Met 'hen' kunnen we mensen aanduiden die zichzelf niet herkennen in het vrouwelijke 'zij' of het mannelijke 'hij', zo is het idee. 'Hen' is namelijk genderneutraal. Als lijdend voorwerp wordt ook 'hen' gebruikt en als meewerkend voorwerp 'hun'. Dus kletst hen met hen, en geeft hun een compliment.
“Hun” kun je gebruiken als bezittelijk voornaamwoord. Dan verwijst het woord altijd naar meerdere personen. Als persoonlijk voornaamwoord kun je “hun” gebruiken wanneer je er een voorzetsel bij kunt bedenken, zoals aan, van of voor. Als er daadwerkelijk een voorzetsel staat, moet je “hen” gebruiken.
Een non-binair persoon is geen man of vrouw. Daarom voelt die/hen/hun vaak beter voor hen.
Naast 'zij' en 'hij' en 'haar' en 'hem' is sinds 2016 ook het genderneutrale woord 'hen' als voornaamwoord in onze taal opgenomen. Dit kan gebruikt worden voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw.
Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is zij de correcte vorm. Als het om een lijdend voorwerp gaat, is hen correct. Als het om een meewerkend voorwerp gaat, is hun (of aan hen) correct.
Antwoord: Het gebruik van hun als onderwerp is één van de grootste taalergernissen in Nederland. De hevige weerstand doet vermoeden dat het niet op korte termijn wordt aanvaard als Algemeen Nederlands of standaardtaal.
Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Naast hij en zij kun je ook naar mensen verwijzen met de woorden 'die' en 'hen'. Veel non-binaire mensen die zich niet, of niet uitsluitend als man of vrouw identificeren, gebruiken deze aanspreekvorm. Het ANP en verschillende redacties hebben het gebruik van het non-binaire voornaamwoorden al overgenomen.
Bij je geboorte krijg je het geslacht man of vrouw toegewezen, maar sommige mensen passen niet in deze binaire hokjes. Twijfel je over je gender? Misschien voel je je meer thuis in een niet-binaire genderidentiteit.
Het klinkt als iets onmogelijks, maar toch komt het dus vaker voor dat een hen verandert in een haan. Hoe dat kan gebeuren? "Het heeft te maken met een aandoening aan de eierstokken", vertelt dierenarts Sible Westendorp die gespecialiseerd is in pluimvee.
Het is bijvoorbeeld niet aan ik en voor hij, maar aan mij en voor hem. De onderwerpsvorm van de derde persoon meervoud is zij (of in niet-beklemtoonde gevallen ze), de voorwerpsvorm is hen (of als het een meewerkend voorwerp betreft hun).
Gebruik hen als lijdend voorwerp.
De minister diende hen van repliek. Wat hen betreft, gaat de zaak gewoon door.
Volgens de klassieke schoolregel voor hen en hun gebruiken we hun voor het meewerkend voorwerp zonder voorzetsel en gebruiken we hen voor het lijdend voorwerp en na een voorzetsel.
Bij de aanspreking van een non-binaire persoon wordt Geachte meestal gecombineerd met de voorletter(s) van de persoon in kwestie. Daarnaast komt ook Geachte met een voornaam en een achternaam af en toe voor (vooral in België), bijvoorbeeld Geachte Kim Verbeek.
In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert.
Antwoord. Een brief of e-mail aan iemand van wie het gender niet bekend is, kan beginnen met een aanhef als Beste + voornaam/voorletter(s) + achternaam, bijvoorbeeld Beste Kim Verbeek. Ook een aanhef met Geachte + voornaam/voorletters + achternaam is mogelijk.
Vaak bevat het begin van een brief nog de aanhef 'Geachte heer' of 'Geachte mevrouw'. Het is nog beter om ook hier gebruik te maken van genderneutrale termen zoals de voornaam van de persoon of een algemene term, zoals 'geachte klant'. Deze termen zijn inclusief voor alle genders, ook non-binaire personen.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: man, vrouw, queer, non-binair, bigender, genderfluïde, agender, genderneutraal, pangender, derde gender …
Volgens het binaire geslachtsmodel wordt geslacht bepaald door de geslachtsdelen en geslachtschromosomen in plaats van hoe iemand zichzelf identificeert (of iemand zich vrouw of man voelt).
Hermafrodiet is een verouderde (en beledigende) term voor tweeslachtigheid. Het woord hermafrodiet wordt enkel voor dieren of planten gebruikt. De correcte term voor mensen met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken is intersekse.
Na een voorzetsel en in de functie van lijdend voorwerp dient men volgens de officiële regels hen te gebruiken. In de informele spreektaal is hun daarentegen vaak meer in het algemeen de voorwerpsvorm – het hen/hun-onderscheid leeft hier nagenoeg niet – naast de recenter opgekomen vorm voor het onderwerp.
Waar kom het non-binaire 'hen' vandaan? 'Hen' is afkomstig uit het Zweeds, waar het een mooie tussenvorm is van han (hij) en hon (zij). In het Nederlands is 'hen' een stuk lastiger in te passen.
Huidige situatie (20e-21e eeuw) In de alledaagse gesproken taal worden de persoonlijke voornaamwoorden hun en hen vaak vervangen door het informelere ze, of willekeurig door elkaar gebruikt. Daarbij geldt de vorm hun in het algemeen als minder formeel en spreektaliger.