Rijst- of havermelk waaraan géén suiker is toegevoegd, worden namelijk ook aangemerkt als limonade en derhalve zwaarder belast. Daar staat dan juist tegenover dat chocolademelk mét zuivel juist – net als reguliere koemelk – een belastinguitzondering krijgt.
'Havermelk heeft een laag proteïne-gehalte met gemiddeld slechts vier gram proteïne per portie – koemelk bevat ongeveer het dubbele', aldus Tuck. Tegelijkertijd bevat havermelk meer koolhydraten, wat kan leidden tot een bloedsuikerpiek. Dat kan een negatieve impact hebben op hoe verzadigd je je voelt gedurende de dag.
Het consumeren van zuivel laat het oestrogeen-niveau in je lichaam dus stijgen, en het testosteron dalen. Er is echter geen sterk wetenschappelijk bewijs dat havermelk direct invloed heeft op testosteronspiegels of dat het schadelijk zou zijn voor de productie van testosteron.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
Haver bevat namelijk van nature anti-nutriënten. Dit zorgt ervoor dat je voedingsstoffen minder goed opneemt”, vertelt Struik. “Het is dus niet goed voor je darmgezondheid. Daarnaast kunnen anti-nutriënten voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en huidklachten zorgen.”
Koemelk blijft volgens de onderzoekers nog steeds de gezondste optie, dat ondanks het hoge aantal calorieën ook veel eiwitten, vetten koolhydraten en vitaminen en mineralen bevat. Op de tweede plaats komt volgens de studie sojamelk.
Door de hoge glycemische index (GI) van koolhydraten in havermelk en het gebrek aan eiwitten schiet je bloedsuikerspiegel dankzij havermelk omhoog. Deze pieken kun je vergelijken met suikerpieken zoals die na het drinken van frisdrank.
Havermelk. Havermelk heeft een natuurlijke zoete smaak en romige textuur. De plantaardige melk wordt gemaakt van gekweekte en gemalen haver en staat bekend om de aanwezigheid van een waardevolle vezelsoort, namelijk bèta-glucanen. Deze oplosbare vezels hebben bewezen voordelen voor ons cholesterolgehalte.
Haverdrank heeft wel gezondheidsvoordelen
Het is, net als havermout, een bron van beta-glucanen. Dit stofje is gunstig voor het cholesterolgehalte in het bloed en het vermindert de stijging van het bloedglucosegehalte na het eten. Voor dit effect moet je per dag 3 gram van deze stof binnenkrijgen.
Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat een hoge inname van fyto-oestrogeen oestrogene effecten kan hebben en mogelijk hormoonspiegels kan beïnvloeden, hebben andere onderzoeken geen significante effecten gevonden . Het is belangrijk om op te merken dat fyto-oestrogenen niet hetzelfde zijn als het hormoon oestrogeen dat in het menselijk lichaam wordt aangetroffen.
Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Ook de Bio Oatly versie met alleen water, haver en zeezout niet. Ook die bevat dus de 'supersuiker' Maltose die bij dagelijks gebruik je gezondheid ernstig kunnen schaden. Het is niet gezonder dan frisdrank te noemen!
De oplosbare vezels en oligosachariden in havermelk kunnen voor bepaalde mensen moeilijk te verteren zijn, wat leidt tot gasproductie in de darmen . Factoren zoals het te snel drinken van havermelk, individuele tolerantie en onderliggende spijsverteringsaandoeningen kunnen ook bijdragen aan gasproductie.
Rude Health No Sugar Oat Drink is een biologische havermelk zonder suiker en bestaat uit maar vier ingrediënten. Nog lekkerder en gezonder dan we al gewend zijn van Rude Health. Elke liefhebber van plantaardige melk kent Rude Health wel en zal helemaal enthousiast worden over deze suikervrije variant van havermelk.
1. Wat is het verschil tussen barista havermelk en gewone havermelk? Barista havermelk is speciaal ontworpen voor gebruik in koffiebereiding en heeft een hogere schuimkwaliteit. Het bevat meestal toevoegingen om de schuimstabiliteit te verbeteren en heeft een romige textuur dan gewone havermelk.
Het is stiekem helemaal niet zo gezond als dat het lijkt, die havermelk. Een van de grootste nadelen van havermelk is het hoge suikergehalte. Veel commerciële merken voegen suikers of zoetstoffen toe om de smaak te verbeteren. Zelfs ongezoete havermelk bevat natuurlijke suikers afkomstig van de haver zelf.
Verstoppingen door havermout
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan.
Drink meer water
Probeer dagelijks 1 tot 2 liter (6 tot 8 glazen) water of andere suikervrije dranken te drinken. Suikerhoudende dranken en alcohol worden het best vermeden om allerlei gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder een hoog cholesterolgehalte.
Havermelk wordt over het algemeen beschouwd als een matige tot hoge glycemische index (GI) vanwege het koolhydraatgehalte. Hoewel sommige onderzoeken aangeven dat havermelk een mildere impact heeft op de bloedsuikerspiegel dan koemelk, variëren individuele reacties.
Havermelk als milieuvriendelijkste koffiemelk
Een glas soja- of havermelk is het minst belastend voor het milieu. Het is echter havermelk die aanspreekt door zijn zoetheid en die de smaak van de koffie niet noemenswaardig verstoort, zoals amandelmelk. Daarom wint havermelk de vergelijking!
Havermelk heeft een neutrale smaak, maar amandelmelk laat volgens Alsema juist een sterke indruk achter. "Ik vind dat het de smaak van de koffie altijd heel bitter maakt. Amandelmelk is wel goed om te schuimen, maar een koffie met veel melk zou ik hier niet mee maken.
Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose al verteerd en wordt de rest van de lactose ook gemakkelijker verteerd.
Ook bevat deze drank meer vezels dan andere melksoorten, wat weer van positieve invloed is op de spijsvertering en het cholesterolgehalte. Wel is havermelk rijk aan koolhydraten en suiker; dit geldt ook voor de ongezoete variant. Daarom is het niet per se de beste keuze voor diabetespatiënten.