na een masteropleiding op het gebied van het recht: meester (mr.);na alle overige masteropleidingen: doctorandus (drs.).
Meester in de rechten (mr.): als je een master in de rechten hebt behaald; Ingenieur (ir.): als je een master in de technische studies of agrarische studie hebt; Doctorandus (drs.): de titel doctorandus krijg je na het behalen van elke andere masteropleiding.
Als je het traject hebt afgerond, mag je jezelf officieel 'doctor' noemen of de graad PhD achter je naam zetten. Je bent dan namelijk officieel gepromoveerd tot doctor. Houd er wel rekening mee dat als je kiest voor dit traject na je master, je hier minimaal 4 jaar aan kwijt bent.
Master of Science (afkorting: MSc, M.Sc., MS of M.S.; Latijn: Magister Scientiae; vertaling: Meester in de exacte wetenschappen) is een graad in het hoger onderwijs. Bij het voeren van de graad wordt deze achter de naam geplaatst, bijvoorbeeld "N.R. Mulder MSc".
Doctor (afkorting: dr.) is in de meeste landen de hoogste academische graad of titel die een persoon kan verwerven aan een universiteit. Het behalen van deze graad is de promotie en vindt plaats op basis van wetenschappelijke kwalificaties, waarvan het publiceren van een proefschrift doorgaans het belangrijkst is.
Wat is het verschil tussen bachelor en master? Bachelor en master zijn graden voor mensen die een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond. Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor.Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master.
Normaliter doe je een PhD na je universitaire master.
Titels na een universitaire opleiding
na een bacheloropleiding: Bachelor (B); na een masteropleiding of een postinitiële opleiding: Master (M);na een masteropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ir.);
MA (Master of Arts) voor alle masteropleidingen in de geesteswetenschappen.MSc (Master of Science) als je een bètastudie hebt gedaan of een toegepaste of sociale wetenschap.
Meer over een wetenschappelijke masteropleiding. Een masteropleiding volg je na je bacheloropleiding. Een complete universitaire studie is een wo bacheloropleiding + een wo masteropleiding. De meeste universitaire studenten doen dat ook.
Door de extra kennis en ervaring die je tijdens een master opdoet heb je vaak meer doorgroeikansen en een hoger salaris bij toekomstige banen dan met alleen een (hbo-)bachelor. In hoeverre het salaris hoger ligt is afhankelijk van de sector; Je verbreedt je kennis en doet nieuwe inzichten op.
baccalaureus (bc./bacc.)
prof. Geen academische graad, maar een aanduiding dat iemand het universitaire ambt hoogleraar (aanspreekvorm: professor) uitoefent. dr. Een eredoctoraat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, op maatschappelijk gebied of in de politiek.
Gewoonlijk staan afkortingen van titels en graden en functieaanduidingen in een vaste volgorde. Bij de traditionele titels is de volgorde: prof., dr., mr., ir., drs., ing.
Een Doctor/PhD heeft niveau 8 in het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF ).
De plek op je cv waar je opleidingen noteert is vrijwel altijd onder de sectie ' Werkervaring'. Tenzij je net bent afgestudeerd en nog geen relevante werkervaring hebt. Dan begint je cv met het cv-onderdeel Opleidingen en noteer je daaronder in de sectie Werkervaring jouw eventuele bijbanen en/of stages.
Een Master is een van de hoogst haalbare graden in het onderwijs. Deze opleiding kun je dan ook pas volgen na het behalen van een Bachelorsdiploma. De Master opleidingen van NCOI duren standaard 24 maanden. Binnen deze tijd specialiseer jij je als student in een bepaald vakgebied.
Deze graad mag je voeren als je een universitaire masteropleiding hebt afgerond in de bètawetenschappen (bijvoorbeeld natuurkunde, biologie of wiskunde) of sommige sociale wetenschappen (bijvoorbeeld psychologie of sociologie). Je plaatst de afkorting MSc achter je naam.
Afstuderen is het succesvol afronden van een studie, waarbij een diploma behaald wordt.
dr. Hoogste universitaire titel; te verkrijgen door het doen van promotie-onderzoek. Een eredoctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, op maatschappelijk gebied of in de politiek.
In 2022 beschikte in Nederland 14% van de 15- tot 75-jarigen over een afgeronde masteropleiding (hbo of wo) of een doctorstitel. De afgelopen tien jaar is dit aandeel gestaag gegroeid. Ook het aandeel 15- tot 75-jarigen dat een bacheloropleiding als hoogst behaald onderwijsniveau heeft, is in deze periode gestegen.
De promotie, ook wel het doctoraat of Doctor of Philosophy (PhD) genoemd, is het hoogste wetenschappelijke opleidingsniveau en geeft toegang tot een wetenschappelijke carrière. In deze factsheet kijken we naar het aandeel gepromoveerden in Nederland in vergelijking met dat in andere EU-landen.
Daarnaast geldt een wettelijke opleidingseis: je moet beschikken over een Nederlands masterdiploma (dan wel een doctoraaldiploma oude stijl), of een buitenlands equivalent. Niet elke buitenlandse opleiding, al betreft het een masteropleiding, is voldoende om in Nederland toegelaten te worden tot een promotietraject.
Het duidt hiermee aan dat iemand in Nederland een technische wetenschappelijke of toegepast natuurwetenschappelijke opleiding heeft voltooid aan een universiteit of hogeschool. Universitair geschoolde ingenieurs voeren de titel ir. en hogeschool-ingenieurs de titel ing. De adressering is "Weledelgestrenge heer/vrouwe".