Een andere verklaring kan komen uit het Oudhoogduits, namelijk 'odobero', dat staat voor 'geluksbrenger' en 'schatdrager'. 'Eidebar' wordt ook genoemd: 'boodschapper van het leven. ' In veel culturen staat de ooievaar voor de bezorger van kinderen.
Het snavelklepperen van de vogels zou lijken op krekelgeluid. De Nederlandse naam ooievaar zou samengesteld zijn uit de woorden 'uda' en 'faran', wat 'moerasganger' of 'loper in drassige weiden' betekent.
Veel mensen overal in Europa beschouwden ooievaars als geluksbrengers voor de familie, als waarborg voor een goede oogst, als bode van goed nieuws of nog de aankondiging van een nakende geboorte.
Ooievaarachtigen (orde Ciconiiformes) zijn een orde van vogels. De orde telt 1 familie, 6 geslachten en 19 soorten. Traditioneel behoorden vele families tot deze orde, onder andere de reigers.
De spanwijdte – dat is de afstand van vleugeltip tot vleugeltip – van een volwassen ooievaar kan 2.50 meter bedragen. Ooievaars kunnen vrij oud worden. De leeftijd van ruim 30 jaar komt voor. De gebieden waarin de ooievaar broedt, liggen in heel Europa, het Midden-Oosten, West- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika.
Weetjes over de ooievaar
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
Klepperend verklaren deze ooievaars elkaar de liefde. Fluiten of zingen kunnen ze niet dus door te klepperen met hun snavel communiceren ze met elkaar.
Indien het eerste vrouwtje toch nog opdaagt, eist ze meestal na veel geruzie haar partner en haar nest gewoon weer op. Wanneer het nest en de partner vastliggen, wordt er gebroed. Er worden 3 tot 5 eieren gelegd, die op zo'n 33 dagen worden uitgebroed. Vaak komen de eieren, met tussenpozen van 1 tot 2 dagen uit.
Waar overwinteren onze ooievaars? Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten.
De ooievaar komt je altijd iets brengen dat te maken heeft met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe JIJ bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook betekenen dat je op reis gaat. Een echte vakantie of een reis naar je innerlijke zelf.
Er wordt wel gezegd dat duivenpoep geluk brengt. Er blijken zich altijd situaties voor te doen die deze volkswijsheid bevestigen. Zo verscheen er enige tijd geleden een officieel nieuwsbericht van een Nieuw-Zeelander die het winnende kraslot kocht, nadat een duif op zijn hoofd had gepoept.
Vroeger, als er een kind werd geboren, dan wilden men graag kenbaar maken in het dorp dat het verwachte kind was geboren. Vooral vanuit buurtverenigingen, families of vriendengroepen werd dan een ooievaar geschilderd op hout en in de tuin geplaatst bij de kersverse ouders.
Volgens Duitse overlevering (ook rond de Middeleeuwen) zouden ooievaars baby's in hun snavel, in een mandje of op hun rug naar gezinnen brengen. De baby's werden door de ooievaars in moerassen en grotten gevonden. Ze werden daarna aan de moeder gegeven.
Een bekend geluid dat ooievaars maken, is het klepperen. Zij maken samen dit geluid op het nest om elkaar de liefde te verklaren. Ooievaars keren elk jaar terug naar hetzelfde nest, dat noem je nesttrouw.
hun snavel. Ze hebben geen roep zoals veel andere. vogels omdat er geen spieren in hun keel zitten.
Laat het weten! Mark Nee hoor! Een Fûgel mei lange pot'n ! ooievaar.
Waar en hoe laat slaapt een ooievaar? Het zijn dagvogels die overdag eten zoeken en in de nacht rusten en slapen. Een ooievaar slaapt op het nest, in een boom, op een schoorsteen, lantaarnpaal of andere hoog gelegen plekken waar ze zich veilig voelen.
'Ze eten hun jongen op, omdat het efficiënt is en het stilt ook hun honger, waardoor ze energie genoeg hebben om voedsel te zoeken voor hun twee levende jongen.
Vanaf de 4e of 5e week worden de jongen alleen gelaten en gaan beide ouders voedsel zoeken. Gemiddeld komt één van hen om de 3 uur terug op het nest om te voeren. Het voedsel wordt ook groter en ze eten bijna hetzelfde als de ouders.
Een ooievaar foerageert traag. Hij stapt door het weiland en raapt als het ware de prooien op. Die prooien moeten ook traag zijn. Denk daarbij aan slakken, allerlei larven, meikevers en andere trage insecten.
Moeder ooievaar merkt dat 1 van haar jongen zwak is en gooit het kuiken uit het nest. Dat doen vogelmoeders omdat ze niet meer in staat zijn om goed genoeg voor alle jongen te zorgen.
We weten dat ze (meestal) rond de 9 á 10 weken uitvliegen, maar zoals ook bij ons mensen het geval is, loopt (vliegt) de een eerder dan de ander. Als je 3 mei als geboorte datum neemt, dan waren ze afgelopen weekend (28 juni) 8 weken oud.
De 100 dagen van de ooievaar ...
Als alles goed gaat, dan liggen er binnenkort 2 tot 6 eieren in het nest. Als het broeden begint, meestal na het tweede ei, dan duurt het nog ongeveer 33 dagen voordat de eerste eieren uitkomen. Daarna duurt het 9 tot 10 weken voordat de jongen uitvliegen.