Daardoor is ook niet goed te zeggen hoe lang een slaapregressie bij 4 maanden duurt. Sommige ouders merken na twee weken dat hun baby weer beter gaat slapen, maar het kan ook tot zes weken duren.
Hoe lang duurt de slaapregressie bij 4 maanden? Over het algemeen duurt een slaapregressie bij 4 maanden ongeveer 2 tot 4 weken. Hierna slaapt je kindje weer zoals voorheen en is alles (als het goed is) weer rustig en normaal. Maar dan is het wel cruciaal dat je kleintje weet hoe hij zelf in slaap kan vallen!
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen.
Wel, allereerst is de 4 maanden slaapregressie eerder een 'progressie' dan een regressie omdat de slaap van je baby matuurder wordt. Waar zijn slaappatronen zich ondertussen overdag al volledig hebben ontwikkeld, worden deze nu ook 's nachts ontwikkeld.
In de vierde sprong komt je baby in de wereld van Gebeurtenissen terecht. Waar je baby eerst enkel sensaties, patronen en vloeiende overgangen los van elkaar kon ervaren, snapt hij of zij nu dat dit bij elkaar hoort en één gebeurtenis is!
Slaapregressie 4 maanden: symptomen
Deze signalen van slaapregressie bij 4 maanden kun je bijvoorbeeld merken: Vaker wakker worden, ook 's nachts. Of ineens slapen volgens een ander slaappatroon dan je gewend was. Je baby kan ook weer gaan slapen volgens een eerder slaapritme.
De lastige fase van sprong 8: de wereld op zijn kop
Een wereld waarin hij het oude vertrouwde even kwijt is en opnieuw op ontdekkingstocht moet. Je baby kan meer gaan huilen, is wat hangerig en humeuriger dan je normaal misschien van hem gewend bent. Hieraan kun je herkennen dat sprong 8 begonnen is!
Zodra je merkt dat je kindje zijn mijlpalen bereikt heeft, heeft dat meestal ook direct positief invloed op zijn of haar slaap. De slaapregressie is voorbij als je kindje weer een voorspelbaarder slaapritme overdag heeft en de nachten beter en langer worden.
Er staat geen vast aantal dagen of weken voor een slaapregressie. Je merkt dat je baby slechter slaapt, en op een gegeven moment merk je dat de nachten weer beter gaan, of dat er een nieuw slaapritme is. Dat kan na een paar dagen al zo zijn, maar een periode van slecht slapen kan ook zes weken duren.
Wat duurt deze sprong lang
Het enige wat ik goed merkte was: Hij slaapt erg onregelmatig overdag en komt slecht in slaap s'avonds. Drinkt zijn fles niet leeg. (Liet vaak wel 70cc staan) Erg snel afgeleid.
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
Als je geluk hebt, slaapt je baby nu 4-5 uur achter elkaar, al is doorslapen nog lang niet gebruikelijk. Is je baby 3 of 4 maanden oud, dan slaapt hij overdag waarschijnlijk zo'n 3,5 tot 5 uur, verdeeld over drie tot vier dutjes. 's Nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11 tot 12 uur.
De tweede slaapregressie rond 9/12 maanden
Deze slaapregressie hangt veel meer samen met de mentale en fysieke mijlpalen die je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plots veel beter dat jij nog bestaat, ookal ziet hij je niet meer.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Maar het klopt dat de slaap van je baby rond 4 maanden (en meestal tussen 3-5 maanden) veranderd. Rond de 4 maanden is het het eerste significante moment waarbij het slaapritme van je baby duidelijk anders wordt dan dat je gewend was. Dit wordt 4 maanden slaapregressie genoemd.
Ook is er geen duidelijk einde van de slaapregressies. Vaak merk je ineens dat je kind weer beter gaat slapen. Dit kan al na een paar dagen zijn. Het kan ook weken duren voordat jullie weer een fijn ritme hebben.
Hoelang duurt de slaapregressie? Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. De meeste baby's gaan niet door iedere slaapregressie tussen hun geboorte en de leeftijd van 3 jaar. De ene baby heeft er weinig last van en de andere baby is er heel gevoelig voor.
Een slaapregressie is een fase.Dat wil zeggen dat de slaap voor deze fase en na deze fase goed verloopt. Als je kindje altijd moeilijkheden heeft op vlak van slaap, dan is er wellicht meer aan de hand en kan slaapcoaching helpen.
Het snelle moment van de groeispurt wordt een sprongetje genoemd. Op deze momenten zal je baby dit ook laten merken; Ze kunnen wat aanhankelijker, humeuriger en onrustiger zijn dan normaal. Maar geen zorgen, want dit is compleet normaal en een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is.
De 6 maanden sprong is een hele heftige. Je baby heeft in het eerste halfjaar al ontzettend veel ontwikkeling doorgemaakt, maar vanaf de 6 maanden kan het échte denkwerk beginnen. Deze 'brein-groeispurt' kan er helaas wel voor zorgen dat je kindje ineens veel meer moeite heeft met slapen.
De lastige fase van sprong 7: de 3H's
Ook typerend voor deze sprong is dat je baby slechter slaapt dan normaal, ook kan hij wat vaker last hebben van nachtmerries. Wist je dat je in onze app talloze signalen kunt terugvinden waaraan je de lastige fase van een sprong kunt herkennen?
Dutjes schema baby 4 maanden
Totaal zal jouw baby ongeveer 4 tot 5 uur slapen overdag. Probeer deze tijd te spreiden over 3 dutjes: ochtend-, middag- en namiddagdutje. Bij voorkeur is het middagdutjes het langst (ongeveer 2 uur).
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.