Factoren zoals academische druk, onderlinge competitie, gebrek aan sociale ondersteuning en leermoeilijkheden dragen bij aan een toename van burn-outklachten onder studenten. De academische burn-out is wereldwijd een groeiend probleem voor de geestelijke gezondheid.
Naast de prestatiedruk tijdens je studie is er ook druk om sociale contacten te onderhouden, een jaar in het bestuur van een studenten- of studievereniging te gaan, te werken, vrijwilligerswerk te doen, mooie vakanties of reizen te plannen en in het buitenland te studeren.
Uit recent onderzoek van studentenorganisatie ISO bleek dat 53 procent van de studenten last hebben van burn-out gerelateerde klachten, zoals emotionele vermoeidheid.
Eind 2021 bleek uit onderzoek onder 28.000 studenten dat de helft van hen psychische klachten zoals angst en somberheid ervaart. Ruim de helft van de studenten (61 procent) ervaart veel stress. Niet een beetje, maar veel! Dat was de belangrijkste reden om uit te zoeken waar die druk en stress dan vandaan komt.
Ruim de helft van de studenten ervaarde psychische klachten, emotionele uitputtingsklachten en een kwart ervaarde levensmoeheid. Daarnaast blijkt dat meer dan een kwart van de studenten overmatig of zware drinker is en is vooral het gebruik van cannabis voor veel studenten normaal.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen een burn-out krijgen is gekelderd van 50 naar 32 jaar.
Veel eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen
Een grote groep studenten geeft aan gevoelens van eenzaamheid (80%) of prestatiedruk (76%) te hebben ervaren. Ook geeft een grote groep aan in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek (heel) veel stress (62%) en slaapproblemen (41%) te hebben ervaren.
De psychische problemen die het meest naar voren kwamen uit het onderzoek van de LSVb zijn depressie, stress en vermoeidheid. Respectievelijk 32% noemt depressie, 18% stress en 15% vermoeidheid specifiek. In totaal geeft 49% van de ondervraagde studenten (N=1110) last te hebben gehad van dergelijke klachten.
De helft van de studenten (51%) ervaarde in 2021 psychische klachten (zoals angst en somberheid), van wie 12% in ernstige mate. Hun mentaal welbevinden (dat is: veerkracht, positieve mentale gezondheid en levenstevredenheid) is niet in balans.
Een burn-out is het gevolg van een langdurige periode van stress en overspanning. Langdurige stress en spanning zorgt ervoor dat je fysieke en mentale energiereserves als het ware “opgebrand” raken. Problemen op je werk die veel spanning veroorzaken kunnen hier bijvoorbeeld aanleiding voor geven.
Wat is een burn-out? Bij een burn-out bent u opgebrand. Dit komt doordat u met heftige en emotioneel uitputtende situaties te maken heeft gehad of doordat u langdurig bloot heeft gestaan aan te veel stress. Hierdoor is uw draagkracht en draaglast uit balans geraakt.
De burn-out leidt tot verandering van de eetlust, waardoor de lichamelijke gezondheid verder afneemt. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en je te concentreren. Dit leidt tot problemen op het werk, thuis en in jouw sociale omgeving. Door stress voel jij je lichamelijk meer vermoeid.
Het merendeel van de studenten was emotioneel uitgeput en ruim een kwart van de studenten gaf aan soms of vaker levensmoe te zijn. Bijna 80% van de studenten gaf aan zich eenzaam te voelen, waarvan 29% zich sterk eenzaam voelt. 80% gaf aan dat hun eenzaamheidsgevoelens zijn toegenomen sinds de coronamaatregelen.
De meest voorkomende oorzaak van stress is wegens werk. Bij werk gerelateerde stress ervaar je teveel druk van je werk. Mogelijk is hierdoor ook de balans tussen werk en privé verminderd. Zowel je werk als thuis vragen teveel energie van je, waardoor je energie op raakt.
Stress-, burn-out- en spanningsklachten bij kinderen en jongeren (pubers) kunnen zich op de volgende manieren uiten: Lichamelijke problemen: buik- of hoofdpijn, misselijk (soms met overgeven), slaapproblemen, vermoeidheid, onrustig voelen, hartkloppingen, sneller vatbaar zijn voor verkoudheid.
In 2021 constateerde het Trimbos-instituut al dat iets meer dan de helft van de studenten last heeft van psychische klachten, zoals angst en somberheid. Van die groep gaat het bij 12 procent zelfs om ernstige klachten.
„Om er na de invoering van het leenstelsel voor te zorgen dat jongeren niet zouden afhaken om te gaan studeren, heeft de overheid studenten aangemoedigd om te lenen”, stelt Mouthaan. En die lening is voor veel studenten een stuk hoger uitgevallen dan de gemiddelde studieschuld van 15.900 euro.
Van alle studenten is 88 procent gelukkig, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op de internationale dag van het geluk. Slechts drie procent voelt zich ronduit ongelukkig. Hoe gelukkig bent u op een schaal van één tot tien? Aan ruim zevenduizend mensen heeft het CBS vorig jaar die vraag gesteld.
Heb je wel eens last van klamme handen, buikpijn, overmatig zweten, je onrustig voelen, een overvol hoofd of angst of boosheid om iets niet te halen? Het zijn mogelijk symptomen van studiestress. Dit is een veelvoorkomend probleem onder studenten blijkt uit onderzoek.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput?Dan heeft u een burn-out.
Depressie is nog ingrijpender dan een burn-out. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Je ziet nergens nog de zin van in, je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie kan helemaal losstaan van situaties die je eventueel stress bezorgen.
Dat blijkt uit een studie onder 35 Europese landen door de Utrechtse hoogleraar Wilmar Schaufeli. De landen Luxemburg, Slovenië en Frankrijk scoren het hoogst op burn-out, schrijft AD Werkt. De vijf landen die lid willen worden van de EU – Albanië, Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije – scoren allemaal nog hoger.