pittige ricotta salata met taggiasche olijven en gesneden rode ui als topping voor bruschetta, of op een bedje van pittige rucola.
"Fruit is een veelgebruikte optie voor kaas en charcuterie en dat is niet voor niets: het geeft frisheid en helderheid aan een rijke voedselgroep zonder dat het overheerst ", zegt Kyra James, voedingsdeskundige, gecertificeerd kaasprofessional en eigenaar van Own Your Funk.
Als de kaas zout is, bijvoorbeeld Feta, kies dan een off-dry wijn zoals Gewürztraminer of Riesling . Rode wijn: Combineer verse kaas met zeer jonge, fruitige en niet op hout gerijpte rode wijn, met een laag tanninegehalte. Pinot Noir, Gamay of Valpolicella passen allemaal goed. Een heerlijke gekoelde Rosé is ook een geweldige combinatie met verse kaas.
Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Voor harde kazen zoals Gouda of Cheddar kun je beter kiezen voor een rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon.
Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop.
Crackers en smeersels
Het is prima om één soort te gebruiken als je een kleine cracker en kaasschaal maakt. Je kunt ook een beetje variëren door sneetjes geroosterd brood of broodjes toe te voegen. Wat betreft smeersels kun je nooit de mist in gaan met chutney, mosterd en sommige geleisoorten zijn ook populair (fruitspreads zijn meestal een veilige keuze).
Gebruik zachte kaas en verse kruiden om roerei te beleggen. Beleg wafels of pannenkoeken met zachte kaas en vers fruit. Of probeer dit glutenvrije pannenkoekenrecept met cottage cheese in het pannenkoekenbeslag! Verkort de uitlektijd om een kaas te maken die iets dikker is dan yoghurt en roer er vers fruit, jam of sap doorheen.