Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Verse kazen, zoals kwark, ricotta, brie, roomkaas en mascarpone, vriezen niet goed in vanwege hun hoge vochtgehalte. Ook plakken kaas zijn niet de beste keuze om in te vriezen en kunnen beter in de koelkast worden bewaard.
In de koelkast kun je brie 4 dagen bewaren nadat het product geopend is. In de vriezer kun je brie zelfs tot drie maanden bewaren (lees verderop op deze pagina hoe dat moet). De vriezer moet dan een temperatuur hebben van minus 18 graden Celcius.
Bewaartip voor dit product. Bewaar de kaas in de koelkast. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking. Dit voorkomt uitdroging.
Maar kun je kaas ook invriezen? Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen als Roquefort, Gorgonzola en Camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Wanneer schimmel die niet in het productieproces is opgenomen, op zachte kazen verschijnt, wordt het aanbevolen om deze direct weg te gooien. Bijvoorbeeld bij brie en camembert. Het is gemakkelijk voor schimmels om onder het oppervlak van voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte te groeien.
Je kunt het beste vaststellen of brie niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de brie beschimmeld is of uitgedroogd, is deze niet meer geschikt voor consumptie en dient deze weggegooid te worden. Als er schimmel op brie zit, kan je niet dit stukje wegsnijden en de rest opeten.
Gebruik bij het opeten van brie over de datum gewoon je eigen gezonde verstand: Ga geen brie eten die weken over de datum is, maar is het net 1 of 2 dagen over de datum, dan is het nog prima te eten, mits het altijd goed bewaard is, en nog niet onder de schimmel zit.
Zachte kaas
Zachte kazen zijn de kazen die zich over je kaasplank draperen of zelfs uit laten smeren. Denk aan roombrie, maar ook mozzarella en roomkaas. Deze kazen kun je het minst lang bewaren omdat ze het meeste vocht bevatten. Ze blijven één tot twee weken goed, het liefst in de originele verpakking.
Je kunt eiersalade ook invriezen, maar vooral als het een plantaardige eiersalade is, op basis van mayonaise en niet op basis van eieren. In dat geval is de eiersalade nog zo'n twee maanden houdbaar.
“Een zachte kaas zoals een camembert of een brie kun je een week tot anderhalve week bewaren.
Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren.
Tip: het hapje met brie kun je zowel warm als koud eten.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten. De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas.
Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien. - Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval. - Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas.
Ook plakjes kaas kan je perfect bewaren in de diepvries. Om te voorkomen dat ze aan elkaar vast blijven plakken, leg je ze in een plastieken bakje. Tussen elk plakje kaas leg je een stukje bakpapier.
Schimmels op voedsel zijn niet altijd gevaarlijk. De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
Door ze regelmatig te keren en te bestrooien met de schimmel (Penicillium camemberti, Penicillium candidum, en/of Brevibacterium linens) krijgen ze de kenmerkende smaak en vorm. Brie rijpt het best bij constante temperatuur.
Elke soort schimmelkaas heeft zijn eigen eigenschappen en smaak. De bekendere soorten Franse witte schimmelkazen zijn Camembert en Brie. Deze witte korstkazen zijn uitermate populair in Nederland.
Als u schimmel vindt op voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest. […] De schimmels op zich zijn meestal onschuldig, al wordt niet aangeraden ze te consumeren. Wanneer er een klein schimmelplekje op de kaas zit, is deze gemakkelijk weg te snijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en kun je de kaas gewoon eten.
Blauwe kaas
De schimmelkaas is rijk aan calcium, wat erg goed is voor uw botten. Goed om te weten is dat er vaak veel natrium in blauwe kaas zit. Blauwe kaas heeft een sterke, aanwezige smaak, waardoor u niet veel nodig heeft om smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld een salade.
Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.