Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Koningsdag. Koningsdag tevens de verjaardag van Koning Willem Alexander.
Op alle overheidsgebouwen in Nederland hangt vandaag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
De wimpel is een oer-Hollands fenomeen
Deze traditie kent zijn oorsprong bij het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse bezetting werd er gezocht naar een manier om de kleur van onafhankelijkheid te herintroduceren in de Nederlandse vlaggenmasten.
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt, en ook geen wet die bepaalt wanneer het genoeg geweest is. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.
Elke vlag moet bij zonsondergang worden neergehaald en eventueel bij zonsopgang weer worden gehesen. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen.
Een dag (of meerdere dagen) van nationale rouw of nationale rouwdag (of rouwdagen) is een veelal door de regering van een land afgekondigde dag waarop een groot gedeelte van de bevolking de gelegenheid krijgt rouw te betonen en aan herdenkingsactiviteiten deel te nemen.
Nederland is een van de weinige landen die geen wettelijke regels kent voor het gebruik van de vlag. Als burger, bedrijf of organisatie mag u op alle dagen de vlag uithangen, niemand verbiedt dit of bepaalt hoe u de vlag moet ophangen.
De meeste mensen vinden het niet erg als een nationaal symbool gebruikt wordt bij een protest. "De omgekeerde vlag is het internationale symbool (vanuit de scheepvaart) voor: ik ben in nood. De overheid brengt steeds meer mensen, in het bijzonder de boeren maar ook burgers, in nood", zegt een panellid.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.
De oranje wimpel boven de vlag is een compromis om de verbondenheid - Oranje Boven met het koninklijk huis via de vlag te visualiseren. Hiermee is Nederland het enige land ter wereld dat zijn nationale vlag soms "verbouwt" (zie ook vlaggenprotocol).
De oranje wimpel wordt gebruikt op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis. De oranje wimpels zijn gemaakt van het sterke vlaggendoek Spun-Poly. In ons assortiment vind je verschillende soorten en maten, voor ieder wat wils. Bestel de oranje wimpel direct online via de webshop van DVC.
De oranje wimpel wordt door rijksgebouwen officieel alleen voor leden van het koningshuis gebruikt in combinatie met de Nederlandse vlag, maar alleen bij feestelijke gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijk, verjaardagen of geboorte.
Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 15 augustus (16 augustus): Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië 3e dinsdag in september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag) 7 december (8 december): Verjaardag prinses Catharina-Amalia.
Spreekwoorden: (1914) De vlag strijken, d.i. onderdoen voor iemand; ook: doodgaan5); eig. de vlag laten zakken6) ten bewijze van overgave; syn. van het zeil strijken; vgl.
U zult zich wellicht afvragen waarom er op 13 april gevlagd wordt in Meppel? Er wordt dan gevlagd om de bevrijding van de stad Meppel te vieren. Evenals Meppel werd ook Assen op 13 april bevrijd.