Het woord 'bril' komt van het mineraal beril. Dat werd vroeger gebruikt om brillenglazen van te slijpen.
De betekenis 'deksel van het gemak, wc-bril' is afgeleid van de bril die je op je neus zet en dus niet andersom. Het woord is, zo merkt het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands op, “vermoedelijk ontstaan uit een betekenis 'rond voorwerp met een gat erin'”.
Monniken ontwikkelden eerste visuele hulpmiddelen
Italiaanse monniken maakten de eerste geslepen glazen, deze werkte als het ware als een vergrootglas en was een handig hulpmiddel om mee te lezen. De glazen werden gemaakt van het kwartssoort beril. Van de naam van dit soort kwarts, stamt ook het woord ' bril' af.
Brilsterkte uitleg in + of -
De sterkte van het brillenglas wordt uitgedrukt in een getal met een plus- of een minteken ervoor. Staat er een plusteken, dan ben je verziend. Je hebt je bril nodig voor beter zicht van dichtbij. Staat er een minteken, dan ben je bijziend.
Wie de bril precies heeft uitgevonden is niet bekend. Wel is bekend dat de Italiaan Salvino d'Armate in 1284 een draagbare bril ontwierp. Er wordt verondersteld dat dit de eerste draagbare bril zou zijn geweest. Ook de Italiaan Alessandro di Spina wordt echter wel eens genoemd als uitvinder van de bril.
Een monocle of oogglas is een halve bril, dat wil zeggen, een bril bestaande uit één glas en bedoeld voor één oog.
Wat zijn randloze glazen? Brillen zonder montuur, ook wel randloze brillen genoemd, zijn brillen zonder montuur. De neusbrug verbindt de lenzen en de slapen zijn direct aan de lenzen bevestigd.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Brillen waren al in gebruik sinds het midden van de veertiende eeuw. De vroegst bekende kunstzinnige voorstelling van het gebruik van brillenglazen dateert uit 1352. Het gaat om een fresco in de kapel van het klooster van San Nikolo in Treviso, gemaakt door Tommaso da Modena (1326-1379).
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).
bril, laat mhd. brille, berille is afgeleid van lat. beryllus, zie: beril. Van deze glasheldere halfedelsteen werden oorspronkelijk de brilleglazen vervaardigd.
Een ruime meerderheid van de bevolking draagt een bril of contactlenzen. Op oudere leeftijd ontkomt bijna niemand hieraan.
Het zijn de metalen verbindingen waarmee u de pootjes van uw bril kunt in- en uitvouwen. Ze worden ook wel joints genoemd. Er zijn verschillende scharnieren beschikbaar die op verschillende manieren worden vastgezet.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Waarom is de kleur van wc papier altijd wit? WC papier is doorgaans wit omdat het samengeperste papier wit van kleur is en de bruine lijm waarmee het samengeplakt is met een bleekmiddel er wit uit gaat zien.
De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.
Gemiddeld weegt een bril (montuur + gla zen) nog maar 20 tot 25 gram. De meeste bril dragers vinden een zwaardere bril ook niet comfortabel: dan staat er te veel druk op neus of oren en kunnen pijnlijke donkere plekjes ontstaan. Afhankelijk van glasdikte en montuur kan het gewicht oplopen.
Een diamantvormig gezicht heeft een smal voorhoofd, brede jukbeenderen en een smalle kin. Als je een diamantvormig gezicht hebt, dan staan ovale en randloze brillen het mooist. Een hartvormig gezicht. Een hartvormig gezicht herken je aan een breed voorhoofd en een smalle kin.
De gewenningsperiode
Voor sommige mensen is een paar dagen genoeg om aan een nieuwe bril te wennen, terwijl anderen daar wel twee weken voor nodig hebben. Het is dus volkomen normaal wanneer u alleen de rand van het montuur van uw bril ziet als u hem voor de eerste keer opzet.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Met het ouder worden wordt de afstand waarop je scherp kunt zien steeds kleiner en er is een sterkere afstand-correctie (brillenglazen met een hogere dioptrie-waarde) nodig om dichtbij scherp te kunnen blijven zien. Veel mensen met bijziendheid (myopie) worden de ouderdomsverziendheid enkel in afgezwakte vorm gewaar.
Fysiek aanwezige handicap: een bril verbetert de gezichtsscherpte (ver zicht en nabij zicht) tot niet meer dan 30% (gezichtsvermogen 0,3); er is een daarmee overeenstemmende geleidelijke verstoring van het gezichtsvermogen (gewoonlijk beschadiging van het gezichtsveld).
Is het glas te groot, ziet het er vaak niet mooi uit. De vuistregel daarbij is dat de glazen niet breder mogen zijn dan het gezicht en de wenkbrauwen niet mogen bedekken. Zonnebrillen vormen daarop natuurlijk een uitzondering: Ze bedekken de wenkbrauwen vaak juist om ze te beschermen tegen de zon.
De juiste breedte speelt een belangrijke esthetische rol bij de aanschaf van een bril. De bril waarop uw keuze valt, is bij voorkeur niet te smal en niet te wijd. Een te kleine bril is bovendien erg oncomfortabel en kan drukplekken veroorzaken.
Een pince-nez of knijpbril is een soort bril zonder poten die op de neus kon worden vastgeknepen. Dit model bril was populair van ongeveer 1870 - 1945, en werd door zowel mannen als vrouwen gedragen.