Wil je een dikkere soep kun je hem natuurlijk binden. Dat kan door meer aardappelblokjes mee te koken of vlak voor je gaat eten de soep te binden. Je kunt natuurlijk ook minder bouillon toevoegen.
Je kunt de soep gemakkelijk met een papje van aangemaakte maïzena binden. Wel even laten koken, anders werkt deze methode niet. Je kunt ook allesbinder gebruiken tegen een soep die te waterig is.
Bruine bonen zijn erg gezond. Ze bevatten veel vezels, mineralen en vitaminen. Dat maakt ze uitermate geschikt voor het koolhydraatarme eetpatroon. De vezels zorgen niet alleen voor verzadiging, maar zorgen er ook voor dat je bloedsuiker minder piekt.
Breng de bruine bonensoep indien nodig op smaak met zout en peper. De hoeveelheid zout is afhankelijk van hoe zout de bouillon is. Serveer de bruine bonensoep met wat plakjes stokbrood.
Week gedroogde bruine bonen eerst gedurende 8 - 12 uur in ruim water. Kook ze vervolgens 1 - 2 uur in het weekwater. De weektijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de bonen en te controleren door te proeven. Hoe ouder de bonen, hoe langer de weektijd.
Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet. Linzen hoef je overigens niet te weken. Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten.
Maak fytinezuur onschadelijk. Als je veel voedingsmiddelen met fytinezuur eet, kun je het grootste deel fytinezuur het beste verwijderen voordat je het eet. Je maakt fytinezuur onschadelijk op de volgende manieren: Laat het voedingsmiddel (ruim een nacht) weken in water, azijn of zure zuivel en gooi het weekwater weg.
Bruine bonen zijn net als alle andere peulvruchten supergezond. De drie belangrijkste welvaartsziekten en grootste doodsoorzaken, kanker, hart- en vaatziekten en diabetes, worden door het geregeld eten van bonen voorkomen. Peulvruchten zoals de bruine boon bevatten erg veel vezels.
Het antwoord is ja, soep invriezen kan prima. In een moderne koelkast met een apart vriesgedeelte kan je soep ongeveer 3 maanden bewaren. Als je alleen een klein vriesvakje hebt binnen de koelkast dan is de bewaartijd wat korter.
Er zitten 200 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) bruine bonensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bruine bonensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een andere groente die wel gezond is maar een vervelende uitwerking op de darmen kan hebben zijn bonen. Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
De andere soort vezels in peulvruchten, de niet-fermenteerbare vezels, worden in de dikke darm dus niet afgebroken (gefermenteerd). Ze gaan dan ook onveranderd door de darmen heen. Ze zorgen gewoonweg voor meer volume van de ontlasting en daardoor er ook voor dat alles sneller door je darmen verplaatst wordt.
Gezondheid
Soep zoals Unox Soep in blik Stevige Bruine bonensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in blik Stevige Bruine bonensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Als je soep te dun uitvalt, kan je ze dikker maken met aardappelzetmeel of maïzena of je kan er een gekookt aardappeltje tussen mixen. Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij.
Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Om ijsvorming te voorkomen moet je de soep na het bereiden eerst afkoelen voordat je het invriest. De diepvriesbakjes precies tot 2/3 vullen omdat de soep zal uitzetten, maar ook niet te weinig want dan loop je het risico op vriesbrand.
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Het nadeel van peulvruchten
Dit zijn afweerstoffen die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten en dieren die van de plant willen eten. Deze antinutriënten binden zich in je lichaam aan diverse mineralen, waardoor je deze minder goed opneemt.
In de bruine bonen zitten veel vezels en andere voedingswaardes zoals ijzer en calcium. Juist door de vele vezels is de bruine boon een boon die je heel goed dagelijks of een paar keer per week kunt eten.
Als je bonen niet weekt maar meteen kookt, zal het schilletje tijdens het koken eerder barsten. Kleine soorten als adukibonen, mungbonen en linzen hoef je niet te weken en kun je direct koken. Dus als je weinig tijd hebt, zijn juist deze gedroogde peulvruchten heel handig.
Week gedroogde witte bonen eerst gedurende 8 - 12 uur in ruim water. Kook ze vervolgens 1 - 2 uur in het weekwater. De weektijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de bonen en te controleren door te proeven. Hoe ouder de bonen, hoe langer de weektijd.
Doe een deksel op de pan en breng het water zonder zout aan de kook. Voeg pas na een uur een snufje zout toe. Zo worden de velletjes van de bonen minder taai. In totaal zijn de bonen na een kooktijd van 75 tot 90 minuten gaar.