Als je je benen bruiner wilt laten lijken, kun je een beetje spelen met de plekken die je wel en niet ziet. Door bijvoorbeeld een broek met gaten te dragen, worden die plekken donkerder door de schaduw die erover valt. Je benen lijken hierdoor dus bruiner.
De functie van bruiner worden
Dit melanine gaat aan de bovenkant van de cellen zitten om als een paraplu als het ware de cellen af te dekken. Door de aanmaak van de melanine kleurt de huid bruiner. Daarnaast gaat het lichaam de buitenste huidlaag verdikken om zich extra te beschermen.
De kleuren (fel)rood, paars en (kobalt)blauw zetten jouw bruine kleurtje in de kijker, of – nog beter – versterken het. Ook fuchsia en dieproze staan je beeldig.
Een gemiddelde zelfbruiner bruint de huid voor drie tot zeven dagen. De Invisi Foaming Tan Water kan je huid bijvoorbeeld tot een week lang een bruine teint geven. Er zijn echter zelfs speciale zelfbruiners die, bij een correcte manier van aanbrengen, tot drie weken kunnen blijven zitten!
Misschien ken je dit wel: vroeger werd je ontzettend bruin, nu bijna niet meer. Dit komt door een algemeen proces waar we allemaal mee te maken krijgen: veroudering. Je melaninecellen verdelen zich anders onder de huid en kunnen minder melanine produceren.
Mooi bruin worden doe je niet in één dag. Door de kleur langzaam op te bouwen, word je steeds sneller bruin en behoud je je mooie kleurtje ook langer. Het is daarom beter om meerdere dagen achter elkaar even te zonnen, dan één dag uren achter elkaar. Extra tip: pak zoveel mogelijk zon mee.
Hoe bruin je wordt is onder meer afhankelijk van je huidtype. Mensen met een hele blanke huid (huidtype 1) zullen nooit bruin worden, maar zullen bij veel zon alleen maar verbranden. Er is dan ook geen reden om 'te werken aan een bruin kleurtje' door veel in de zon te zitten.
Je hoort wel vaker dat je insmeren met olijfolie je veel sneller bruin maakt. Ja, dat is ook zo, maar: het is super gevaarlijk! Wanneer je met olie in de zon gaat liggen, verbrand je veel sneller. Daarnaast biedt olijfolie geen bescherming waardoor het extra gevaarlijk is.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park.
De intensieve UV-straling van de zon kan bijdragen aan onaangename schade aan onze huid. Blijf daarom nooit langer dan 15 minuten onbeschermd in de zon zitten. Wij adviseren je jouw huid altijd goed te beschermen. Probeer voor een goede verzorging en bescherming onze.
Gemiddeld blijft een fake tan ongeveer een dag of 7 zitten, na 7 dagen is de bovenste laag van je huid namelijk weer vervangen door een nieuwe laag huid. Je merkt het niet, maar je huid vernieuwd zich constant. Daarom is het ook zo belangrijk om te scrubben voordat je zelfbruiner gaat aanbrengen.
Een bruin gezicht met bronzing poeder
Gebruik een bronzing poeder om jouw gezicht een bruine gloed te geven. Breng een bronzing poeder met een grote kwast aan over het gezicht, hals en decolleté of kies er voor om het gezicht te contouren. Zorg er voor dat je het product goed blendt voor een natuurlijk resultaat.
De beste plek om snel te verkleuren
Sneller bruin worden door reflecteren van uv-straling door water. Je wordt sneller bruin aan de zee op het strand of langs het zwembad. Vergeet ook de sneeuw niet. Sneeuw weerkaatst ook veel uv-straling voor een snelle kleur op je gezicht.
In de middaguren kun je de zon beter vermijden. Tussen 12.00-15.00 uur is de zon wel heel erg fel! Dan is de kans groter dat je rood wordt, dan bruin.
"Donkerdere types, met meer kleurpigment, kunnen onder invloed van de zon ook meer pigment aanmaken, waardoor ze sneller bruinen en beter beschermd zijn tegen de zon", legt dermatoloog Isabelle Hoorens uit. "Lichtere types, die van nature al minder pigment in hun huid hebben, maken ook minder pigment aan.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
1. Oil it up met zonneolie. Zonneolie met SPF beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling, maar kan ook het natuurlijke bruiningsproces stimuleren doordat er vaak een bruiningsbooster aan is toegevoegd. Hierdoor wordt de huid sneller bruin.
Voor een iets bruinere huid kan je smeren met factor 30. Voor een normale, licht getinte huid is een zonnecrème met factor 50 het meest geschikt. Heb je een bleke huid, dan is factor 50+ aangeraden.
Wil jij een mooi kleurtje krijgen deze zomer? Dan kan je 2 à 3 wortelen eten per dag. Als je hier in de lente al mee begint en dit volhoudt in de zomer, krijg je een meer egale, gezonde bruine kleur. Een andere goede tip: bewegen in de zon zorgt tevens voor een mooi egaal kleurtje.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Melanocyten zijn huidcellen in de buitenste laag van je huid. Als er uv-straling van de zon of de zonnebank op je huid komt, maken deze cellen het stofje melanine aan. Dit zorgt ervoor dat je huid donkerder van kleur wordt. De melanocyten zijn verdeeld over je hele huid.
Hoe wordt melanine ontwikkeld
Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten. Het verschil in huidskleur komt door de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en behouden in de huid.