Een vernietigbare rechtshandeling is geldig totdat hij wordt vernietigd. Na vernietiging wordt hij geacht nooit te hebben bestaan.Dat is de terugwerkende kracht van de vernietiging, die in art.3:53 lid 1 BW is geregeld.
Met betrekking tot vernietigbaarheid is dit dan wel met terugwerkende kracht. Hetgeen wat al is verricht door een van de partij geldt als onverschuldigd betaald en kan teruggevorderd worden. Het is ook mogelijk om de overeenkomst voor een gedeelte (partieel) nietig te verklaren of te vernietigen.
Vernietigbaarheid vs. nietigheid
Een nietig besluit heeft daardoor geen rechtsgevolgen. Aan de andere kant roept een vernietigbare rechtshandeling wel rechtsgevolgen in het leven. Pas als een vernietigbaar besluit in rechte wordt vernietigd, wordt dit geacht nooit te hebben bestaan.
Wanneer er een beroep op vernietigbaarheid van de overeenkomst wordt gedaan, kan dat worden gedaan door de wederpartij simpelweg een brief te sturen met de mededeling dat de overeenkomst wordt vernietigd. Tevens is de gang naar de rechter mogelijk: ook hij kan een overeenkomst vernietigd verklaren.
Vernietigbaar betekent dat een rechtshandeling ongedaan kan worden gemaakt. Dat betekent dat de handeling na vernietiging achteraf nooit heeft bestaan. Een rechtshandeling is in het algemeen vernietigbaar als deze heel nadelig is voor (een van de) betrokken personen.
Niet alleen heeft vernietiging terugwerkende kracht (dus alsof er geen overeenkomst was), waar ontbinding dat niet heeft, en ontstaat er bij ontbinding een of meerdere ongedaanmakingsverplichtingen, maar de gevolgen van de keuze voor óf ontbinding, óf vernietiging, kunnen bijvoorbeeld in een situatie van een ...
De vernietiging van een rechtshandeling heeft in begin- sel terugwerkende kracht (art. 3:53 BW). Dit betekent dat de rechtshandeling – en daarmee ook een eventuele geldleningsovereenkomst – wordt geacht nimmer te hebben bestaan.
De wetgever beschermt minderjarigen, ondercuratelegestelden en mensen die te maken hebben met bedrog, dwaling, bedreiging of misbruik doordat zij de vernietigbaarheid kunnen inroepen. Deze mensen zijn onder omstandigheden niet gehouden een bepaalde rechtshandeling, bijvoorbeeld het kopen van een vaas, na te komen.
De vernietiging van een beding vindt plaats door een buitengerechtelijke (mondelinge of schriftelijke) verklaring of door een rechtelijke uitspraak.
Wanneer u een overeenkomst wilt vernietigen, moet u eerst een beroep doen op de vernietiging van de overeenkomst. Dit kan schriftelijk, bijvoorbeeld door het sturen van een brief. Een andere optie is om de rechter te verzoeken om de overeenkomst te vernietigen.
Nietigheid en vernietigbaarheid
Een vernietigbaar besluit is een besluit dat in strijd is met de bepalingen in de akte van splitsing over hoe besluiten tot stand komen: bijvoorbeeld over de vereiste meerderheid van bepaalde besluiten, het quorum of over de wijze van oproepen voor de vergadering.
rechtswetenschap: in of buiten rechte stellen dat een rechtshandeling ongeldig is. ...
Zolang de nietigheid door de rechter niet wordt uitgesproken heeft de rechtshandeling rechtsgevolgen. Tenzij anders bepaald in de wet, verjaart de vordering tot nietigverklaring na 10 jaar.
Een wilsgebrek is het gebrekkig tot stand komen van de wil tot het sluiten van een overeenkomst, waardoor een overeenkomst vernietigbaar kan zijn. Hiervan is sprake bij bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling.
Ieder contract voor onbepaalde tijd kan worden opgezegd. Meestal bepaalt het contract daarvoor een opzegtermijn. Als partij echter haar afspraken niet nakomt kan de wederpartij het contract ontbinden. Dit geldt voor iedere overeenkomst en dus ook voor bijvoorbeeld een koopovereenkomst.
In artikel 6:236 BW is een lijst van bepalingen opgenomen die niet in de algemene voorwaarden mogen worden opgenomen en dus uitdrukkelijk verboden worden. Dit wordt de zwarte lijst genoemd. Naast de zwarte lijst is er in het Burgerlijk Wetboek in art. 6:237 een grijze lijst opgenomen.
Dwaling is de situatie waarbij een overeenkomst tot stand komt zonder goede voorstelling van zaken, terwijl geldt dat als partijen wel een goede voorstelling van zaken hadden gehad, zij nimmer een overeenkomst zouden hebben gesloten.
Een overeenkomst kan op verschillende manieren ten einde komen. Bijvoorbeeld door een annulering, een ontbinding of wanneer beide partijen gezamenlijk de overeenkomst beëindigen.
Bekrachtiging heeft geen terugwerkende kracht, wat overeenstemt met het karakter van 'nieuwe rechtshandeling'.
Vernietiging kan dus een verbintenisscheppende eenzijdige rechtshandeling zijn. Een vernietigingsverklaring kan ook goederenrechtelijk gevolg hebben. Vernietiging van een overeenkomst die als titel heeft gediend voor overdracht, heeft tot gevolg dat de vervreemder wordt geacht altijd eigenaar te zijn gebleven.
De Actio Pauliana is de wettelijke mogelijkheid van een schuldeiser om een benadelende. » Meer over rechtshandeling rechtshandeling te vernietigen. uitgangspunt is dat iedere schuldeiser met een voldoende belang deze actie toekomt.
Een geldige overeenkomst kan vernietigd worden
Zolang er geen beroep op de vernietigbaarheid wordt gedaan, blijft de overeenkomst in stand. Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Wordt de overeenkomst vernietigd dan wordt deze geacht nooit te hebben bestaan.
Beëindiging van de rechtspersoon
Een ontbonden rechtspersoon houdt niet direct op te bestaan, behalve als er op het moment van ontbinding geen vermogen is. Is er wel vermogen? Dan moeten eerst schulden en uitkeringen betaald worden (vereffening). De rechtspersoon blijft voortbestaan tot dit gebeurd is.
Bij het opzeggen van een overeenkomst heeft u te maken met een opzegtermijn, bij het ontbinden van een overeenkomst is er geen opzegtermijn. Het ontbinden van een overeenkomst heeft gevolgen voor het verleden: alle afspraken worden ongedaan gemaakt. Hierover kunnen in het contract andere afspraken gemaakt zijn.