Sommige pesters zijn zelf het slachtoffer en gebruiken cyberpesten als een manier om macht of controle te krijgen.Bij anderen is het een gevolg van groepsdruk.
Dat heeft verschillende oorzaken: Het gevolg op de gepeste is minder zichtbaar voor omstanders. Bij online pesten zien omstanders de reactie of emotie van de gepeste niet. Het signaal om te helpen ontbreekt, waardoor ze minder snel ingrijpen. Ingrijpen heeft minder effect op de pester.
Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan. Die gevoelens kunnen leiden tot verder isolement, diepere depressie en nog meer pestgedrag van anderen. Het kan zelfs leiden tot gedachten over zelfmoord.
Digitaal pesten extra vervelend
Bijvoorbeeld via de sociale media TikTok, SnapChat en WhatsApp. Voorbeelden van digitaal pesten zijn het verspreiden van gênante foto's of filmpjes, het aanmaken van een nepprofiel of het versturen van bedreigende berichtjes.
Niet enkel fysiek of sociaal dominante personen doen aan cyberpesten. Door zijn kennis van internet voelt de dader zich vaak machtiger dan het slachtoffer en denkt dan 'veilig achter de computer' zijn slag te kunnen slaan.
Relatief nieuw is het zogenaamde cyberpesten, het pesten via digitale kanalen. Kwetsende teksten worden bijvoorbeeld op internetfora geplaatst of foto's, filmpjes of roddel via het web verspreid.
1 op de 5 jongeren wordt online gepest, 400.000 jongeren per jaar blijkt uit onderzoek van het CBS. ► Cijfers Online Pesten / Cyberpesten bij jongeren. Het is daarom van groot belang dat we pestgedrag serieus nemen en actie ondernemen om het te voorkomen en te bestrijden.
Cyberpesten is pesten op internet. Soms wordt het bedreigen, stalken, beledigen, discrimineren of smaad en dat is strafbaar. Zo is het posten van sexy foto's en filmpjes van je vriend(in) strafbaar. Als hij of zij onder de achttien is, wordt dit gezien als (het maken en) verspreiden van kinderporno.
Pesten begint vaak niet bewust. Je maakt misschien een grap die op een ander overkomt als gemeen of onaardig. Misschien maak je in jouw vriendengroep wel vaker dit soort opmerkingen, of gebruik je bepaalde (scheld)woorden.
gebaren maken;roddelen;kritiek uiten op iemands persoonlijke leven;beschadigen van eigendommen.
De beroepsplekken waar pesten het meest voorkomt:
Goederenvervoer over de weg (minstens 10,2%);Beveiliging en opsporing (minstens 10,2%);Drukkerijen (minstens 9,6%);Restaurants (minsterns 9,1%).
Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen. Zo gaf 4 procent van de 15- tot 18-jarigen in 2021 (ongeveer 28 duizend personen) aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden zijn gepest, tegen 1 procent van de 65-plussers. Homo- en biseksuelen zijn vaker slachtoffer van pesten dan heteroseksuelen.
Voor de meeste kinderen is pesten vooral een manier om meer (sociale) status en aanzien in een groep te verkrijgen. Ook kan pesten kan een manier zijn voor kinderen om te experimenteren met sociale vaardigheden en te testen welke gedrag wel en niet acceptabel is.
Bij online pesten is die terugkoppeling over de gevolgen van hun acties ten aanzien van de slachtoffers er niet en zal men gedrag stellen waarbij sociale en ethische normen makkelijker overschreden worden. Vooral het wegvallen van sociale controle en sociale afkeuring maakt het cyberpesten veel agressiever van aard.
Cyberpesten is anders dan offline pesten, omdat het gebeurt via internet of gsm. Via internet en gsm kan je bijvoorbeeld anoniem pesten, zonder dat iemand je kan zien of weet wie je bent. Cyberpesten kan ook op elk moment van de dag gebeuren. De pestkop hoeft niet in dezelfde ruimte als het slachtoffer te zijn.
Een basisschool is wettelijk verplicht om pesten tegen te gaan. De school moet een anti-pestbeleid opstellen en uitvoeren en een pestcoördinator aanstellen. De Inspectie van het Onderwijs houdt hierop toezicht. Leerkrachten hebben een belangrijke taak in het voorkomen, signaleren en aanpakken van pesten.
Dat het niet lukt om pesten te stoppen is best ernstig. Als je bent gepest, dan heeft het vaak invloed op de rest van je leven. Mensen die zijn gepest komen minder snel aan een baan, verdienen vaak minder, belanden vaker in de criminaliteit en hebben meer last van psychische problemen.
Over iedereen wordt wel eens geroddeld, dat is niet per se schadelijk. Wel als het steeds over dezelfde persoon gaat en telkens alleen de negatieve kanten van die persoon aan de orde komen. Dan wordt roddelen schadelijk voor iemands reputatie. Dan is er ook sprake van pestgedrag.
Verschillende vormen van pesten:
naroepen, uitlachen, belachelijk maken. lichamelijk geweld. uitsluiten.
Een pester wil graag bij een sterke groep horen. Kinderen of jongeren die graag bij een machtig (populair) clubje willen horen, blijken meer te pesten. Het derde motief geldt alleen bij meisjes. Een pester is vaker depressief.