Vind je geen pectine of wil je geen industrieel product gebruiken, dan gebruik je andere geleermiddelen zoals agar agar, of je haalt pectine uit fruit.
Pectine als alternatief voor gelatine
Ook pectine wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen te binden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te geleren. Pectine is een onderdeel van celwanden van groente en fruit. Deze alternatieven voor gelatine hebben geen smaak en zijn ook reuk- en kleurloos.
Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt.
Jam is dik door de pectine die in vruchten voorkomt. Pectine komt vrij als het fruit wordt gekookt. Niet alle fruitsoorten zijn rijk aan pectine. Aardbeien, frambozen en perziken bevatten weinig pectine.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
Voor het zelfmaken van pectine heb je appels, citroensap en water nodig. Ten eerst moeten de appels en citrusfruit gekookt worden om het pectine vrij te maken. Ten tweede is het tijdrovend om de appels en citrusfruit klaar te maken. Ten derde is de werkzaamheid van het zelfgemaakte pectine sap niet goed in te schatten.
Tips bij het maken van jam
De verhouding fruit/suiker is 1:1, zodat de jam de juiste dikte krijgt. Wil je een minder zoete jam? Dan kun je naar smaak geleisuiker toevoegen en de laatste 3 minuten van de kooktijd een beetje maïzena losgeroerd met water door de jam roeren.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Pectinepoeder wordt vaak gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel of de (online) brouwwinkel.
Pectine is een unieke vezelsoort die voorkomt in fruit en groenten. Het is een oplosbare vezel die bekend staat als een polysacharide, een lange keten van onverteerbare suikers.
Gebruik. Pectine vormt in een zuur milieu bij verhitten met suiker een gelei en wordt daarvoor gebruikt als een verdikkingsmiddel. De bekendste toepassing hiervan is in jam. De meeste vruchten bevatten niet genoeg pectine om een voldoende stevige jam te geven.
Pectine wordt gewonnen uit appelpulp, bietenpulp en citruspulp. Deze pulp ontstaat bij het maken van vruchtensap. Het is een natuurlijk bindmiddel, dat zich in de celwanden van fruit en planten bevindt. Je kunt het een beetje zien als een soort lijm.
Het kan ook worden gebruikt als verdikkingsmiddel, stabilisator en bindmiddel. Aangezien gelatine kan worden gebruikt in zijn poedervorm je moet meer gebruiken dan het recept in agar-agarpoeder vereist. Gebruik ongeparfumeerd gelatinepoeder in een verhouding van 3: 1 in plaats van agar-agar in elk recept.
Als je gelatine door agar agar wilt vervangen moet je alleen met een paar dingen rekening houden. Agar agar is veel sterker dan gelatine, waar je om 1 liter vloeistof te binden ongeveer 12 blaadjes oftewel 22g gelatine nodig hebt, heb je maar 4-5g agar agar nodig, oftewel 1/3.
Agar agar, ook wel kanten genoemd, wordt gemaakt van een aantal soorten roodwieren. Het is glutenvrij, daarnaast smaak- en geurloos en daarom geschikt voor allerlei (glutenvrije) recepten. Het heeft een sterke bindkracht waardoor het een goede vervanging is van gelatine.
Heb jij je al eens afgevraagd of het mogelijk is om confituur te maken van diepvriesfruit? Wel, hol maar linea recta naar de dichtstbijzijnde winkel, want het antwoord is ja!
Geleisuiker heeft, door de aanwezige pectine, een betere conserverende werking dan gewone suiker. Maar ook met kristalsuiker of Zusto kan je confituur maken. Rietsuiker heeft een gistende werking en gebruik je dus beter niet.
NATUPEC: Pectine voor de bereiding van jam.
U gebruikt 10—60 gram per kg fruit, voor gelei en jam met min. 55% suiker. Vergeet niet een zuur toe te voegen in de vorm van zuursel, citroen in stukjes of citroensap.
De oplossing? voeg extra pectine toe en kook het een minuutje. Die extra pectine kan in de vorm van citroensap of pec/pec plus of agaragar. laat alles verder koken, ongeveer 20 minuten, nadat de massa de eerste keer begon te koken.
De suiker; makkelijk in het gebruik is suiker met pectine (geleisuiker van Van Gilse, CSM ea). Kristalsuiker is het puurst. Vermijd suikers met te veel smaak, zoals rietsuiker of basterdsuiker.
Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe. Als je deze algemene richtlijn aanhoudt, heeft je jam aan het einde van het kookproces een suikerpercentage van 65 procent. Bij dit percentage wordt je jam voldoende dik en is deze lang houdbaar: 6 maanden tot een jaar.
In de regel kan je deze verhouding gebruiken: 4 gram agar agarpoeder op 1 kilo fruit (voor confituur/jam en marmelade) 4 gram agar-agarpoeder op 1 liter vloeistof naar keuze (water, plantaardige melk, vruchtensap, …)
Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
Kook een beetje water om de gelatine in te kunnen oplossen, dit hoeft maar een klein beetje te zijn. Je laat de blaadjes dus eerst even weken voordat je het hete water erbij giet. En dan in kleine hoeveelheden. Roer de gelatine door de bramenjam.