Misschien zijn Rotterdammers gewoon makkelijk in het overnemen van woorden uit een andere taal. Zo ook bij kapoentje. De rest van Nederland spreekt over een lieveheersbeestje, maar in het Rijnmondgebied wordt dit insect een kapoentje genoemd.
Rotterdammers zijn over het algemeen harde werkers die gewend zijn om de schouders eronder te zetten. Deze mentaliteit is er al vroeg ingekomen door het harde werken in de havens van Rotterdam. Het harde werken is iets wat nog steeds kenmerkend is in Rotterdam en omgeving.
Destilleer je uit al deze antwoorden de belangrijkste kernwaarden van Rotterdam, dan staat het typisch Rotterdamse volgens Museum Rotterdam voor '(01) rauw, (02) echt, (03) direct, (04) eerlijk, (05) trouw, (06) modern en (07) hardwerkend en (08) bijna alle Rotterdammers hebben hun wortels buiten de stad'.
Echte Rotterdams dropjes, chocolade zo uit de haven en stroopwafels waarvan je mouwen zich vanzelf opstropen. Het zijn maar enkele voorbeelden van heel veel typisch Rotterdamse lekkernijen.
Het Nieuwe Nassen is een lokale beweging van Rotterdamse restaurants, voedsel ondernemers, natuurinclusieve boeren en brancheorganisaties die samen de voedseltransitie op de kaart zetten.
Het Rotterdams is een Zuid-Hollands dialect en het is uiteraard een randstedelijk dialect. Dit is belangrijk omdat de taal van de Randstad het meest heeft bijgedragen aan de huidige standaardtaal.
Roffa is van oorsprong een Surinaams woord en staat voor stoer. Het is van oorsprong dus straattaal voor Rotterdam en nu een koosnaampje. Bepaalde straatgroepen gebruiken Roffa ook in combinatie met hun wijknummer. Best wel Roffa.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is.
Denk aan de Maasstad, Poort van Europa, Rotjeknar, Steenbergen aan de Maas (vanwege het Duitse bombardement van 14 mei 1940), Koningin van de Maas, De Werkstad (tijdens de wederopbouwjaren), Rotown, Roffa (straattaal), Nultien, Bokitodonk, de Snoeptrommel van Fotografen, Manhattan aan de Maas of Little Londen.
Het platte Rotterdamse dialect wordt door veel mensen omschreven als grof en daarmee staat de Rotterdamse mentaliteit bekend als 'keihard'. Om het tegendeel te bewijzen, starten Mark Verpoorten en Astrid Stiel met een cursus plat Rotterdams. Daarmee leer je de rasechte Rotterdammer beter begrijpen.
'Ankertjes' zijn rubrieksadvertenties voor het kopen/verkopen van producten, het plaatsen van korte vacatures of aanbieden van diensten. Een 'Ankertje' wordt geplaatst over de breedte van één kolom in de krant en staat op een pagina met gelijksoortige advertenties. Wat u vraagt of aanbiedt wordt vet gedrukt.
Anders dan je misschien zou verwachten, zijn het niet de Amsterdammers of Rotterdammers die het meest trots zijn op hun eigen stad. Lokale trots vind je juist onder de rivieren. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.
Een teamuitje voor de echte Rotterdammert. Wat is er gezelliger dan met je vrienden of collega's op zun Rotterdams een lekker biertje te drinken na een week hard werken?
Je kunt ze gebruiken om een eigen statement kracht bij te zetten of om met de ander in te stemmen, maakt niet uit, de boodschap is duidelijk: wij zijn het met elkaar eens.
De naam stamt uit de 13e eeuw, van een dam die in de rivier de Rotte was gemaakt. Er wonen iets meer dan 600.000 mensen in Rotterdam.
Dit hangt doorgaans samen met de gebruikswijze, het land van afkomst en de straattaal. Enkele voorbeelden: weed, skunk, ganja of grass voor wiet, hash, hasjies, stuff, Maroc of Afghaan voor hasj en voor blowen een joint, blowtje, stickie, (d)jonko of toeter.
Roffa is straattaal voor 'Rotterdam'.
Rotterdam kreeg stadsrechten in 1340, later dan steden als bijvoorbeeld Amsterdam, Delft, Dordrecht of Utrecht.
Het wordt inderdaad gebruikt om een sufferd of een merkwaardig figuur aan te duiden. Waarom die met een krotenkoker vergeleken wordt? Kroten kan een eufemisme zijn van kloten, maar waarschijnlijker is het een verbastering van het Franse woord 'carotte' (wortel).