Houd bij het berekenen van de breedte rekening met de plooien. Je kunt hierbij grofweg de volgende berekening gebruiken: Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de te bedekken breedte;Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de te bedekken breedte.
De rolmaat die u gebruikt moet lang genoeg zijn om de volledige lengte of breedte in één keer te meten. Voor het juist meten van de hoogte is het belangrijk dat de rails of roede al is bevestigd. Als er nog geen rails of roede hangt adviseren wij deze aan weerzijde 25 cm breder dan het raam te nemen.
Voorbeeld: gordijn met een enkele plooi
Je kiest voor een enkele plooi en 10 cm zoomwaarde. Dan betekent dat dat je 2,70 meter hoogte nodig hebt en 4 meter in de breedte. We rekenen met een stofbreedte van 1,5 meter. Dan heb je dus 4 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)=2,66= 3 banen nodig.
Meet de breedte van je rail of roede. Als er nog geen rail of roede hangt, neem aan beide zijden van het raam 20 cm extra. Indien het gordijn de volledige breedte van de muur moet bedekken, meet dan de complete breedte van links naar rechts.
Gordijnen (ruim) op de grond
De optie 'op de grond' of 'ruim op de grond' is dus ideaal bij gordijnen van natuurlijk materiaal. Kies je voor 'ruim op de grond'? Tel dan 3 tot 5 centimeter op bij de afstand van het plafond tot de vloer.
Het lijkt misschien logisch om de gordijnen direct boven het raam te hangen, maar dit maakt de kamer optisch veel kleiner. Het is daarom een goede leidraad om het gordijn minstens 10 a 15 cm boven het raam te hangen. Heb je een hoge kamer? Dan kun je de gordijnen nog een stuk hoger hangen.
Om het gordijn vrij te laten hangen van de muur, neem je 7 cm ruimte. Gebruik je een dubbele gordijnrail, bijvoorbeeld bij extra overgordijnen, dan moet je bij die 7 cm weer 5 cm bijtellen.
Wij adviseren een gordijnrail of roede breder dan het raam te bestellen. Zo voorkom je lichtkieren én zorg je dat de gordijnen bij het open schuiven niet deels voor het raam hangen. Bereken de breedte van het raam x factor 1.2. Zie voorbeeld tekening hierboven; 400 cm x 1.2 = 480 cm.
Meet de breedte van de rails/roede en tel daarbij 10 cm op aan elke kant. De hoogte meet je door de hoogte van de vloer tot aan de rails/roede te meten en daar 2 cm vanaf te trekken. Zo hangt het gordijn altijd een beetje boven de grond.
Een gordijn heeft namelijk ongeveer 8 cm ruimte nodig om vrij te hangen van de vensterbank.
Het makkelijkste is om de breedte van de roede te nemen en tel hier 10-20 cm bij op. De hoogte meet u vanaf de vloer tot bovenzijde van de gordijnroede. Het gordijn komt 1 cm vrij van de vloer te hangen vanwege vuiligheid. Boven de roede komt nog 3 cm gordijn te hangen.
U heeft 2 gordijnen nodig, elk van stofbreedte 280 cm. goed voor een raam/railbreedte tussen 1 meter en 1,40 meter. goed voor een raam/railbreedte tussen 1 meter en 1,50 meter. goed voor een raam/railbreedte tussen 1 meter en 1,65 meter.
Een enkele plooi ziet er strak uit. Bij deze plooi wordt er per meter rails ongeveer 2.10m stof gebruikt (bij kamerhoge stoffen). Bij breedte stoffen wordt dezelfde berekening gedaan, maar hierbij wordt gerekend met banen waardoor de hoeveelheid stof per meter wisselt.
Reken voor een stof van 140 – 150 cm 10 plooien per baan. In ons geval heb je dus 3 x 10 = 30 gordijnhaken nodig. En nu naaien we het gordijn: Naai de banen stof aan elkaar.
Je gordijnen mooi in de plooi hangen
Begin aan de buitenkant en duw de stof tussen de plooien naar voren, druk de stof die nu naar voren steekt aan en ga zo verder met de volgende plooien. Als je alle plooien gehad hebt hangt er een net pakket aan de zijkant van je raam.
- Korte gordijnen: tot de vensterbank -1 cm. Wil je graag vochtigheid en koude temperaturen weren, dan laat je indien mogelijk best je gordijn tot over de vensterbank vallen. Breedte: precies de breedte van de railroede. Beperk de lichtinval op de dag met een roede die aan beide kanten van het raam 10 cm langer is.
We gaan een enkele plooi maken, dan komen er per meter rail (in dit voorbeeld) +/- 12 plooien / gordijnhaken in. Meet 5 cm vanaf de zijkant (van de hele baan) en maak de eerste plooi met een diepte van 4 cm, voor de gehele plooi wordt dus 8 cm stof gebruikt.
gordijnen. Meet vanaf de bovenkant van het raamkozijn en stop waar je wilt dat je gordijnen eindigen. Als vuistregel, voeg 10 cm toe aan deze afmeting om plaats te maken voor de gordijnroede. Voeg een paar centimeter toe voor het eventueel krimpen van de gordijnen.
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.
Gordijnen zorgen voor privacy, bepalen de lichtinval, hebben een isolerende werking en een positief effect op de akoestiek in huis. Daarnaast zijn ze bepalend voor de sfeer in uw interieur. Het resultaat staat of valt met de manier waarop een gordijn wordt opgehangen en voor welke materialen u kiest.
Heb je een hoog raam en wil je dat het gordijn ook aan de onderkant nog in de plooit valt dan kun je beter kiezen voor een dubbele plooi. Een enkele plooi is mogelijk in combinatie met alle stofsoorten. Van overgordijnen tot vitrages.
Houd tussen de twee gordijnrails een afstand van ongeveer 10 cm aan. Haak de gordijnen daarna in de glijders. De meeste op maat gemaakte gordijnen hebben een haakje in het plooiband wat naar boven en beneden kan glijden. Op deze manier kun je de gordijnen stellen.
Bepaal hoever u de rail voorbij het raam wilt hebben, normaal is dit zo'n 20 cm. is uw raam bijvoorbeeld 200 cm. breed dan telt u 2 keer de 20 cm. erbij. de lengte van de gordijnrail wordt dan 240 cm. Advies voor het opmeten van een gordijnenrails.
Bij inbetween gordijnen kun je vaak wel naar buiten kijken, maar anderen kunnen niet bij jou naar binnen kijken. In vergelijking met vitrage is een inbetween gordijn wat dikker en dichter, maar het is veel soepeler en lichter qua stof, dan een overgordijn.