Letterlijk betekent vinho verde 'groene wijn'.De naam slaat niet zozeer op de kleur van de wijn (die kan lichtgroen of rood zijn), maar meer op het feit dat de wijn heel jong gebotteld wordt. Vinho verde wordt op speciale wijze geproduceerd.
Groene wijn? Groen staat voor de Portugezen voor de jongheid van de druiven waarmee de wijn wordt geproduceerd. De druiven zijn dus 'groen' (onrijp) en worden zonder schil gebruikt voor het maken van de witte wijnen. De wijn zelf is daarom licht van kleur.
Ze zijn citroen tot strokleurig, iets scherp van smaak, tamelijk zuur, droog en licht mousserend maar fris en fruitig en hebben een lichte citroensmaak.
Licht tinteltje en zachtzoet. Een uitgebalanceerde zuurgraad en pittige citroensmaak zorgen voor een buitengewoon lekker aperitief.
De druiven voor vinho verde: alvarinho, loureiro & trajadura
In dit deel van Portugal groeien andere druiven dan in het zuiden van Portugal. De meest gebruikte druiven in dit deel van Portugal zijn de alvarinho, de loureiro, de trajadura, de pedernã en de avesso voor de witte vinho verdes.
Portugal kent vier categorieën wijn: DOC, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa.
De wijngaarden van de Vinho Verde DOC regio strekken zich uit over de groene heuvels van de Costa Verde in het noordwesten van Portugal. Uit deze regio komt een friszure wijn met dezelfde naam: vinho verde. Dit betekent letterlijk 'groene wijn'.
De Gruner Veltliner is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Oostenrijk en in mindere mate in andere delen van Europa, zoals Hongarije, Tsjechië en Slowakije. Grüner Veltliner is de nationale druif van Oostenrijk waarvan de gelijknamige wijn wordt gemaakt.
Is Gruner Veltliner droog of zoet? De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Wanneer een wijn slecht is geworden door dat hij te lang open is geweest, krijgt hij een zure smaak, een smaak die in de buurt komt van azijn en een scherp gevoel in je neusholtes achter laat zoals bijvoorbeeld mierikswortel ook kan doen.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Geen flauwe, schrale of verwaterde smaak, maar levendige aromatische expressie. Je wil ook complexiteit. Een goede wijn wordt niet gekenmerkt door één dominante geur of smaak, maar door een veelvoud van fijne, subtiele, geschakeerde aroma's, die in de mond sensaties van tinteling en zindering veroorzaken.
De meeste wijnflessen zijn gemaakt van groen glas. Dit is niet alleen traditie maar deze donkere kleur heeft ook een functie: het beschermt de wijn tegen invloeden van UV-straling. Zonlicht kan een wijn aantasten waardoor het fruitkarakter afneemt en smaken van azijn en kool overblijven.
Heeft de wijn een licht bruine kleur, is deze niet meer goed. Kleur is dus veel meer dan alleen een kleurtje. De kleur van de wijn refereert naar wat voor stijl de wijn heeft, welke druiven er zijn gebruikt, hoe hij heeft gerijpt, of de wijn nog goed is en hoe oud de wijn is.
De wijn kleur komt van de schil. Hoe langer de schil in aanraking komt met de wijn, des te meer de kleur overgenomen wordt. Rode wijn is zo rood van kleur omdat de druiven enkele weken in contact blijven met de rode schil. Bij witte wijn wordt de druif vrijwel direct van de schil verwijderd.
De grüner veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. De Grüner Veltliner wijnen zijn verfrissende witte wijnen die voornamelijk in Oostenrijk gemaakt worden. Er wordt beweerd dat de grüner veltliner al in de Romeinse tijd in Hongarije groeide.
Chardonnay druif.
De meest populaire witte wijn is afkomstig uit o.a. de Bourgogne. Karakteristiek voor deze witte wijnen is de rijping op eiken vaten ook wel barriques genoemd. Door deze vatrijping krijgen de meeste Chardonnay witte wijnen die mooie vanille smaak en de tranende glazen bij het walsen van de wijn.
De druifsoort, of het druivenras, van de witte wijn is voor een groot gedeelte bepalend voor de smaak van de wijn. Zo geeft de Pinot Grigio druif zijn wijn een lekkere frisse smaak, terwijl de Chardonnay druif voor een zachtere, romigere smaak zorgt.
Beide wijnen zijn verfrissende wijnen met veel citrusfruit. Als we kijken naar de smaak dan is de verdejo vaak fruitiger en bloemiger. De Verdicchio daarentegen heeft wat meer tonen van noten en is mineraliger, vanwege de kalkrijke bodem in de Marken. In de smaak zijn er zeker overeenkomsten, maar ook verschillen.
Deze Vino de Naranja is een volle, krachtige versterkte wijn met aroma's van sinaasappelschil, gekonfijte vruchten en een vleugje wilde kruiden met frisse en smaakvolle afdronk. De lokaal gemaakte wijn heeft 8 jaar "sur lie" gerijpt met gedroogde sinaasappelschillen.
De Verdicchio wijnen uit de regio Marche zijn meestal droog, fris en fruitig, met tonen van citrus, appel en amandel, en een lichte bitterheid in de afdronk. Ze zijn ideaal om te combineren met verschillende soorten gerechten, zoals vis, schaal- en schelpdieren, pasta's en lichte vleesgerechten.
Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Voor talloze internationale wijnmakers vormt het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied.