Boterbloem verwijderen
Je kunt boterbloemen verwijderen door de grond te schoffelen. De planten vormen dichte pollen die met een schep of spa diep moeten worden uitgespit. Het wat grotere onkruid kun je er met een drietand uittrekken. Daarnaast kun je de boterbloemen gewoon met de hand verwijderen.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
De Dagkoekoeksbloem
Het blad waar dit type van onkruid over beschikt is behaard en erg gewild bij insecten. In vergelijking met het wilgenroosje wordt ze iets minder hoog waardoor ze beter tot haar recht kan komen in een kleinere tuin. De dagkoekoeksbloem wordt dan ook maximaal 50 centimeter hoog.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Boterbloemen komen veel voor in paardenweiden. Ze zijn mild giftig maar paarden grazen er omheen omdat ze onaangenaam smaken. Wanneer de bloempjes gedroogd worden, verdwijnen de giftige stoffen bijna volledig. Daarom is hooi dat gedroogde boterbloemen bevat wel veilig.
Er zijn vele soorten onkruid. Vooral de wortelonkruiden zijn daarvan het moeilijkst te bestrijden. De zogenaamde wortelonkruiden hebben een gevreesd en breed vertakt wortelgestel. Alleen door deze wortels volledig te verwijderen, kan men de plant uiteindelijk uit de tuin verwijderen.
Plantnet is ontwikkeld door wetenschappers van verschillende Franse onderzoeksinstellingen en herkent niet alleen planten, maar geeft je ook extra informatie. Zo vertelt hij nadat je een foto hebt gemaakt hoe de plant heet, of het een wilde plant is of dat je naar niets meer dan onkruid aan 't kijken bent.
Onkruiden zijn onder te verdelen in grasachtigen (monocotylen) en breedbladige onkruiden (dicotylen). Breedbladige onkruiden ofwel "tweezaadlobbigen" hebben per zaad twee zaadlobben (of "cotylen"). In de zaadlobben zit reservevoedsel opgeslagen die nodig is voor de kieming en eerste groei van de jonge plant.
Klein Hoefblad is een overblijvend wortelonkruid dat in het najaar kiemt. Het is een algemeen voorkomend kruid in bermen, akkers, greppels en op plaatsen met kaalslag.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
De soort is vaak aanwezig in graslanden, maar ook langs bospaden, en in milieus met sterk wisselende waterstanden en tijdelijke overstromingen. Kruipende boterbloem is ook talrijk aanwezig in verstoorde gebieden, zoals ruigten, bermen, oevers van poelen en vijvers, braakland, bouwland en tuinen.
Wat is het voordeel van deze bloemen? Het gazon ziet er ineens een stuk kleurrijker uit en de bijen worden blij van deze heerlijke gele bloempjes. Bovendien hebben deze sterke boterbloemen geen bemesting nodig om toch zo te kunnen bloeien.
Boterbloemen wijzen op zure grond en dus ook op een kalktekort. Als er veel boterbloemen in uw weide staan, kan u best een bodemonderzoek laten uitvoeren en in functie van dat advies aangepast bemesten en kalken. Afhankelijk van de zuurheid van de grond, kan je kalken in het voor- en najaar of enkel in het najaar.
Handmatig uitsteken met een onkruidsteker, schoffel of hak of eruit trekken met je handen. Verbranden/verhitten met een onkruidbrander. Verstikken met plastic of anti worteldoek. Door kokend water erover te gieten.
Je beschadigt de wortels van gewenste planten
Het zijn vooral de fijne wortels die je raakt bij het schoffelen, zodat de plant geen water meer kan opnemen en het lastig krijgt in droge periodes. Bedekt jouw bodembedekker de bodem niet? Ook dat is vaak een gevolg van te veel schoffelen.
Boterbloemen (Ranunculus-soorten, zoals plantkundigen zeggen) zijn inderdaad giftig. De stof die hiervoor verantwoordelijk is, heet protoanemonine, een afgeleide van een andere stof die ranunculine heet (let op de naam). Bij dieren die ervan eten (runderen, schapen, varkens, honden...)
De gehele plant is giftig maar vooral het sap is gevaarlijk bij consumptie. De kruipende boterbloem is vooral giftig voor vee; runderen, paarden, schapen, varkens,…. De plant wordt tijdens het grazen echter gemeden tenzij er een voedseltekort is.
In tuinen en kleinschalige milieus is de Scherpe Boterbloem een drachtplant voor honingbijen, vlinders, hommels en heel wat soorten solitaire bijen. Ze halen er nectar en geel stuifmeel.
Op nummer één staat de telescopische onkruidsteker van Fiskars, welke een lange steel heeft en secuur onkruid kan verwijderen in iedere soort tuin. Het gereedschap beschikt over een telescopische steel met een lengte van 99 tot 119 centimeter.
De brandnetel (Urtica) is een erg ongewenst onkruid dat bij aanraking zorgt voor een jeukende huid. Dit onkruid herkennen zal niet moeilijk zijn. Ook bij deze plant moet de wortel volledig worden verwijderd. Dat kan heel goed met de hand, maar zorg dan wel dat je goede handschoenen aan hebt.
Onkruid soorten in gazon herkennen. Klaver, straatgras, (kruipende) boterbloem, paardenbloemen, madeliefjes en ook andere minder bekende onkruidsoorten groeien veelal in het gazon. De bloemen van deze onkruidsoorten kunnen heel mooi zijn, echter belasten ze het gazon wel.