Muziek of meditatie kan je helpen om uit je hoofd in je lijf te zakken. Je wordt kalmer. Die rust en kalmte heb je nodig om écht goed voor jezelf op een rijtje te zetten wat er nu speelt in je leven of deze keuzes nog bij je passen. Zet kalme muziek op en keer naar binnen.
Probeer elke dag een moment voor jezelf in te plannen om na te denken over wat je die dag hebt meegemaakt. Neem er even de tijd voor en zet het op papier. Je krijgt hierdoor een moment om te reflecteren én je creëert op deze manier ruimte om op nieuwe ideeën te komen.
'Jezelf dragen' is geen kwestie van jezelf met hardheid of ijzeren discipline te lijf te gaan. Het betekent ook niet dat je alles lijdzaam (ver)draagt of ontkent en probeert weg te stoppen. Integendeel: het betekent vriendelijk zijn voor jezelf en jezelf ontvangen in al zijn aspecten, ook het kwetsbare en onvervulde.
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Jezelf hervinden heeft grotendeels te maken met de durf om voor jezelf op te komen. Ga eens echt voor de dingen die jij leuk vindt. Stel, je hebt altijd al eens willen disco-rolschaatsen, maar je partner verklaart je voor gek. Stop dan met pleasen, maar ga naar die rolschaatsbaan!
Je bent ook niet de enige met deze gedachten. Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.
Je vertoont zelfsabotage altijd omdat je angst voelt. Je voelt je angstig en onzeker over de resultaten die je teweeg kunt brengen – waardoor je jezelf onbewust saboteert. Je zou zelfs kunnen stellen dat je bang bent voor je eigen kracht – je eigen potentie. En dat is niet eens zo vreemd.
Kortom: jezelf kunnen zijn betekent je plek vinden in die wereld, het gevoel hebben dat je (sommige) zaken onder controle hebt, dat je zelf keuzes en beslissingen kan maken.
Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie dat is. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, je emoties, verlangens en gedachten. Dat gaat van weten welke kleren je mooi vindt tot je neiging tot terugtrekken bij ruzies kennen, tot weten hoe je je op bepaalde momenten voelt.
Om jezelf te zijn, zonder je aan te passen aan anderen, heb je veel zelfkennis en zelfvertrouwen nodig. Misschien weet je in sommige situaties nog niet goed wat je zelf vindt en waar je grenzen liggen. Dan neem je de mening van anderen al snel voor waar aan. Neem de tijd om te ontdekken wat je écht van iets vindt.
Omdat zelfsabotage komt vanuit je onderbewustzijn, heb je het vaak niet eens door. Maar als je goed oplet, kan je het toch merken. Je kan het bijvoorbeeld herkennen aan uitstelgedrag, aan een slechte concentratie of aan het feit dat je steeds weer nieuwe projecten begint.
Zelfsabotage door lage eigenwaarde
Hoewel het dus onbewust gaat, zijn er verschillende redenen waarom je een relatie wil saboteren. Een belangrijke reden is een laag zelfbeeld en weinig eigenwaarde. Als je constant bang bent dat je partner je niet leuk genoeg vindt, ga je onbewust handelen, of de ander wegduwen.
Door je te gedragen zoals je je wilt voelen, kun je het bijpassende gevoel ervaren. Door je rustiger te gedragen en meer te accepteren zul je meer rust ervaren. Door je te gedragen als een energiek persoon die snel dingen afhandelt zul je je echt energieker gaan voelen.
Blijf positief. Vervelende dingen overkomen iedereen, het verschil maak je in de manier waarop je ermee omgaat. In plaats van te klagen denken gelukkige mensen aan de dingen waar ze wel blij mee zijn. Deze optimisten denken na over de best mogelijke oplossing voor het probleem en laten het vervolgens snel achter zich.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken.
Goed nieuws: bij 16Personalities kun je gratis uitgebreid testen wat voor type persoon je bent. Na de test ontvang je een uitgebreide beschrijving van wie je bent en waarom je de dingen doet zoals je ze doet. De resultaten zijn volgens verschillende testers bijna eng, omdat ze zo erg kloppen.