Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond? Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een metaalsmaak in je mond, waaronder slechte mondhygiëne, zwangerschapshormonen, bijwerkingen van medicijnen of een vitaminetekort.
Slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Naast de interacties van chloor zijn er minuscule hoeveelheden metalen in uw drinkwater. Deze sporenelementen zijn vaak afkomstig van loodgieterij; dit kan onder andere koper, ijzer, lood, nikkel en mangaan zijn. Als uw sanitair relatief oud is, kan dit ook verklaren waarom uw drinkwater naar metaal smaakt.
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.
Om de adem te controleren is het veel eenvoudiger om een slechte adem tester te kopen. Dit is een klein apparaatje dat in slechts 10 seconden laat zien hoe je adem ruikt. Hierbij blaas je een aantal seconden in de sensor. Vervolgens laat het apparaatje zien of je uit je mond stinkt (of niet).
We proeven ook met onze tong. Maar in de mond proeven we alleen of iets zoet, zuur, zout, bitter of umami (hartig) is. Soms proeft u door corona ook minder goed met uw tong. We denken dat dit misschien komt doordat het corona-virus ook de cellen in uw tong waarmee u proeft kapot maakt.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Fantosmie – dingen ruiken die er niet zijn
Dan kan er sprake zijn van fantosmie. Hierbij hebben mensen geurhallucinaties. Ze ruiken dingen die er niet zijn. Sommige mensen ruiken de hele dag een vieze geur, zoals bleek of rook.
Andere mogelijke oorzaken van een bloedsmaak in je mond
Zo zou de bloedsmaak ook kunnen komen door de inspanning op zichzelf. Als je lichaam hard moet werken raast je bloed met hoge snelheid door je bloedvaten. Wordt deze kracht nét wat teveel voor je longblaasjes? Dan kan er wat bloed in je longen terecht komen.
De aanwezigheid van ijzer in water is niet schadelijk voor de gezondheid. IJzer is namelijk essentieel, omdat het deel uitmaakt van belangrijke eiwitten en enzymen van ons lichaam. Een beperkte hoeveelheid ijzer is noodzakelijk voor de mens, maar te hoge concentraties zijn af te raden.
Bloed smaakt naar ijzer. Iedereen die zich ooit in zijn vinger heeft gesneden en het bloed weg heeft gelikt, kent dit. Deze metaalsmaak is geen toeval: hemoglobine, het rode bloedpigment, bestaat voornamelijk uit ijzer.
Appelazijn is een betrouwbare remedie en heeft een desinfecterende werking. Maak een mondspoeling met dit overbekende huismiddel om slechte adem tegen te gaan. Doe een theelepel appelazijn in een glas water en spoel hiermee uw mond rond gedurende 10 seconden en spuug het dan uit.
Een witte tong wordt voornamelijk veroorzaakt door plaque die op de tong achterblijft. De tong bestaat uit meerdere soorten papillen. Tussen deze papillen nestelen zich de plaque bacteriën. De plaque bacteriën die zich op de tong nestelen geven de tong een witte, soms gele, kleur.
Smaakproblemen bij kanker
Door kanker of de behandeling van kanker kun je problemen krijgen met je smaak: Je smaak verandert. Een metaalsmaak of een bittere smaak komen hierbij het meeste voor. Je proeft minder.
dysgeusie: verstoorde sensatie van normale smaak, vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken; gustatorische agnosie: onvermogen om een smaak te herkennen, bij normale smaakprocessing, spraak en algemene intellectuele functies.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.