Misschien vraag je je af waarom het dragen van katoenen ondergoed de beste keuze is. Dit komt voornamelijk omdat katoen veel lucht doorlaat. Hierdoor blijven nare luchtjes weg en blijf je overal fris ruiken. Dit is niet de enige reden waarom katoen zo goed is, het voorkomt namelijk ook irritatie van de huid.
Het is belangrijk om te zoeken naar ademende stoffen (zoals bamboe en katoen), vochtregulerende stoffen, zweetbestendig ondergoed (microfiber kan goed tegen zweten, maar het gaat zweten niet tegen), naadloos ondergoed en ondergoed met mesh-panelen om de beste optie te vinden die bij jou past.
Gezond met een leuke twist
Die vochtige omgeving zorgt voor meer wrijving, waardoor irritaties kunnen ontstaan. Daarom kies je best voor een slip gemaakt van een absorberende, ademende stof.” Het klassieke antwoord is dan: katoenen ondergoed.
Katoenen ondergoed
Katoen is een natuurlijk materiaal wat erg huidvriendelijk is. Het is vochtabsorberend, warmteregulerend en luchtdoorlatend. Daarnaast staat katoen bekend als een slijtvast, stevig en sterk materiaal. Stretch katoenen ondergoed dankt zijn comfort vaak aan het elastaan dat is toegevoegd.
Maar polyester is wel vochtdoorlatend, stretchy, licht van gewicht en het laat geen lijnen achter onder je kleding: daarom is polyester sportondergoed zo fijn. Polyester damesondergoed is vaak voorzien van een katoenen kruisje voor extra hygiëne. Dat polyester ondergoed slecht zou zijn, is nooit officieel bewezen.
Polyester is een synthetische stof, met andere eigenschappen dan bijvoorbeeld katoen. Eén van de voordelen van dit materiaal is dat het kleurvast is, dus dat kleuren niet zullen vervagen.
Polyamide is bijzonder duurzaam en daardoor duurder materiaal dan polyester. Het is iets gevoeliger voor warmte dan polyester. Je wast het dus op een lagere temperatuur. Stoffen met een toevoeging van polyamide zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee dan stoffen met polyester.
Bamboe is namelijk hypoallergeen, wat betekent dat het weinig allergische reacties en irritaties oproept. De structuur van de bamboevezels zorgt ervoor dat het ondergoed in de zomer verkoelend werkt en in de winter is het warmer dan bijvoorbeeld katoen.
De CO2 voetafdruk van bamboe ondergoed is wel 63% minder dan katoen. Er wordt tot wel 64% minder water verbruikt, bamboe heeft geen pesticiden en insecticiden nodig om te groeien en bamboe groeit 30x sneller dan katoen. Dus met het dragen van Bamboo Basics ben je meer duurzaam bezig!
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen: je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Doordat je geen ondergoed draagt, bestaat er ook geen barrière meer. Hierdoor zal je dus juist weer meer last krijgen van irritaties. Ook zul je nu opmerken, dat je sneller onfris ruikt tijdens het sporten. Je zult je natte kleren dus meteen moeten uittrekken na een work-out.
Lingerie van synthetische vezels
De meest gebruikte voor lingerie zijn polyester, polyamide en Elastan. De meest voorkomende synthetische vezel is polyester. Het is hittebestendig en kleurvast, droogt snel, kreukt niet en krimpt minder dan bijvoorbeeld de katoenvezel. Polyester is ook elastischer dan katoen.
Draag ondergoed van het juiste materiaal. Polyester en polypropyleen zijn goede materialen.Ook wol, zoals merinowol, is geschikt. Katoen is dit niet, want dit houdt het vocht juist vast.
Plantaardige stoffen
Natuurlijk (pun intended) zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen.
Katoen is een ademende stof, neemt snel vocht op en verstikt de boel niet, waardoor het lekker luchtig blijft en geurtjes wegblijven. Ideaal dus voor deze warme temperaturen.
Helemaal geen ondergoed dragen
Ben je van plan helemáál geen ondergoed meer te dragen? Daarvan zeggen artsen dat dit niet echt een goede idee is. Je kwetsbare huid kan tegen je broek schuren, waar je uitslag van kan krijgen. Bovendien zijn je intieme delen kwetsbaarder voor infecties.
Het materiaal van goede onderbroeken is comfortabel, ademend en duurzaam. Belangrijk is dat het materiaal niet schuurt en fijn op de huid zit. Het materiaal moet duurzaam zijn omdat je je ondergoed vaak wast. Het meeste herenondergoed wordt gemaakt van katoen.
Katoen is een sterke vezel en gaat langer mee dan bamboe. Daarnaast is katoenen ondergoed meestal goedkoper dan bamboe ondergoed. Een van de nadelen van katoenen ondergoed is dat het minder zacht en soepel is dan bamboe ondergoed.
TENCEL™ is een sensationeel zachte stof, maar bamboe komt aardig in de buurt. Bamboe is namelijk het jongere zusje van TENCEL™: bijna net zo zacht, nagenoeg net zo ademend en net zo oogstrelend mooi. Bamboe is een van de snelst groeiende gewassen waar textiel van gemaakt wordt.
Er kan heel gemakkelijk veel bamboe worden gekweekt op een beperkte hoeveelheid grond en met weinig voedingsstoffen en water. Een nadeel van bamboe is dat de bewerking wel wat ingewikkelder is dan die van katoen. Toch is bamboe een stof die absoluut de toekomst heeft.
Bamboe is een natuurlijke stof en is dus natuurlijk afbreekbaar. In tegenstelling tot plastic kunnen producten die uit bamboe bestaan dus gecomposteerd worden. Daarnaast is het kostenbesparend, aangezien het makkelijk en snel groeit en het zich zonder problemen herstelt en opnieuw groeit.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen.Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Polyamide is een zeer sterke vezel en indien je jouw polyamide ondergoed wast en behandelt volgens voorschriften, kan je heel lang plezier hebben van je aankoop! Polyamide ondergoed behoudt haar vorm en kleur beter dan ondergoed van natuurlijke stoffen.
Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen. Wel een voordeel bij het sporten: doordat het vocht niet opgenomen wordt, verdampt het zonder dat het plekken achterlaat op de kleding.