Het akkoord door 2 maal met de vuist te kloppen - afkloppen- De toepassing van 2 maal afkloppen vind je nog steeds terug op allerhande veilingen en in rechtzaken. Het 2 maal afkloppen stond bij kooplieden en rechters gelijk aan een Belofte aan God.
De daad, het feitelijk kloppen op hout, wordt verbaal begeleid door een bezweringsformule (toverspreuk), doorgaans een letterlijke weergave van de handeling. In Nederland klopt men meestal af op een tafel, onder een tafelblad of op een deur (maar ook andere houten voorwerpen zijn mogelijk).
Het afkloppen op hout verwijst naar het kruis waaraan Jezus werd gekruisigd. Wie zich onbescheiden had gedragen, moest een houten kruis aanraken om eraan herinnerd te worden dat Jezus opriep tot nederigheid. Overmoed was een zonde en een manier om het noodlot te tarten.
Scherven brengen geluk gaat het spreekwoord. Het wordt meestal gezegd als er per ongeluk iets kapot valt. Het rare is dat een spiegel die in scherven kapot valt, juist ongeluk zou brengen. Sterker nog, een gebroken spiegel staat garant voor maar liefst 7 jaar ongeluk!
Hout vasthouden of afkloppen op hout is een wijdverspreid bijgeloof wanneer je een positieve uitspraak doet. Zeg je bijvoorbeeld "ik ben nog niet ziek geweest dit jaar", dan moet je iets van hout aanraken en zeggen "hout vasthouden" om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt.
Wie fluit voor het slapengaan, roept de duivel aan. 's Nachts fluiten zou altijd ongeluk brengen. Meisjes mochten niet fluiten, anders lachte de duivel. Als men in een theater fluit, moet men het vertrek verlaten en driemaal om de eigen as draaien.
Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren.
Volgens het bijgeloof zouden mensen die onder een ladder door liepen daarom getroffen worden door onheil of de dood. De ladder werd in verband gebracht met de galg en stond voor de dood.
Bijgeloof: onder een ladder doorlopen brengt ongeluk. Herkomst: De ladder vormt met de muur waar deze tegen aanstaat en de grond een driehoek, en dit is het symbool van de heilige Drie-eenheid.
Zout knoeien betekent namelijk ongeluk. Dat kun je alleen afwenden door zout in de ogen van de duivel te strooien. En laat die nou altijd over je linkerschouder meegluren! Het idee dat zout morsen ongeluk brengt, zou terug te voeren zijn op Judas Iskariot, één van de twaalf apostelen.
En, een hele belangrijke en een die bijna niet uit te rammen is: binnen mag je nooit fluiten. Als je bij iemand op bezoek bent en fluit, dan zal de gastheer al zijn geld kwijtraken. Ooit zaten wij met de televisieploeg in een hotel in Magadan. De cameraman was in zijn hotelkamer aan het fluiten.
bijgelovig = bijgelovig bijv. naamw. Uitspraak: [bɛixəˈlovəx] als je gelooft dat bovennatuurlijke krachten van invloed zijn op wat in de toekomst gebeurt en je die krachten kunt beïnvloeden Voorbeeld: `bijgelo...
De maximale statijd van de ladder is 4 uur. Hierdoor moet de statijd minder dan 4 uur bedragen. Er moet minder kracht uitgeoefend worden dan 100 N (10 kg) De reikwijdte mag niet meer dan een armlengte zijn.
Dit bijgeloof stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk. Wanneer iemand in de spiegel keek, zag hij zijn ziel. Het was een reflectie van de ziel die in de spiegel keek. Als er iets gebeurde met die spiegel, een barst bijvoorbeeld, was dit funest voor de ziel.
sage. Zout morsen betekent ruzie of bezoek. Een open paraplu in huis zorgt voor ruzie. Suiker morsen betekent visite.
Als je 's nachts fluit dan roep je boze geesten aan. Chinezen zouden dit geloven. Kaapverdianen en Surinamers geloven het ook. Na 19.00 uur mag je ook niet meer vegen.
Dit doen ze om aan te geven wat hun territorium is. In steden en dorpen is veel meer licht, in dit geval kunstlicht, en dus gaan de vogels daar ook langer in de avond door met zingen dan in het buitengebied.
1) Als scheidsrechter fungeren 2) Blazen 3) Dierengeluid 4) Fluit 5) Fluitspelen 6) Geluid van een lijster 7) Geluid van kogels 8) Geluid van zangvogel 9) Gieren 10) Kwin...
'Toi toi toi' is van oorsprong een klanknabootsing van het afkloppen van onheil op onbewerkt hout: 'klop klop klop'. Ook wordt er wel eens gezegd: 'Break a leg' ('Breek een been'), een wel heel bijzondere manier om iemand succes te wensen. Het idee hierachter is dat een goede wens het tegendeel oproept.
Toitoitoi (of, met verduidelijkende streepjes, toi-toi-toi) betekent 'succes! ', 'zet 'm op! ' In de toneelwereld is het een gangbare uitdrukking, maar ook daarbuiten komt het weleens voor. Het is ook een 'bezweringsformule' bij het afkloppen.
Wie schoenen op tafel zet kan armoede verwachten
In de middeleeuwen stak men tijdens epidemieën schoenen in brand, niet zozeer om besmetting tegen te gaan, maar om geesten en demonen op afstand te houden. Dus als je een beetje welvarend wil leven moet je geen schoenen op tafel zetten.