Eenjarige stokrozen zaai in je de vroege lente en zij bloeien dan nog dezelfde zomer. In principe kan je stokrozen het hele jaar door zaaien, behalve als het vriest, wanneer er gebloeid wordt hangt wel af van de zaaiperiode. Als er niet genoeg tijd met mooi weer is om te groeien, dan wordt de bloei uitgesteld.
Indien de planten in arme of droge grond staan, kan het twee , drie jaar duren voordat ze bloeien, soms nog langer. Stokrozen zijn eigenlijk geen echte tweejarige planten, omdat ze na de bloei vaak nog een jaar mee gaan, terwijl de meeste tweejarige na de bloei dood gaan.
Water geven
Planten met dunne, grote bladeren hebben meestal een hoge waterbehoefte, dus moet ook de stokroos tijdens de zomermaanden regelmatig water krijgen. Vooral in het tweede jaar groeit de plant heel snel en heeft ze daarom veel water nodig.
De stokroos bemesten is eigenlijk niet nodig. Wilt u de plant toch extra voeding geven, geef dan wat stikstofbemesting. Een hoge stokroos (ze kunnen ruim twee meter worden) kunt u ondersteunen met bijvoorbeeld een bamboestok, zodat deze niet knakt. Verwijder bloemen na de bloei als uitzaaien niet gewenst is.
Stokrozen zijn echte zomerplanten die van zon houden. Geef ze daarom een plek bij of tegen een muur; die reflecteert de warmte nog eens extra én houdt wind tegen. Een omheining of pergola waartegen ze kunnen leunen is ook heel geschikt.
Stokrozen staan vooral mooi langs een muurtje of schutting. Ook in de stad is het heel populair, bijvoorbeeld in een randje grond tussen een huis en de stoep. Stokroos heeft niet veel grond nodig maar bloeit wel heel mooi, ideaal dus als je weinig plek hebt.
Een stokroos heeft op zich weinig verzorging nodig, maar je kunt hem wel wat extra ondersteunen met een aantal aanvullende producten. Zo houdt de stokroos van een kalkhoudende grond met veel voedingsstoffen. Extra bijmesten tijdens de bloei kan je bloemen ook een boost geven.
Zet de stokroos op een zonnige plek en bij voorkeur niet op te natte zand- of kleigrond. Verrijk de grond met wat organische mest of compost. Een muur of schutting biedt steun. Als die er niet is, zet er dan een plantensteun omheen.
Stokrozen zijn echte zomerplanten die van zon houden. Geef ze daarom een plek bij of tegen een muur; die reflecteert de warmte nog eens extra én houdt wind tegen. Een omheining of pergola waartegen ze kunnen leunen is ook heel geschikt.
Houd er rekening mee dat de stokroos zo'n twee jaar blijft staan. Dit komt doordat de plant hierna vaak roestschimmel krijgt, waardoor ze niet meer mooi blijven.
Een stokroos groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, op een warme, zonnige plek. De planten kunnen wel 2 m hoog worden, en bloeien doorgaans in het tweede jaar, in juli, augustus of september. In het voorjaar zijn vaak jonge planten te koop, die het jaar daarvoor gezaaid zijn.
Stokrozen zijn echte die-hards. Hoe droger ze staan, hoe beter ze het doen, lijkt het wel. Dit komt door hun dikke penwortel waardoor een stokroos water dieper uit de grond kan halen dan de meeste andere vaste planten. Bovendien bevat deze penwortel reservevoeding en -vocht.
Stokrozen zijn in principe tweejarige planten. Maar als je de uitgebloeide stokken op tijd verwijdert, dan kunnen ze rustig een paar jaar doorgroeien. Snijd ze bij de grond af en dan komt er van onderen weer groen blad. Dan bloeien ze het jaar erop ook wel weer.
De planten groeien graag met bescherming in de rug, bijvoorbeeld van een muur of een schutting. Lekker in de schaduw met extra warmte van de straling die van de muur afkomt.” ”In het tuincentrum zijn stokrozen als tweejarige planten te koop.
Zaai de zaden in bakjes gevuld met zanderige aarde.
Leg elk zaadje een halve tot een centimeter onder de aarde. Plaats de bakjes op een plek in de buurt van een zonnig raam. Geef de aarde water zodat deze niet uitdroogt. Stokrooszaden ontkiemen meestal in 1 of 2 weken.
Ook is het handig om er rekening mee te houden dat stokrozen het goed doen op grond die niet al te lang nat blijft. Kies dus voor een plek met een goede afwatering. Daarnaast kun je ze het beste in de volle grond zaaien, ongeveer 1 cm diep en met circa 40 cm afstand tussen de zaadjes. Stokrozen in Groningen (stad).
Houd de planten goed vochtig: als het niet regent moet je water geven. Geef het water dicht bij de grond en giet het niet op het blad. Opspattend water is een van de veroorzakers van roest. Vervolgens doet de stokroos het goed op rijke grond.
Een stokroos is een 2 jarige vaste plant. Wanneer je er nog langer plezier van wilt hebben, moet je de steel van de plant, in het najaar, niet te kort knippen. De holle stengel neemt ook water op van binnen. Bij vorst zet dit uit en bevriest de plant.
Stokrozen eisen een voedingsrijke grond die niet te droog en niet te nat mag zijn. Zand of zandige klei is ideaal. Op zompige veengrond hebben de planten het moeilijk. Stokrozen mogen tijdens de winter niet te nat staan want dan rotten de wortels weg.
Als het voor een langere tijd droog weer is kun je de plant wat water geven, je moet 'm zeker niet laten uitdrogen. Ook heeft de plant erg veel baat bij stikstofbemesting, dit beïnvloedt de groei van de stokroos. Heb je ze eenmaal geplant? Dan kun je ze ook beter niet meer verplanten, dit is niet goed voor de stokroos.
Het is ook lid van dezelfde familie, de kaasjeskruidfamilie. De bloemen van de stokroos kunnen wit zijn, maar ook geel, roze, paars of zelfs zo donker dat ze bijna zwart lijken. Als je het zaad zaait van je eigen stokrozen is het een verrassing welke kleur ze het jaar erop krijgen.
Eenjarige stokrozen kun je het best half april of in mei zaaien. Op die manier heeft de plant nog genoeg tijd om te kunnen bloeien in juli en augustus. Tweejarige stokrozen kun je het best in mei, juni of juli (of eventueel nog begin augustus) zaaien.
Stokrozen zijn niet giftig, ook niet voor huisdieren. Wel kunnen stokrozen bij aanraking een huidreactie (roodheid, jeuk) veroorzaken.
De stikstofbemesting bestaat uit kunstmest en het werkzame deel van de stikstof in dierlijke mest, berekend op basis van de wettelijk voorgeschreven werkingscoëfficiënten.