Door granen zoals havermout te weken, vermindert het gehalte aan fytinezuur aanzienlijk. Laat je havermout een nachtje weken in de koelkast in een kommetje water. De volgende dag kan je het papje afspoelen in een zeef en bereiden met water of melk naar keuze.
Haver is een van de weinige granen die we als mens wel rauw kunnen eten, maar het bevat wel fytinezuur. 'Overnight oats' zijn daarom een mooie manier om haver te eten: je laat het een nacht weken en gooit het overtollige water – met het fytinezuur erin- weg.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Door de geweekte haver voorzichtig af te spoelen , wordt de textuur niet alleen minder ‘pasteiig’, maar wordt ook de zure smaak die door het weekproces kan ontstaan, verminderd .
Spijsverteringsproblemen door havermout
Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen bijvoorbeeld een magnesium tekort opbouwt.
Daarnaast bevatten granen lang niet zo veel voedingsstoffen als wordt beweerd en dat wat er dan wel in zit is ook nog eens niet al te goed opneembaar voor ons lichaam. In het slechtste geval kost het verteren van granen je zelfs meer voedingsstoffen dan het je oplevert. Je hebt er dus gewoon niks aan.
Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Zorg ervoor dat je ze goed afspoelt. Mensen slaan deze stap vaak over, maar uit eigen ervaring weet ik dat je dit overslaat door ze goed af te spoelen. Het helpt ook om het plakkerige zetmeel weg te spoelen dat havermout gomachtig kan maken.
Het is niet nodig om haver te wassen voor het koken, omdat het meestal wordt verwerkt en schoongemaakt tijdens de productie. Als u staalgesneden haver gebruikt, is spoelen een persoonlijke voorkeur , maar voor gerolde of instant haver is het over het algemeen niet nodig.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. Dus voor een gezond ontbijt kun je Brinta én havermout eten.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Onderzoeken tonen aan dat havermout een voller gevoel kan geven, de eetlust kan verminderen en de calorie-inname kan verminderen . Dit kan mensen helpen die willen afvallen. Je kunt nog meer eiwitten en vezels aan je havermout toevoegen voor extra voordelen. Verhoog de eiwitinname door het te bereiden met melk of eiwitten en voeg Griekse yoghurt toe als topping.
Samenvattend. Hoewel fytinezuur in haver en andere zaden de absorptie van mineralen kan beïnvloeden , kunnen de effecten ervan in evenwicht worden gebracht door middel van dieetdiversiteit en voedselbereidingstechnieken die de aanwezigheid ervan verminderen, zodat u kunt genieten van de gezondheidsvoordelen van haver terwijl u mogelijke nadelen minimaliseert.
Havermout bevat per 100 gram wel veel calorieën (389 kcal) en een grote hoeveelheid koolhydraten (66g). En dit gaat meestal niet goed samen met afvallen. Afhankelijk van jouw caloriebehoefte om af te vallen kan het zijn dat dit moeilijk is om in te passen in je dieet.
Waarom is havermout goed voor de darmen? Havermout zit boordevol oplosbare vezels, zoals bèta-glucanen, die de groei van goede bacteriën in je darmen stimuleren. Dit bevordert een gezonde darmflora, ondersteunt je spijsvertering en versterkt je immuunsysteem.
De belangrijkste methode is om de haver 12 uur of een nacht in water te weken , met dezelfde verhouding water tot haver als je normaal zou doen om ze te koken. Het weken van haver activeert een enzym genaamd fytase, dat helpt om fytinezuur op natuurlijke wijze af te breken.
Die suiker zorgt voor een onmiddellijke en snelle energiepiek, die daarna even snel weer daalt. Gevolg: een razende honger rond een uur of tien. Ben je echt een zoetekauw, kies dan voor natuurlijke zoete dingen zoals een banaan, of roer wat honing en kaneel door je havermoutpap.
Als je havermout weekt, is het bijna alsof je ze kookt zonder hitte. Weken helpt de zetmelen af te breken en vermindert het natuurlijke fytinezuur, wat je lichaam kan helpen de voedingsstoffen van de havermout veel efficiënter te gebruiken . Overnight oats zijn gezonder voor je darmen.
Nadelen van havermout
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Zo zou regelmatig havermout op het menu zetten, zelfs bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Haver is dus erg gezond, en je kan het gerust elke dag op je menu zetten. Al is het geen slecht idee om ook eens te experimenteren met andere volwaardige graansoorten zoals boekweit of quinoa om je ontbijtpap te maken.
Kan ik ze mixen en direct opdrinken? Of moet ik een nachtje wachten? Hoe langer de havermout weken, hoe zachter hij wordt. Wij raden aan om hem vier tot vijf uur te laten weken, maar sommige klanten eten hem liever direct op voor een meer gestructureerde havermout .
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.