Tot ieders opluchting antwoordde zij dat je een natte was 'prima' een nachtje in de wasmachine kunt laten zitten. "Je moet er geen gewoonte van maken en je kunt de was ook echt niet een week laten zitten," aldus Martha aan de telefoon, "maar één nachtje kan geen kwaad.
Je was een nachtje in de wasmachine laten zitten kan dus prima. Maar Martha Stewart waarschuwt wel dat je er ook geen gewoonte van moet maken. Je kleding blijft namelijk het allermooiste als je het wassen, drogen en opvouwen redelijk snel achter elkaar doet.
Je kunt je was volgens de Amerikaanse huisvrouwgoeroe Martha Stewart maximaal twaalf uur laten liggen. Maak er geen dagelijkse gewoonte van, maar als je een keer echt geen zin hebt om de was op te hangen dan is dat dus helemaal niet erg.
Droog in de droger
Wat geen uitzondering zou moeten zijn is het volgende. Gooi bij elke natte was een droge handdoek in de droger. Als je dit doet zal je zien dat de was een stuk sneller droog is én dat het wasgoed er ook écht droog uitkomt.
Er is geen 'houdbaarheidsdatum' voor het laten liggen van kleding in de wasmand. Houd er wel rekening mee dat schimmels en bacteriën zich thuis voelen in de wasmand. Als de ruimte vochtig is, bijvoorbeeld een badkamer, dan trekt het vocht ook gemakkelijk in de kleding. Bacteriën kunnen zich zo sneller verspreiden.
Als wasgoed nog steeds stinkt na het wassen, komt dit meestal doordat het te lang vochtig in elkaar heeft gezeten. Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen.
Help, mijn was stinkt
Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
Een trillende wasmachine in je huis is geen pretje als je wilt slapen. Toch kan het slim zijn om elektrische apparaten zoals je wasmachine juist 's nachts aan te zetten. Nachtstroom is vaak namelijk iets goedkoper dan dagstroom.
Is je was droog? Zet je raam even volledig open. De vochtige lucht gaat op die manier razendsnel naar buiten. Uiteraard gaat er op die manier ook warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer je raam de hele tijd openstaat.
Hang de was altijd uit
Doe dan toch de deur open. Een volle wasmachine met een dichte deur die een paar uur dicht blijft, kunt u vaak weer opnieuw wassen. Bacteriën zijn er dol op. Het beste is een was te draaien als u weet dat u daarna de was uit kunt hangen.
Door de deur open te laten kan de wasmachine drogen en blijft het een stuk schoner daarbinnen. Dus denk eraan: klaar met wassen? Laat het deurtje dan lekker open! Zo gaat je wasmachine een stuk langer mee, en stinkt 'ie ook niet zo snel!
Vetluis (ook wel wasluis genoemd) is een aanslag die kan ontstaan in de wasmachine door een combinatie van zeepresten, vuil en huidschilfers. Dit kan een vieze geur veroorzaken en kan zich ophopen, waardoor de wasmachine minder goed functioneert.
Voorkom slijtage door een mild wasmiddel te gebruiken, je handdoeken niet te hard te centrifugeren en niet op een te heet programma te drogen. Gooi geen natte handdoeken in de wasmand.Deze zorgen ervoor dat alle was gaat stinken en die lucht krijg je er niet zomaar uit in de wasmachine.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
Wanneer je je wasmachine in zone 2 of hoger monteert met een trekschakelaar loopt er niemand gevaar. Zo kan je met een gerust hart gaan douchen als de wasmachine op hetzelfde moment aan staat.
Verschil is nihil
Maar je raadt het bijna al: het verschil tussen normaal- en het daltarief is inmiddels zo laag dat het weinig verschilt maakt of je je was 's nachts of overdag doet, vertelt energiedeskundige Joris Kerkhof van vergelijkingswebsite Independer.
Het idee dat 's avonds wassen goedkoop is, komt doordat veel mensen een gesplitste stroomprijs hebben. Daarbij is er een normaal tarief en een daltarief. Vroeger zat daar nog verschil in, maar tegenwoordig is dat zo klein dat je geen verschil merkt wanneer je de was nou om drie uur 's nachts of 's middags doet.
Gemiddeld verbruikt een wasmachine ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Ter vergelijking: een gemiddelde koelkast verbruikt ongeveer 0,2 kWh per dag, terwijl een televisie tussen de 0,03 en 0,1 kWh per uur verbruikt, afhankelijk van de grootte en het type.
Stinkt je was na het reinigen van je wasmachine nog steeds? Misschien gebruik je dan te veel of te weinig wasmiddel. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn aan de was toevoegen en de was daarna nog eens laten draaien. Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en dit product zorgt dan ook voor een fris ruikende was.
Vergeelde was weken doe je zo
Je kan de was in een bakje met water en een scheutje bleek laten weken, maar ook de wasmachine gebruiken. Doe 180 ml bleekmiddel in een plastic wasbol of in het juiste wasmiddelbakje. Sommige apparaten hebben hiervoor aparte bakjes, dus controleer even de handleiding.
Tot ieders opluchting antwoordde zij dat je een natte was 'prima' een nachtje in de wasmachine kunt laten zitten. "Je moet er geen gewoonte van maken en je kunt de was ook echt niet een week laten zitten," aldus Martha aan de telefoon, "maar één nachtje kan geen kwaad.
Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (tot 40 graden Celsius) en op den duur leidt tot een stinkende wasmachine. De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen.
Er zijn verschillende producten waarmee je jouw wasmachine kunt reinigen. Zo kun je jouw wasmachine schoonmaken met azijn, soda of een vaatwastablet. Draai 1 à 2 keer per maand een kookwas op 90 of 95 graden met azijn, soda of een vaatwastablet.