Wat is quadrupel bier? Het hoge alcoholpercentage van quadrupel bier komt in de buurt van de hoeveelheid alcohol in wijn. Omdat bier gerst bevat, worden quadrupel en andere sterke bieren ook wel 'gerstewijn' of Barley Wine genoemd. Brouwerij La Trappe introduceerde in 1991 de naam 'quadrupel'.
Quadrupel bier heeft een donker kopere kleur en is over het algemeen vrij helder. Bij quadrupel wordt meer mout gebruikt dan bij dubbel en tripel bier, waardoor de smaak nog voller en sterker wordt. Het alcoholpercentage is 10% en dit merk je ook terug in de smaak.
Een Quadrupel is een bovengistend, zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. Het is een soort zware versie van een Dubbel abdij/trappist type bier. Een Quadrupel is donker van kleur en heeft een behoorlijke bitterheid.
Waar de term tripel vandaan komt is niet helemaal bekend. Bekendste verklaring is toch wel dat tripel de kracht van het bier aangeeft. De naam 'tripel' werd voor het eerst gebruikt in 1936 door de Trappistenbrouwerij in Westmalle. Ze brouwden toen hun sterkste biertje voor de opening van hun nieuwe brouwzaal.
Voor een Enkel bier wordt het minste mout gebruikt, een Dubbel krijgt iets meer mout en in de Tripel wordt weer meer gebruikt dan de Dubbel. De hoeveelheid mout is in deze volgorde bij een Quadrupel dan weer het grootst. Uiteindelijk geldt hier dus: hoe meer mout, hoe meer suiker en hoe hoger het alcoholpercentage.
Dubbel (donker, tot 7% alcohol) is een stijl die over het algemeen donker is. Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Het is slechts een benaming voor bier van hoge kwaliteit dat met zeer veel zorg wordt gebrouwen. Hierdoor kan in principe ieder bier kan dus een Grand Cru zijn. Dit zorgt ervoor dat elke Grand Cru voor een nieuwe smaak verrassing zorgt.
De schotse brouwerij Brewmeister is er opnieuw in geslaagd om het sterkste bier ter wereld te produceren. Na recordbier Armageddon (65% alcohol) is nu Snake Venom met 67,5% alcohol de nieuwe nummer één.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen.
Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Dit levert een zoete, moutige smaak op die doet denken aan chocola en noten. Hier lees je meer over het algemene proces van bierbrouwen.
Barley wine wordt gebrouwen met verschillende soorten mout, waaronder karamelmout en soms donkere moutsoorten. Daarnaast wordt er suiker, gist, water en hop toegevoegd. Geroosterde of chocolade moutsoorten mogen nooit overheersend zijn in deze bieren.
Hij geloofde immers dat Leffe door monniken werd gebrouwen in een Belgische abdij, maar het bier komt in werkelijkheid uit een fabriek waar ook Stella Artois wordt gebrouwen.
Door de jaren heen is er een uitgebreid assortiment van Leffe-bieren geboren en aan bierliefhebbers geserveerd. Vandaag neemt AB-InBev deze taak over, om de traditie van het Leffe bier, dat sinds 1240 met veel passie wordt gebrouwen, verder te zetten.
Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.
Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
Doorgaans donker van kleur en relatief zoet, vaak het gevolg van het toevoegen van donkere kandijsuiker, wat ze een distinctieve rum-achtige smaak geeft, aldus Jackson. Hij vermoedde dat de meeste Trappisten hun complexe smaak te danken hebben aan de fermentatie op hoge temperatuur.
Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Het heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 10%.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Tripel bier heeft een alcoholpercentage tussen de 7% en 11%. Ook de tripel is een typisch Belgisch biertje, de Trappisten van Westmalle brouwen al sinds 1934 tripels. Vaten met tripel bier hadden in de tijd van de middeleeuwen drie kruizen staan.
Waarom heet bokbier eigenlijk bokbier? De naam ontstond oorspronkelijk aan het einde van de 17e eeuw in Duitsland. Om precies te zijn in de beroemde Middeleeuwse bierstad Einbeck. Einbecker bier werd op z'n Beiers uitgesproken als “Ainpöckisch bier”, verkort werd dat weer Ainpöck wat eindigde in “ein bock”.