Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A).
Motorrijbewijs halen kosten
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: over het algemeen kost het behalen van je motorrijbewijs je in totaal tussen de 1000 euro en 1500 euro.
U mag vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden. U moet minimaal 24 jaar zijn om rij-examen te doen.
Starter A met code 80: lessen vanaf 21 jaar, examen doe je op een tweewielige zware (categorie A) motorfiets met minimaal 40 kW. Examen bestaat uit theorie, AVB en AVD. Je ontvangt dan het rijbewijs A1, A2 en A onbeperkt met aan de laatste een code 80 gekoppeld.
Motorrijbewijs halen
Het gemiddelde aantal rijlessen voor voertuigbeheersing ligt tussen 12 en 18 uur. Degene die wat meer moeite hebben met het hanteren en beheersen van de motor hebben meer dan 18 rijlessen nodig. Bijvoorbeeld als je problemen hebt met het afschuinen van de motor. Of angst hebt om krachtig te remmen.
Hoe lang duurt het halen van een motorrijbewijs
Als je elke week 2 uur rijdt en je examens goed indeelt, dan kun je dus met ongeveer 12 weken klaar zijn.
Om op de zwaarste categorie motoren te mogen rijden is rijbewijs A nodig. Dit rijbewijs is naast rechtstreeks, ook getrapt te halen: eerst A1, na twee jaar A2 en na nog eens twee jaar A. Rechtstreeks alleen als je 24 jaar bent. Ben je nog geen 24, dan alleen via de getrapte weg.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Heb je je rijbewijs B na 1 mei 2011 gehaald en al twee jaar je rijbewijs?Dan mag je met categorie A1 rijden maar moet je 4 uur rijopleiding volgen in een rijschool. Je moet geen theoretisch of praktisch examen meer afleggen.
Als je het rijbewijs B behaald hebt na 1 mei 2011, mag je na 2 jaar een motorfiets van maximaal 125 cc besturen (maximaal vermogen van 11 kW/15 pk) met een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. De enige voorwaarde is minstens 4 uur praktijkopleiding volgen in een rijschool.
Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel.
Het positieve resultaat van het theorie-examen voor de categorieën auto, motor en bromfiets is 1 jaar en 6 maanden geldig. De geldigheid start op de dag waarop je bent geslaagd voor je theorie-examen. Bijvoorbeeld: je bent geslaagd op 9 april 2023. Dan is je resultaat geldig tot en met 8 oktober 2024.
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in een eigen auto achter je aan en zegt wat je moet doen via het ontvangertje in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt.
Zorg dat je de motor theorie goed kent, het theorie examen is geen gemakkelijk examen, 55% van de kandidaten zakt dan ook tijdens de eerste poging. Neem je tijd voor de vragen, Haast jezelf niet op tijdens het maken van de vragen je krijgt namelijk 2 minuten per vraag, je hebt dus ruim de tijd.
Ook al heb je al een autorijbewijs B, ook voor de motorfiets moet je een apart theorie-examen maken. Dat wordt afgenomen op het CBR bij jou in de buurt. Dit motorexamen verloopt feitelijk hetzelfde als het auto theorie-examen, alleen krijg je vragen die meer van toepassing zijn op motoren.
Dat blijkt ook uit onze slagingspercentages: gemiddeld slaagt 95% de 1ste keer voor het AVB-examen.Dit percentage ligt op 89% bij het AVD-examen. Let wel op: dit zijn de percentages zoals deze nu gelden (april 2021).
De motoren van 125cc zijn over het algemeen licht met een gewicht tussen 100 en 150 kg. In de stad is een dergelijke motor prima te besturen en dat geldt natuurlijk ook voor het meegaan in het fileverkeer. Voor jongeren is een 125cc verzekering vaak wel wat duurder.
Toch is een 125 cc in normale situaties niet traag te noemen. De topsnelheid ligt meestal tussen 110 en 120 km/h, voldoende voor een stuk autosnelweg. De rest van het wegennet is vaak beperkt tot 30, 50 en 70 km/h, terwijl je op grote stukken ring vaak niet sneller dan 90 km/h mag.
Welke motor mag ik rijden zonder rijbewijs? U heeft geen rijbewijs nodig om te rijden op een scooter of bromfiets van maximaal 50cc en die maximaal 25 km/u gaat. Voorwaarde hiervoor wel is dat u ouder bent dan 16 jaar.
Geen praktijklessen nodig
Andere 'gemakkelijke' landen zijn Frankrijk, Ierland, Italië, China, Rusland en Slowakije. Het moeilijkste land om je rijbewijs te halen is Kroatië, waar je gemiddeld ongeveer 85 rijlessen nodig hebt voordat je je examen kunt afleggen.
Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt.
Lichte motor: 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A1 nodig. Middelzware motor: maximaal vermogen van 35 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A2 nodig.