Een konijn wat schijndrachtig is, vertoont alle tekenen van een zwangerschap. Ze trekt haren uit, maakt hiervan een nestje en verdedigt vervolgens dit nest. Soms zelfs met agressie naar jou of de andere konijnen toe. Haar melkklieren kunnen opzwellen en er kan zelfs echte melk uit komen.
Deze schijndracht kan tussen de 16 en 18 dagen aanhouden. De voedster kan tijdens deze periode territoriaal worden en daarbij de eigenaar zelfs aanvallen.
In principe hoeft u aan een nest met konijnen niets te doen. De moeder verzorgt de konijnen twee keer per dag door op het nest te gaan zitten en de jongen te laten drinken. Vaak zal ze verder doen alsof ze niet bestaan. Zaak is het wel om de moeder voldoende eten en drinken te blijven geven, maar spreekt voor zich.
Daarnaast Kunt u met uw vingers of handen inspecteren of uw konijn zwanger is. Dit wordt palperen genoemd. Binnen de termijn van twee weken na de bevruchting zou u in de onderbuik van de voedster een foetus kunnen moeten voelen. Voor het palperen heeft u voldoende vaardigheden nodig.
Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart. Het mannetje kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden en blijft dan nog 3 weken apart van het vrouwtje.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Een konijn wat schijndrachtig is, vertoont alle tekenen van een zwangerschap. Ze trekt haren uit, maakt hiervan een nestje en verdedigt vervolgens dit nest. Soms zelfs met agressie naar jou of de andere konijnen toe. Haar melkklieren kunnen opzwellen en er kan zelfs echte melk uit komen.
konijnen eten hun jongen op als ze gestresst zijn maar ook als er iets niet goed is met de jongen dat kan ook de reden zijn dat ze door het hok lagen verspreid dat hoeft natuurlijk niet want ze kunnen ook aan de tepel hebben gehangen terwijl de moeder weg sprong van het nest.
Een echt drachtig konijn herken je aan de gezwollen tepels en het buikje dat dikker wordt. Alhoewel ook dat niet altijd opvalt. Vertoont je voedster tekenen van zwangerschap, maar twijfel je of het echt raak is? Bezoek dan samen de dierenarts.
Omdat konijnen prooidieren zijn, hebben ze een zeer sterke vluchtreflex. Het aanraken van de jongen moet je geleidelijk opbouwen. Ook contact met kinderen of andere huisdieren moet je zachtjes opbouwen. Contact is belangrijk om geen schichtig konijn te krijgen, maar beter enkele minuutjes per dag dan 1 uur in de week.
Eerst is het handig als je iets te weten komt over de dracht en de bevalling bij konijnen. Een voedster draagt haar kleintjes ongeveer 28 tot 31 dagen. In de laatste twee weken van de dracht zal ze een nestje gaan bouwen.
Hoe is het dan gebeurd dat ze zwanger is van dit jonge konijntje? Hou haar maar goed in de gaten, want konijntjes krijgen zelden maar 1 jong konijntje.. het kan zijn dat er nog meer in haar buik zitten. Anders is het raadzaam even naar de dierenarts te gaan.
Als een vrouw zwangerschapssymptomen vertoont en gelooft dat zij zwanger is, maar niet écht zwanger is, dan heet dat schijnzwanger. Iemand die schijnzwanger is, kan zelfs een buikje krijgen en wordt niet ongesteld. Echter groeit er dan toch echt geen baby in de baarmoeder.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
De ogen staan hoog en aan de zijkant van het hoofd, waardoor een konijn bijna 360 graden kan zien, en zelfs ook boven het hoofd kan kijken. Konijnen zijn vaak verziend, wat verklaard waarom ze snel kunnen schikken van een overvliegend vliegtuig, zelfs als zijn menselijke baasje het nauwelijks kan zien.
Lamprei: een babykonijn wordt een lamprei genoemd. Deze benaming wordt gehanteerd tot het dier volwassen is. Leuk weetje: de naam lamprei lijkt af te stammen van het Iberische woord “Lappa”, wat staat voor “grot” of “hol”.
Sommige konijnen hebben tijdens de dracht last van diarree. Dat is juist in die periode extra onwenselijk omdat de voedster en haar ongeboren baby's kwetsbaarder zijn. Handel daarom direct als je voedster diarree heeft. Geef haar geen groenten en fruit meer, alleen maar droogvoer en zo veel hooi als ze wil.
Konijnen staan bekend om hun vruchtbaarheid: ze zijn jong vruchtbaar en planten zich snel voort. Een voedster kan vanaf 4 maanden vruchtbaar zijn, een ram(melaar) vanaf 5 maanden. De draagtijd is ca 4,5 week en direct na de bevalling kan een voedster weer gedekt worden.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
- Een eenzaam konijn wordt soms hyperactief of boos. Let op of hij aan tapijten of meubels gaat knagen, of wanneer hij buiten verblijft aan de tralies of het hout van het hok knaagt. - Wanneer een konijn eenzaam is, kan hij ook zijn eigen vacht kaal gaan plukken of zich uit verveling gaan overeten.
Konijnen hebben een heel goed geheugen. Ze onthouden waar ze zijn geweest, wat er is gebeurd en je kunt ze daarom ook makkelijk kunstjes leren. Konijnen onthouden waar ze al eerder zijn geweest en nare ervaringen of emoties vergeten ze niet snel.