Om een baron of barones mondeling aan te spreken, gebruiken we meestal de gewone aanspreekvorm meneer of mevrouw. Voor non-binaire personen bestaat in het Nederlands nog geen aanspreekvorm.
In Nederland komen drie adellijke titels voor: graaf/gravin, baron/barones en ridder. De meeste mensen van adel in Nederland hebben echter geen titel, maar gebruiken alleen het predicaat jonkheer of jonkvrouw.
“Reken maar op 2.000 à 3.000 euro kosten voor je eigen familiewapen” Prinses worden zoals Delphine mag je wel vergeten, maar markiezin, gravin of barones: dat heeft wel iets.
Iedereen die tot de Nederlandse adel behoort, wordt aangeduid met het predicaat jonkheer of jonkvrouw, behalve als hij of zij recht heeft op een titel.
Als je de naam van de ontvanger kent, gebruik je die ook in de aanhef. Bij geachte past de achternaam het best: Geachte heer Winkel, Geachte mevrouw Amrani. Bij een informele aanhef past een voornaam beter: Beste Tim, Dag Soumaya. Sommigen combineren voor- en achternaam: Geachte Tim Winkel, Beste Soumaya Amrani.
Volgens de basisregistratie personen wonen er nu (gegevens april 2018) 6.027 personen met een adellijke titel of predicaat in Nederland. Er zijn 1.604 baronnen en baronessen, 88 graven en gravinnen, 72 ridders en 8 prinsen en prinsessen.
Baron Harry en baron Gerrit van Coeverden, behoren tot de oudste adellijke familie van Nederland. Sinds 1991 voeren zij weer de titel baron. De oudste adellijke familie van Nederland woont ten oosten van de IJssel.
In 2021 werden 12 adellijke titels en 12 eretekens van hoge onderscheiding toegekend. De Koning verleende vorig jaar aan 12 verdienstelijke landgenoten de persoonlijke (niet-erfelijke) titel van baron of barones. Daarbij werd het evenwicht tussen man en vrouw en de taalgroepen scrupuleus gerespecteerd.
Bij mogelijkheid 2 wordt de titel geërfd in Salische lijn. Dat wil zeggen dat de oudste zoon zich baron mag noemen. De rest is titelloos en is dus gewoon jonkheer of jonkvrouw.
Van lagere adel naar hogere adel zijn dit: jonkheer/jonkvrouw, ridder (geen vrouwelijk equivalent), baron/barones, burggraaf/burggravin, graaf/gravin, markies/markiezin, hertog/hertogin, prins/prinses.
Vanwege de vrije naamskeuze is het kopen en dragen van een adellijke titel legaal.
Vaak worden alle woorden van een titel met hoofdletters geschreven. Toch is het aan te bevelen om de hele titel cursief te zetten (De Volkskrant) of tussen aanhalingstekens te schrijven ('De Volkskrant'). Lezers kunnen dan precies zien waar de titel begint en eindigt.
Hoe vermeld je academische of hbo-titels op je cv? Voeg je Nederlandse titel of internationale graad toe aan je naam. Dat is de enige juiste manier om een titel te gebruiken.
De traditionele titels staan voor de naam (na eventuele aanspreekvormen als mevrouw, de heer of professor) in de volgorde dr., mr., ir., drs., ing., bc. Ze worden van elkaar gescheiden door een spatie. Bij het behalen van de doctorstitel vervalt een eventuele doctorandustitel. Twee dezelfde titels worden niet herhaald.
Met een baron associeert men een elegante verschijning en een hoge machtspositie. Maar in veel Europese landen en adellijke families is de edelman met de titel Baron een van de laagste in rang. De vrouwelijke baron is een barones. Mettertijd veranderde de status van deze adellijke titels.
"Om van adel te worden, zijn er drie mogelijkheden: verheffing, inlijving en erkenning," legt Scheidius. Een verheffing is het toekennen van prinsentitels. Dat wordt eigenlijk alleen nog toegepast in het koninklijk huis, zoals bij de benoeming van prinses Máxima na haar huwelijk met prins Willem-Alexander in 2002.
De juiste spelling is adellijk, met dubbel l. De betekenis speelt daarbij geen rol. Meestal betekent adellijk 'van adel, te maken hebbend met de adel', maar het heeft nog een betekenis. In de combinatie adellijk wild betekent het 'langere tijd bewaard, nét niet rot'.
In het nieuwste 'Blauwe Boekje' staan genealogieën van dertien families: Cankrien, Greidanus (Van Wimersma Greidanus, Idema Greidanus), Heijse, Houben, Kersten, Laane, Van Lede, Noman (Van Haren Noman), Pigeaud, Rom (Scherpenhuijsen Rom), Scheidius, Smits (Smits van Oyen) en Thijssen (Heerkens Thijssen).
Meestal werden de gouwgraven benoemd uit leden van rijke families of families met militaire ervaring om er zeker van te zijn dat de mensen tot verdediging en bestuur in staat waren en degelijk konden werden opgeleid.
De koning(in) van Nederland is markies of markiezin van Veere en Vlissingen.
– De aanhef begint met een hoofdletter.– Na de aanhef schrijft u een komma.– Als begroeting is zowel geachte, beste als dag mogelijk. Geachte is vooral bruikbaar in officiële en formele contexten.
Formele aanhef:
Geachte heer of mevrouw Bakker. Geachte heer, mevrouw. Geachte dames en heren. Geacht bestuur.
Voor een zakelijke brief gebruik je een passende aanspreking, zoals 'Geachte heer/mevrouw'. Je begint de eerste alinea met een hoofdletter en je begint nooit met 'ik'. In deze alinea geef je aan waarom je de brief schrijft. Hierna volgt de rest van je tekst.