Het bekkengebied wordt tijdens de menstruatie extra doorbloed. Als de afvoer van het bloed niet goed verloopt, kunnen onrustige benen, uitstralingsklachten, een zwaar of moe gevoel en rugklachten ontstaan. Het niet goed afvoeren van het bloed kan op zichzelf verschillende oorzaken hebben.
Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft last van lage rugpijn rondom de menstruatie. De lage rugpijn kan ontstaan door het samentrekken van de baarmoeder en door het vrijkomen van een hormoon (postaglandines) dat onder andere de bloedvaten kan verwijden of vernauwen. Vaak gaat het gepaard met buikpijn: extra vervelend dus.
Menstruatiepijn die samengaat met buik- en rugklachten wordt ook wel 'dysmenorroe' genoemd. Ongeveer 10% van de vrouwen heeft tijdens de menstruatieperiode last van lage rugklachten en rugpijn. Dit kan erg vervelend zijn en tevens tot vermoeidheid leiden.
Menstruatiepijn voelt als krampen en/of een dof, zeurderig gevoel in de onderbuik, de intensiteit varieert van mild tot zeer fel. De pijn kan uitstralen naar de bovenbenen, heupen en onderkant van de rug. Bij sommige vrouwen is het een aanhoudende pijn, bij anderen komt en gaat de pijn in golven.
Een echte wee heeft meestal een duidelijk begin en een duidelijk einde.Dat is anders dan menstruatiepijn, die vaak langdurig en zeurderig kan zijn. Een wee komt en gaat als een golf. Als een wee is weggeëbd, voel je meestal niets meer, tot de volgende zich aandient.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Als de eicel niet bevrucht wordt, dan ruimt uw lichaam de eicel en de dikke binnenkant van uw baarmoeder op.Er komt dan bloed met slijm via uw vagina naar buiten. Dan bent u ongesteld.
De prostaglandines zorgen er namelijk voor dat ook je darmen zich vaker samentrekken tijdens je menstruatie. Hierdoor kan het zo zijn dat je veel moet poepen als je ongesteld bent of kun je last krijgen van diarree tijdens je ongesteldheid.
Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken. Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen.
Een vrouw verliest per dag tijdens haar menstruatie 2-5 mg.
Er kan dus een ijzertekort ontstaan. IJzer zorgt voor het transport naar en de opslag van zuurstof in de spieren. Bij een ijzertekort voel je je dus sneller moe en is de kans groot dat je sportprestaties verslechteren. Ook duurt je herstel langer.
Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel. Als de klachten zo ernstig zijn dat ze je hinderen in je dagelijks leven, kun je PMS hebben.
IJzer en vitamines B: ijzerrijke voeding en voeding met vitamines B6, B12 en B11 (foliumzuur) – deze voedingsstoffen helpen om bloed op te bouwen en zijn dus erg goed om te eten tijdens je ongesteldheid. Je vindt deze stoffen bijvoorbeeld in bladgroenten, avocado's en grasgevoed biologisch vlees.
Heeft u last van rugpijn in uw lage onderrug, stress of slaapapneu? Slaap dan op uw zij. Heeft u last van hoofd- en nekpijn? Dan is het juist weer beter om niet op uw zij te slapen, maar op uw rug.
Bij de meeste vrouwen gaat de menstruatie gepaard met een aantal van de volgende klachten: sneller geïrriteerd of emotioneel zijn, moeheid, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, buikkramp, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en diarree.
Vrouwen zijn zo'n 2700 dagen van hun leven ongesteld
Vrouwen zijn dus 7,4 jaar van hun leven aan het bloeden.
Een menstruatie is hevig als je genoeg bloed verliest om elk uur een maandverband te doorweken en dat enkele uren achter elkaar. Andere symptomen zijn grote bloedproppen in het afgescheiden bloed of regelmatig doorlekken op je kleding of beddengoed. Raadpleeg in dit geval je huisarts.
Het is niet omdat er iets verkeerds of vies is aan menstruatiebloed, maar ons lichaam gedraagt zich dan gewoon net iets anders! Maar ja, persoonlijke hygiëne is extra belangrijk als je ongesteld bent. Hormonen en veranderingen in de pH-waarde van je vagina kunnen de geur van je V-zone veranderen.
Uit onderzoek blijkt dat andere zaken in uw leven mogelijk een invloed hebben op de pijn. Zo kunnen o.a. emoties zoals somberheid en/of overmatige angst bij het uitvoeren van activiteiten of bewegingen nadelig zijn voor uw herstel. Raadpleeg uw huisarts als u deze signalen bemerkt.
Een korte platte rust kan geen kwaad en zal de pijn tijdelijk verlichten (gedurende enkele uren tot 2 dagen).Langdurige rust verergert de rugpijn en maakt de spieren stijver. Te veel rust maakt acute rugklachten enkel chronisch en kan zorgen voor het recidiverend karakter van de rugpijn.
Onderzoek heeft aangetoond dat niét bewegen of het vermijden van bewegingen uw rug meer kwaad doet dan goed. Probeer bedrust daarom zoveel mogelijk te beperken. Als bewegen niet lukt, kunt u een of twee dagen rust nemen.
De hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je menstruatie, verschilt per vrouw. Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.