Het is normaal dat u na de punctie enkele dagen last heeft van uw buik. Wij adviseren u de eerste dag te rusten. Daarna kunt u uw activiteiten uitbreiden. Het kan enkele weken duren voordat uw eierstokken hun normale grootte weer aangenomen hebben.
Houd goed rust.
Je lichaam ruimt de bloeduitstortingen in je eierstokken zelf op. Door de eerste dagen na de punctie rust te houden, geef je je lijf hier de tijd voor.
Wij adviseren u de rest van de dag rustig aan te doen en veel water te drinken. Bij pijn mag u paracetamol gebruiken (3-4x per dag 1000mg). Als dat niet voldoende is, mag u eenmalig een diclofenac erbij nemen. Vanaf de dag na de punctie mag u alleen nog paracetamol gebruiken indien nodig.
Dit is meestal 3 tot 5 dagen na de pick-up en is afhankelijk van het aan- tal embryo's en van de kwaliteit van deze embryo's. Bij 3 of minder embryo's wordt vaak geopteerd voor een dag 3 embryoterugplaatsing als er op dat moment al een duidelijk kwaliteitsverschil is bij deze embryo's.
Bloeding na de punctie
Een bloeding ontstaat doordat tijdens de punctie een bloedvaatje aangeprikt wordt. Bij een bloeding kunt u misselijk worden of het gevoel krijgen dat u flauw gaat vallen. Soms is het bloedverlies niet zichtbaar. Het bloedt dan in de buik.
'Het is heel onprettig ja, maar het is echt te doen. Ik had niet met mijn angst gewerkt, en bij mij werden er twaalf blaasjes aangeprikt. Dus dan kun jij het zeker aan, met minder angst, en twee blaasjes die worden aangeprikt.
Bij de behandeling is het de bedoeling ongeveer 10 eiblaasjes (follikels) te kunnen aanprikken uit de eierstok (ovarium), met als doel zo'n 8-10 eicellen (oocyten) te verkrijgen. Hiervoor is het nodig extra hormonen toe te dienen om zoveel mogelijk eiblaasjes te laten groeien.
Na de punctie
Hier verblijft u ongeveer een tot twee uur. Er kunnen in totaal drie patiënten tegelijk in de rustkamer verblijven. Binnen een uur na de punctie krijgt u van de analist te horen hoeveel eicellen er zijn verkregen en hoe de zaadkwaliteit is.
Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.
om gedurende één week na de terugplaatsing niet te vrijen en/of gemeenschap te hebben.
Bij een punctie wordt met een dunne, holle naald cellen en/of vocht uit een afwijking opgezogen. Hieraan kunnen we bijvoorbeeld alleen zien of een afwijking goed- of kwaadaardig is. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggehaald met een dikke, holle naald. Dit weefsel geeft bij onderzoek meer informatie.
Die beginvoorraad van oöcyten, de eicelvoorraad of ovariële reserve, wordt tijdens het intra-uteriene leven opgebouwd (tijdens de groei van de baby in de baarmoeder) en krimpt daarna gestaag tot aan de menopauze. Tijdens het leven van een vrouw eindigen slecht 300 tot 400 follikels in een eisprong.
IVF/ICSI behandeling succeskans
Van de patiënten die in 2020 begonnen aan een IVF of ICSI behandeling, kreeg ongeveer 87% een punctie en 77% een terugplaatsing. Ongeveer 32% van de patiënten werd zwanger (positieve zwangerschapstest) en 23% was doorgaand zwanger (minstens 10 weken na de punctie).
Twee dagen na de follikelpunctie krijgt u telefonisch te horen of er een bevruchting heeft plaats gevonden en zo ja, hoe laat u de volgende dag verwacht wordt voor de embryo terugplaatsing. De terugplaatsing van embryo('s) vindt plaats op de derde dag na de punctie.
De kans op een zwangerschap die eindigt met de geboorte van een kind is bij ICSI even groot als bij 'gewone' IVF, ongeveer 15-20% per behandeling; Van de zwangerschappen die door ICSI ontstaan eindigt ongeveer 25% in een miskraam.
Symptomen zijn misleidend
Borsten die al dan niet gevoeliger of groter zijn, een steekje hier een pijntje daar, veranderd reukvermogen, trek in bepaald eten of koffie die ineens juist niet meer smaakt. Zó graag wil je bevestiging dat zich in je buik het Grote Wonder voltrekt, dat je van alles gaat voelen.
Rooibos thee: Zit bomvol anti- oxidanten en kan ondersteunend werken bij de innesteling. Deze thee kan je gedurende je hele cyclus blijven drinken, neem wel de biologische versie zonder toevoegingen. Kamille thee: Voor ontspanning. Deze thee is ontstekingsremmend, werkt sterk kalmerend en rustgevend.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
Het vermogen van het menselijk embryo om zich in te nestelen, is namelijk vrij zwak. Men vindt weinig redenen waarom de innesteling mislukt. Dat kan te maken hebben met anatomische factoren in de baarmoederholte of met immunologische factoren. In elk geval kan men ze moeilijk evalueren en afweren.
Na een 10-tal dagen met hormonale inspuitingen, zijn de eiblaasjes (follikels) groot genoeg (15 tot 20mm) en kunnen de rijpe eicellen geoogst worden. De eicellen worden verzameld (pick-up of aspiratie) met een fijne, holle naald via een vaginale punctie onder echografie.
Bij de terugplaatsing op dag 3 kan de arts u vertellen wat de kwaliteit is van het embryo dat teruggeplaatst wordt (of de twee embryo's die teruggeplaatst worden). Als er meerdere embryo's zijn ontstaan, groeien die in de broedstoof verder tot dag 5 of dag 6.
Op die manier minimaliseren we het risico op een meerlingzwangerschap en de complicaties die daarmee gepaard gaan. Recente studies hebben aangetoond dat het overbrengen van meerdere embryo's tegelijk de kansen op zwangerschap niet vergroot, maar ze in het geval van een abnormale immuunrespons zelfs kan verkleinen.
Follikels bevinden zich in de eierstokken samen met duizenden eicellen, om elke eicel zit een follikel. De meeste follikels stoppen met groeien, terwijl andere follikels zich klaarmaken voor de rijping van de eicel. Deze follikels worden Graafse follikels genoemd.
De terugplaatsing is niet pijnlijk, via de vagina word er een dunne katheter ingebracht en word het embryo in de baarmoederholte geplaatst. Dit gebeurt onder echogeleiding via de buik. Tijdens de terugplaatsing kan een halfvolle blaas de echo en plaatsing wat vergemakkelijken.