De WC-afkorting staat voor water closet (WC).Dat is Engels voor toilet. Met wc bedoelen we simpelweg het toilet.
Het woord toilet is afkomstig van het Franse toilette. Het gedeeltelijke synoniem wc is de afkorting van het Engelse water closet, wat letterlijk "waterkast" betekent.
Een beetje vreemd is dat wel, want wc is een afkorting van watercloset, en dat is een het-woord. Normaal gesproken krijgt een afkorting hetzelfde lidwoord als het voluit geschreven (kern)woord.
Normaler en wenselijker is de zin “Ik ga even naar de wc”. Iets netter is de mededeling “Ik ga even naar het toilet” en nog netter “Ik ga even mijn handen wassen”. De neiging om bloemrijke taal te gebruiken voor de bestekamer is ook onder boeven niet ongewoon.
Toiletten zijn een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven. Vrouwen en meisjes worden buitenproportioneel getroffen door gebrekkige water- en sanitaire voorzieningen. In één gram poep zitten tot 1 miljoen bacteriën en 10 miljoen virussen. Zonder toilet verspreiden deze zich via water en door de lucht.
Voor het lagere hof personeel waren er latrines, dat was een ruimte waar meerdere personen tegelijk hun behoefte konden doen, net als bij de romeinen, bestaande uit een flinke plank met gaten waarop je gezamenlijk kon zitten en waar de poep in een goot, gat of sloot viel.
Albert Giblin ontwierp in 1819 een model dat erg lijkt op het huidige, zonder klep in de pot. In 1849 produceerde Thomas Twyford de eerste toiletten van keramiek. Jaren later bedacht Thomas Crapper de vlotter, waarmee de waterstroom in de spoelbak met een kurk automatisch kon worden afgesloten.
De of het wc? Wc is overigens een afkorting van het watercloset. Waarom we dan toch de wc zeggen in plaats van het wc? Dat komt waarschijnlijk doordat de afkorting direct is overgenomen uit het Engels en dus geen afkorting is van het Nederlandse woord watercloset.
Ook de rijke mensen, die al een ouderwetse ijskast in huis hadden, gingen over op de elektrische variant, maar bleven stug vasthouden aan de benaming 'ijskast'. Mensen uit de 'hogere klasse' zullen daarom vaker ijskast zeggen, terwijl de 'lagere klasse' het vaker over de koelkast zal hebben.
De meeste huizen kregen pas aan het einde van de negentiende of begin twintigste eeuw een toilet in huis. Voor die tijd deden we onze behoefte nog in een emmer, op een po of in een soort openbaar toilet ergens in de buurt van je huis. Dat was in de meeste gevallen niet meer dan een gammel hokje boven een beerput.
Hangend of staand toilet
Een compleet toilet bestaat uit een toiletpot, ook wel closetpot of wc-pot genoemd, toiletzitting, een (inbouw) waterreservoir, bedieningspaneel en een afvoer.
Een urinoir (ook wel vespasienne, pissijn, pissoir of waterplaats genoemd) is een openbaar toilet voorzien van een of meerdere urinoirs waar mannen kunnen plassen.
Iedereen kent het hartje in de deur van de wc van vroeger. Dit hartensymbool is ook te vinden in de deur van het vroegere varkenshok, op traditionele makelaars en in oud metselwerk. Tegenwoordig associëren we het hart met de liefde, maar het is oorspronkelijk een teken van vruchtbaarheid.
In de Middeleeuwen deden de edelen hun behoefte in een apart, aan de kasteelmuur bevestigd kamertje.Hun uitwerpselen belandden in het gunstigste geval in de slotgracht of ravijn. Hygiënisch was dat in het geheel niet, want vaak werd het slotwater als was- of drinkwater gebruikt.
Klopt het dat gebakje een minder 'chic' woord is dan taartje? In adellijke kingen spreekt men inderdaad van een taartje, niet van een gebakje. De voorkeur voor taartje heeft geen taalkundige grond: het is een sociale norm. In het Standaardnederlands zijn gebakje en taartje beide juist.
Frigo* wordt in België geregeld gebruikt, maar het is geen standaardtaal. IJskast en koelkast zijn standaardtaal in het hele taalgebied.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.
Wat kun je beter zeggen: ijskast of koelkast? Beide woorden zijn correct, en het ene is niet beter dan het andere. Koelkast is hooguit gebruikelijker dan ijskast.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Dat is alweer een hele tijd geleden. De oudste toiletten en rioleringen waren op de Orkney Eilanden. Archeologen vonden daar huizen uit 2500 jaar voor Christus... waarin een speciaal hokje gebouwd was met een opening boven het water.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
De openbare toiletten in de Chinese miljoenenstad Chongqing zijn niet helemaal de schoonste (je vindt ze tenslotte in China), maar bijzonder zijn ze in ieder geval wel. Op een enorm terrein vind je hier namelijk het grootste openbare toilet ter wereld, met meer dan duizend wc's.