In 1931 liet hij de naam van de lekkernij vastleggen: lollipop, naar een beroemd renpaard met de naam Lolly Pop. Volgens een andere versie is het woord lollipop een samenstelling van het oude Noord-Engelse woord lolly ('zwaar') en het woord pop ('slaan').
lolly [lekkernij] {1926-1950} < engels lolly, verkort uit lollipop, lollypop, mogelijk uit noordelijk dial. lolly [tong], van to loll [lummelen, hangen, uit de mond hangen] ( vgl. lollen) + to pop [snel bewegen].
Een lolly (in Vlaanderen soms ook lekstok genoemd) is een soort snoepgoed dat bestaat uit harde suiker dat aan een stokje gesmolten is met glucose.
Enric Bernat, uitvinder van Chupa Chups, dacht bij zichzelf: wat heeft de wereld nodig? De wereld heeft een product nodig waarbij je „een snoepje kunt eten met een vork”. En met dat idee heeft hij de allereerste lolly ontwikkeld.
Het eerste snoep
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen.
Chupa Chups is een Spaans lollymerk, dat in 1958 is opgericht door de zakenman Enric Bernat, maar sinds 2006 is het merk in handen van de Italiaans-Nederlandse snoepfabrikant Perfetti Van Melle. De naam van het merk is afgeleid van chupar, het Spaanse woord voor zuigen.
De moderne lolly werd in 1908 uitgevonden door de Amerikaan George Smith uit Connecticut. Tenminste dat beweerde hij zelf. Hij had het idee om snoep op een stok te maken omdat dit makkelijker te eten zou zijn. In het jaar 1931 liet hij de naam van het lekkernij vastleggen.
Lolly = Een lolly (in Vlaanderen soms ook lekstok genoemd) is een soort snoepgoed dat bestaat uit harde suiker dat aan een stokje gesmolten is.
Woorden die eindigen op een y (met daarvoor een medeklinker) krijgen in het meervoud een apostrof plus s: baby's, hobby's, lolly's, pony's, reply's, enz.
Het logo van de vrolijk gekleurde Chupa Chups lolly is in 1969 ontworpen door de Spaanse surrealist Salvador Dalí. Zittend aan een cafétafel had hij het logo in een uurtje ontworpen. Dalí stond erop dat het logo aan de bovenkant van de lolly werd gepresenteerd zodat het intact bleef.
In 1909 vond een zekere Charles Gordon Maynard ze uit in het atelier van de snoepwinkel van z'n vader. Hij gaf z'n snoepje vijf verschillende kleuren en vormen, en noemde ze “port, sherry, champagne, claret en burgundy”. Da's meteen ook de link met de naam 'winegum', want echte wijn zit er niet in.
Zijn de producten van Chupa Chups glutenvrij? De meeste lolly's uit ons assortiment zijn geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet.
Ingrediënten: suiker, glucosestroop, vruchtenpuree (appel, kers, framboos, ananas, limoen, citroen, aardbei, perzik, banaan, sinaasappel, bosbes, braam, mango, watermeloen, kiwi) (3%), voedingszuren (melkzuur, appelzuur, citroenzuur), kleurstoffen (bietenrood, curcumine), aroma.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland het populairst. Meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop. In totaal gaat er voor miljoenen euro's drop over de toonbank: in 2011 voor zo'n 168 miljoen!
Twijfelachtig omdat pepermunt in Nederland razend populair is maar van oorsprong niet uit Nederland komt. Toch is met de bekende Wilhelmina pepermunt en King pepermunt het Nederlandse pepermunt flink op de kaart gezet. Een niet te missen Oud Hollands snoepje in deze lijst.
Suikerwerk wordt gemaakt met witte suiker en water. Hoe minder water er gebruikt wordt hoe harder het resultaat. Door toevoeging van bijvoorbeeld room wordt het product juist weer zachter. Zacht snoepgoed zoals drop is meestal gemaakt door toevoeging van gelatine.
Daan gaat samen met Ewout naar een snoepfabriek om te zien hoe snoep gemaakt wordt. En natuurlijk zal hij ook veel proeven! In deze fabriek worden per week 10.000 lollies gemaakt en 20.000 zuurstokken! Daan gaat samen met Ewout naar een snoepfabriek om te zien hoe snoep gemaakt wordt.
In elk snoepje vind je dezelfde basisstoffen: suiker, water en suikersiroop (glucosestroop). Soms doet men er ook nog wat zetmeel en gelatine bij om het mengsel goed samen te kunnen houden. Om de snoep er lekker en leuk te laten uitzien, voegt men kleurstoffen en andere smaakstoffen toe.
Hitte, vocht en slecht afsluitende verpakkingen zorgen ervoor dat ze na een tijdje kunnen kleven. Dit wil niet zeggen dat ze bederven, maar zachte of kleverige snoep is natuurlijk niet aangenaam. En de houdbaarheid van de lolly's? De swirl lolly's zijn 6 maanden tot 1 jaar houdbaar, net als de snoep.