De bitterheid geeft aan dat de plant toxisch is en dat je het beter niet kan eten. Cucurbitacines veroorzaken maagkrampen en hevige, langdurige diarree, verdwijnen niet door verhitten, en zijn zeer giftig in hoge concentraties (>300mg/kg).
Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen.
Probleem 1: Voedselgebrek. Blad van komkommers dat geel wordt duidt vaak op een voedselgebrek. Komkommers groeien snel en de vruchten verschijnen rap, dus het zijn hongerige planten. Komkommers hebben meer kalium nodig zodra ze beginnen te bloeien.
'Groen is de onrijpe kleur van de vrucht. ' Als hij geel wordt, smaakt hij een beetje zurig. Niet echt lekker.
Komkommer is een sappige vruchtgroente met een frisse smaak.
Je kunt het beste vaststellen of Komkommer niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Komkommer rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Het is heel makkelijk te maken en het is zeker een paar weken te bewaren, mits je steeds … In de Surinaamse keuken wordt zuur van komkommer bij veel gerechten gegeten, omdat het een fris contrast is bij de vaak pittige gerechten. Ik vind het vooral heerlijk bij nasi en bami.
In China en Japan eten ze komkommers met stekels. Deze hebben een stevigere structuur en zijn daardoor geschikt om mee te wokken.
inderdaad, een mannelijke bloem heeft geen vruchtbeginsel, een vrouwelijke heeft een piepklein vruchtje en eindigt met de bloem en daaruit groeit de augurk, als die bloem stuifmeel krijgt van een mannelijke bloem gaat die zaad vormen en krijg je een bittere smaak.
Komkommers moeten opgebonden worden tegen gaas. Haal alle okselscheuten weg tot op ongeveer 1,5 meter hoogte en houd ook daarna de zijscheuten kort, laat ze 2 of 3 vruchten per zijstengel dragen. We kunnen deze komkommers oogsten als ze zo'n 15 cm lang zijn.
Oogst een komkommer wanneer die ongeveer 20 centimeter groot is door met een mesje het stukje steel achter de komkommer door te snijden. Pluk niet te laat want dan wordt de komkommer dik en groeien de zaden in de komkommer. De komkommer wordt dan minder sappig en een beetje bitter.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Hoeveel plakken je precies uit 1 komkommer haalt, hangt af van hoe dik je snijdt en hoe dik je komkommer is. De natte 'binnenkant' van de komkommer kun je hiervoor niet gebruiken. Maar niet weggooien hoor! Snijd het in blokjes en maak er bijvoorbeeld een lekkere salade van.
Tomaten bewaren, dat doe je best niet in de koelkast. Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C).
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken. De meeste medicijnen voor maagzuur smaken niet lekker en werken vaak ook niet effectief, geven gebruikers aan.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt: daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in.
Maar wist je dat de komkommer 'huid' uit vezels bestaat? Zowel water als vezels zijn onmisbare ingrediënten voor een goed werkend spijsverteringskanaal en daarmee een goede stoelgang. Daarom kan komkommer eten verstopping voorkomen en draagt het bij aan een gezonde darmflora.