Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
De vuistregel is dat je met een pup van deze leeftijd vier tot vijf keer per dag gaat wandelen. De maximale duur van deze wandelingen kun je gemakkelijk uitrekenen: namelijk 10 minuten per levensmaand. Dat betekent dat een pup van 2 maanden oud, vier tot vijf keer per dag maximaal 20 minuten lang mag wandelen.
Een handige richtlijn voor de tijdsduur: stel het aantal minuten per wandeling gelijk aan het aantal levensweken. Dus, is je pup tien weken, dan kun je hem ongeveer tien minuten per keer uitlaten. Het is belangrijk dat je in de gaten houdt wanneer je pup moe wordt. Maak overdag samen ongeveer vier korte wandelingen.
Hoe lang mag een pup lopen? Puppies kennen hun eigen grenzen nog niet zo goed, en zijn erg kwetsbaar omdat ze zo snel groeien. Daarom is het beter om je wandeling niet langer te maken dan 1 minuut per week dat je pup oud is (8 weken oude pup 8 minuten, 9 weken oude pup 9 minuten, etc.).
Een voorvoorkomende vuistregel is een extra vijf minuten wandelen per maand dat je puppy oud is. Is hij bijvoorbeeld twee maanden oud, dan mag hij tien minuten wandelen per keer. Is hij drie maanden (12 weken) oud dan mag je 15 minuten wandelen per keer.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Dan kan het zijn, zeker in de eerste paar maanden, dat je hond tijdens de wandeling gaat zitten. Zo kan hij op zijn gemak, om zich heen kijken en alle indrukken verwerken die er op dat moment zijn. Als alles verwerkt en veilig verklaart is, staat hij op en loopt hij gewoon weer verder.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Ze moeten echter wel eerst met elkaar leren omgaan. Stimuleer hun prille relatie door je pup iets lekkers te geven wanneer jij aandacht geeft aan je kind, of ga samen met je kind en hond wandelen. Leer je kind de hond te respecteren en laat hem of haar niet om zijn nek hangen of te ruw met hem spelen.
Waar een mens over het algemeen aan een stuk door slaapt, ligt dit voor jouw hond toch wat anders. Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
Lok uw pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast u te komen en beloon uw pup als hij komt zonder dat de leiband gespannen is. Loop steeds kleine stukjes en beloon uw pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef uw pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen.
Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.
Alles waar de pup in deze fase een positieve ervaring mee heeft, zal hij opslaan in zijn geheugen. Bied de pup dus heel veel ervaringen, maar zorg er zoveel mogelijk voor dat deze positief verlopen.
Het allerbeste wat je kunt doen wanneer een puppy 's nachts jankt is zorgen voor een veilige hechting: wees aanwezig bij de pup. Zorg dat de pup niet in paniek raakt en zorg voor vertrouwen. Zorg dat hij vertrouwt raakt met zijn omgeving en met jou. Een puppy zal nooit gaan janken om jou te pesten of te manipuleren.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Schema puppy uitlaten
Een puppy mag niet lang uitgelaten worden. Loop daarom geen lange rondjes. Laat je puppy 4 keer uit per dag en verhoog dit steeds met 5 minuten per keer. Begin met 5 minuten in maand 1 en 10 minuten als je puppy 2 maanden oud is.
Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek.
Kies ook liefst voor een riem van ongeveer 2 meter lengte. Je pup heeft wel wat bewegingsvrijheid nodig. Een te korte riem is vaak al een belangrijk oorzaak van het trekken aan de lijn. Bekijk ook ons hele assortiment aan riemen voor honden.
Een regel die ik vaak hanteer is dat een pup per etmaal ongeveer 5 minuten per levensweek aan actieve lichaamsbeweging mag hebben. Voor een pup van 7 weken is dat dus maar 35 minuten per 24 uur! Daarin zitten ook zijn “eigen” wilde spelletjes en bewegingen.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.