Frequent hoesten, kuchen of keelschrapen na het slikken duiden het meest op een slikprobleem. Als dit gebeurt, komt er wat eten of drinken in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm. Het strottenklepje heeft de luchtweg niet volledig afgesloten, waardoor er wat vocht of voeding langs lekt.
Af en toe hoesten is normaal. Als u een periode vaak moet hoesten, is dat meestal ook niet erg. Het hoesten gaat bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Soms komt er door het hoesten slijm in uw mond.
Er zijn veel oorzaken van hoest, zoals een verkoudheid, griep en keelontsteking. De belangrijkste soorten hoest zijn vastzittende hoest en kriebelhoest. Hoesten gaat vaak samen met slijm in de keel, kriebel in de keel, pijn in de keel en een droge keel. Hoest verdwijnt vaak vanzelf weer.
De terugvloei van maagzuur geeft irritatie en zwelling van de slijmvliezen waardoor heesheid, keelpijn, slijmvorming en het gevoel 'iets in de keel' te hebben (het zogenaamde kropgevoel) kan ontstaan. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen de keel te moeten schrapen.
Het maagzuur kan via de luchtpijp in de longen stromen. Dit komt vooral 's nachts voor, wanneer je ligt. Het zure sap uit je maag dat in je slokdarm en/of luchtpijp terechtkomt, kan een (kriebel)hoest veroorzaken. Ook kun je er een piepende ademhaling door krijgen.
Wanneer het maagzuur tot in de keel of mond komt, kan dit lokaal irritaties, stinkende adem en tanderosie veroorzaken. Ook kan hierdoor heesheid (door inwerking op de stembanden), hoest of astma (door inwerking op de luchtpijn) ontstaan.
Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd. Mensen die niet kunnen hoesten lopen een groot risico op een longontsteking, wanneer ze zich verslikken.
Veel en langdurig hoesten en schrapen kan schadelijk zijn voor de stembanden waardoor het stembandweefsel geïrriteerd raakt. Wat moet u weten over hoesten? Hoesten kan uitgelokt worden door een irritatie van het strottenhoofd, de keel of luchtwegen. Veel mensen moeten hoesten als reactie op irritatie van de keel.
Kun je last van hoesten krijgen door stress? Ja, een van de signalen dat je teveel stress hebt, is dat je problemen met je keel krijgt, zoals keelpijn of continu hoesten. Je hebt last van zogenaamde 'stresshoest'. Naast 'stresshoest' zijn er nog veel meer lichamelijke klachten die op stress/burnout kunnen wijzen.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Een hoest wordt chronisch als hij niet automatisch verdwijnt na meerdere weken (3 weken tot een maand). Als je na het hoesten kunt spugen, dan gaat het om een slijmhoest. Als er niets meekomt, dan gaat het om een droge hoest. Je kunt de twee soorten hoest ook duidelijk herkennen aan hoe ze klinken.
U kunt kuchen voordat u begint met praten bijvoorbeeld als uw stem even wat zwakker klinkt. Ook kunt u door een luchtweginfectie, snot of slijm vanuit de neus of luchtwegen, of maagzuur ervoor zorgen dat u moet kuchen en schrapen.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van chronisch hoesten. Het kan bijvoorbeeld komen door problemen aan de longen, ontstoken neusbijholte of een aandoening van de slokdarm. Het is niet altijd eenvoudig de oorzaak te vinden.
Snijd de gember in kleine stukjes, of rasp de gember grof. Doe het de tijm en gember in een theepot, schenk er heet (niet kokend) water bij en laat het voor minimaal 10 min trekken. Schenk het in een glas of pot (gebruik zeefje) en doe de citroen en honing bij. Roer en geniet!
Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn. Hoestdrankjes en hoesttabletten helpen niet.
Voortdurend hoesten en gevoelens van verstikking kunnen veroorzaakt worden door spasmen van de spieren van de stembanden of door verlamming van de spieren die de stembanden openen. Er kan sprake zijn van een plotselinge afsluiting ter hoogte van de stembanden door spasticiteit van de sluitspieren van de stembanden.
De honing, citroen en gember hebben een verzachtend effect op de keel en zorgen ervoor dat je minder gaat hoesten.
De oorzaak van kriebelhoest is vaak een verkoudheid, maar kan ook een allergie als hooikoorts, stress, hartfalen of een longembolie zijn. Meestal gaat een kriebelhoest vanzelf weer over, tenzij het om een onderliggende ziekte gaat. Als je erg last hebt, kun je medicijnen nemen die de hoestprikkel onderdrukken.
Hoestprikkeldempende middelen verhogen de hoestprikkeldrempel in het centrale zenuwstelsel en verminderen daardoor de neiging tot hoesten. Ze worden gebruikt bij kriebelhoest, wanneer de keel en longen zijn geïrriteerd. Voorbeelden zijn noscapine, dextromethorfan, pentoxyverine en codeïne.
Leefstijl aanpassen bij reflux
In eerste instantie zal de behandeling van reflux bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. Afvallen bij overgewicht, stoppen met roken of houdingsadviezen zullen aan bod komen. Een kleine aanpassing van de leefstijl kan namelijk al helpen om maagklachten te verminderen.
Wanneer u keelkanker heeft, kunt u last hebben van een zweertje in de keel dat niet geneest, pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies. Ook kunnen zwellingen in de hals of keelholte ontstaan.
Wat zijn refluxklachten? Onder refluxklachten wordt ook wel het opboeren, het omhoog komen van maagzuur, een geïrriteerde keel en slikproblemen verstaan. Daarnaast kunt u daarbij ook last hebben van pijn en een brandend gevoel achter uw borstbeen. Dit wordt veroorzaakt door maagzuur dat terugstroomt in uw slokdarm.